28 °C Budapest

Monetáris Tanács: ezután nyilvánosak a kamatmeghatározó ülések jegyzőkönyvei

Pénzcentrum
2004. december 6. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. december 6-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

A jegybanki alapkamat jelenleg 10%-on áll. Piaci várakozások szerint december 20-án további 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A Tanács meghatározta az MNB 2005. évi tartalékkezelési és kockázatkezelési politikájának stratégiai kereteit és megvitatta a 2005-2006. évi monetáris programot.

Ezen túl a Tanács megtárgyalta a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című MNB kiadványt.

A Monetáris Tanács megalakulása óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen formában célszerű tájékoztatnia a közvéleményt az ülésein folyó vitákról. A Tanács 2004. június 21-i ülésén a nemzetközi tapasztalatok áttekintése után úgy határozott, hogy egy hat hónapos kísérleti időszak során minden rendszeres kamat-meghatározó üléséről készüljön rövidített jegyzőkönyv (minutes), és ezt követően, a tapasztalatokat figyelembe véve az év végén kerüljön sor a nyilvánosságról szóló döntésre.

2004.11.29 14:18
Járai: mi a fő probléma? - Mikor lehetnek nyilvánosak a Monetáris Tanács döntéseinek jegyzőkönyvei?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Monetáris Tanács 2004. december 6-án a kísérleti időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, így a továbbiakban a Tanács rövidített jegyzőkönyvet ad ki a rendszeres kamat-meghatározó ülésekről. A rövidített jegyzőkönyv tartalmazza majd a jegybanki alapkamat szintjéről szóló döntést a szavazati arány megjelölésével, az MNB szakértői által készített helyzetértékelés összefoglalóját, az ülésen elhangzott vélemények rövid összefoglalóját, valamint az alternatív kamatváltoztatási javaslatokat az ezekhez tartozó indokolással. Az álláspontok, vélemények a tanácstagok személyéhez nem köthető módon kerülnek be a rövidített jegyzőkönyvbe.

A rövidített jegyzőkönyvet a Monetáris Tanács hagyja jóvá, és a publikációs naptárban meghatározott időpontban teszi közzé oly módon, hogy az még a következő kamat-meghatározó ülés előtt megjelenjen.

Az ülésekről szóló rövidített jegyzőkönyvek publikálásával a Tanács célja, hogy a monetáris politikai döntéshozatal folyamatának átláthatósága tovább javuljon, és így a gazdaság szereplői pontosabb képet alkothassanak a kamatdöntésben szerepet játszó tényezőkről. Mindez növelheti a monetáris politika kiszámíthatóságát.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm