Monetáris Tanács: ezután nyilvánosak a kamatmeghatározó ülések jegyzőkönyvei

Pénzcentrum
2004. december 6. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. december 6-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

A jegybanki alapkamat jelenleg 10%-on áll. Piaci várakozások szerint december 20-án további 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A Tanács meghatározta az MNB 2005. évi tartalékkezelési és kockázatkezelési politikájának stratégiai kereteit és megvitatta a 2005-2006. évi monetáris programot.

Ezen túl a Tanács megtárgyalta a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című MNB kiadványt.

A Monetáris Tanács megalakulása óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen formában célszerű tájékoztatnia a közvéleményt az ülésein folyó vitákról. A Tanács 2004. június 21-i ülésén a nemzetközi tapasztalatok áttekintése után úgy határozott, hogy egy hat hónapos kísérleti időszak során minden rendszeres kamat-meghatározó üléséről készüljön rövidített jegyzőkönyv (minutes), és ezt követően, a tapasztalatokat figyelembe véve az év végén kerüljön sor a nyilvánosságról szóló döntésre.

2004.11.29 14:18
Járai: mi a fő probléma? - Mikor lehetnek nyilvánosak a Monetáris Tanács döntéseinek jegyzőkönyvei?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Monetáris Tanács 2004. december 6-án a kísérleti időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, így a továbbiakban a Tanács rövidített jegyzőkönyvet ad ki a rendszeres kamat-meghatározó ülésekről. A rövidített jegyzőkönyv tartalmazza majd a jegybanki alapkamat szintjéről szóló döntést a szavazati arány megjelölésével, az MNB szakértői által készített helyzetértékelés összefoglalóját, az ülésen elhangzott vélemények rövid összefoglalóját, valamint az alternatív kamatváltoztatási javaslatokat az ezekhez tartozó indokolással. Az álláspontok, vélemények a tanácstagok személyéhez nem köthető módon kerülnek be a rövidített jegyzőkönyvbe.

A rövidített jegyzőkönyvet a Monetáris Tanács hagyja jóvá, és a publikációs naptárban meghatározott időpontban teszi közzé oly módon, hogy az még a következő kamat-meghatározó ülés előtt megjelenjen.

Az ülésekről szóló rövidített jegyzőkönyvek publikálásával a Tanács célja, hogy a monetáris politikai döntéshozatal folyamatának átláthatósága tovább javuljon, és így a gazdaság szereplői pontosabb képet alkothassanak a kamatdöntésben szerepet játszó tényezőkről. Mindez növelheti a monetáris politika kiszámíthatóságát.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?