24 °C Budapest

Monetáris Tanács: ezután nyilvánosak a kamatmeghatározó ülések jegyzőkönyvei

Pénzcentrum
2004. december 6. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. december 6-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

A jegybanki alapkamat jelenleg 10%-on áll. Piaci várakozások szerint december 20-án további 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A Tanács meghatározta az MNB 2005. évi tartalékkezelési és kockázatkezelési politikájának stratégiai kereteit és megvitatta a 2005-2006. évi monetáris programot.

Ezen túl a Tanács megtárgyalta a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című MNB kiadványt.

A Monetáris Tanács megalakulása óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen formában célszerű tájékoztatnia a közvéleményt az ülésein folyó vitákról. A Tanács 2004. június 21-i ülésén a nemzetközi tapasztalatok áttekintése után úgy határozott, hogy egy hat hónapos kísérleti időszak során minden rendszeres kamat-meghatározó üléséről készüljön rövidített jegyzőkönyv (minutes), és ezt követően, a tapasztalatokat figyelembe véve az év végén kerüljön sor a nyilvánosságról szóló döntésre.

2004.11.29 14:18
Járai: mi a fő probléma? - Mikor lehetnek nyilvánosak a Monetáris Tanács döntéseinek jegyzőkönyvei?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Monetáris Tanács 2004. december 6-án a kísérleti időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, így a továbbiakban a Tanács rövidített jegyzőkönyvet ad ki a rendszeres kamat-meghatározó ülésekről. A rövidített jegyzőkönyv tartalmazza majd a jegybanki alapkamat szintjéről szóló döntést a szavazati arány megjelölésével, az MNB szakértői által készített helyzetértékelés összefoglalóját, az ülésen elhangzott vélemények rövid összefoglalóját, valamint az alternatív kamatváltoztatási javaslatokat az ezekhez tartozó indokolással. Az álláspontok, vélemények a tanácstagok személyéhez nem köthető módon kerülnek be a rövidített jegyzőkönyvbe.

A rövidített jegyzőkönyvet a Monetáris Tanács hagyja jóvá, és a publikációs naptárban meghatározott időpontban teszi közzé oly módon, hogy az még a következő kamat-meghatározó ülés előtt megjelenjen.

Az ülésekről szóló rövidített jegyzőkönyvek publikálásával a Tanács célja, hogy a monetáris politikai döntéshozatal folyamatának átláthatósága tovább javuljon, és így a gazdaság szereplői pontosabb képet alkothassanak a kamatdöntésben szerepet játszó tényezőkről. Mindez növelheti a monetáris politika kiszámíthatóságát.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?