21 °C Budapest

Monetáris Tanács: ezután nyilvánosak a kamatmeghatározó ülések jegyzőkönyvei

Pénzcentrum
2004. december 6. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. december 6-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

A jegybanki alapkamat jelenleg 10%-on áll. Piaci várakozások szerint december 20-án további 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A Tanács meghatározta az MNB 2005. évi tartalékkezelési és kockázatkezelési politikájának stratégiai kereteit és megvitatta a 2005-2006. évi monetáris programot.

Ezen túl a Tanács megtárgyalta a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című MNB kiadványt.

A Monetáris Tanács megalakulása óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen formában célszerű tájékoztatnia a közvéleményt az ülésein folyó vitákról. A Tanács 2004. június 21-i ülésén a nemzetközi tapasztalatok áttekintése után úgy határozott, hogy egy hat hónapos kísérleti időszak során minden rendszeres kamat-meghatározó üléséről készüljön rövidített jegyzőkönyv (minutes), és ezt követően, a tapasztalatokat figyelembe véve az év végén kerüljön sor a nyilvánosságról szóló döntésre.

2004.11.29 14:18
Járai: mi a fő probléma? - Mikor lehetnek nyilvánosak a Monetáris Tanács döntéseinek jegyzőkönyvei?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Monetáris Tanács 2004. december 6-án a kísérleti időszak tapasztalatait kedvezőnek ítélte, így a továbbiakban a Tanács rövidített jegyzőkönyvet ad ki a rendszeres kamat-meghatározó ülésekről. A rövidített jegyzőkönyv tartalmazza majd a jegybanki alapkamat szintjéről szóló döntést a szavazati arány megjelölésével, az MNB szakértői által készített helyzetértékelés összefoglalóját, az ülésen elhangzott vélemények rövid összefoglalóját, valamint az alternatív kamatváltoztatási javaslatokat az ezekhez tartozó indokolással. Az álláspontok, vélemények a tanácstagok személyéhez nem köthető módon kerülnek be a rövidített jegyzőkönyvbe.

A rövidített jegyzőkönyvet a Monetáris Tanács hagyja jóvá, és a publikációs naptárban meghatározott időpontban teszi közzé oly módon, hogy az még a következő kamat-meghatározó ülés előtt megjelenjen.

Az ülésekről szóló rövidített jegyzőkönyvek publikálásával a Tanács célja, hogy a monetáris politikai döntéshozatal folyamatának átláthatósága tovább javuljon, és így a gazdaság szereplői pontosabb képet alkothassanak a kamatdöntésben szerepet játszó tényezőkről. Mindez növelheti a monetáris politika kiszámíthatóságát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?