25 °C Budapest

Döntött az Eurostat - érdemben csökkenhet az áht GDP-arányos hiánya

Pénzcentrum
2004. december 2. 08:40

Az Eurostat engedélyezte, hogy kormány az államháztartási hiány megállapítása során december 1-jétől állami bevételként tartsa számon a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegeket - jelentette be tegnap Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A határozat értelmében az aktualizált konvergencia-programban az államháztartás GDP-arányos hiánya jelentősen alacsonyabb lesz az eddig tervezettnél, és az euró 2010-es bevezethetősége könnyebben teljesülhet. Az Eurostat döntése meglepetésként értékelhető. Bár a pénzügyminiszter már a múlt héten jelezte, hogy támogatottságot tapasztalt brüsszeli illetékesektől a tervet illetően, ugyanakkor több szakértő is amellett érvelt, hogy nem várható az Eurostat pozitív hozzáállása az ügyben.

A döntés értelmében az Európai Uniónak a napokban elküldendő módosított konvergencia-programban a kormány már figyelembe veheti a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegeket, így az uniós normák szerint számított államháztartási deficit 2004-ben az eredetileg tervezett 5.3%-os felső célérték helyett idén a GDP 4.5 százaléka, 2005-ben 3.8 százaléka lesz, míg a maastrichti kritériumokban szereplő 3%-os érték 2007-re válik teljesíthetővé.


A még májusban az Európai Bizottság részére benyújtott eredeti konvergencia-program szerint évente a GDP mintegy 0.5%-át kitevő mértékű deficitcsökkentést tervezett a kormány. Ennek menetrendje a következő lett volna: az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány után 2005-ben 4.1%-ra, 2006-ban 3.6%-ra, 2007-ben 3.1%-ra, és 2008-ban 2.7%-ra mérséklődött volna a deficit. Mindez (túlzottan) feszült tempót, következetesen szigorú költségvetési gazdálkodást igényelt volna a hátralévő években.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az új menetrend szerinti 2008-as 1.8%-os GDP-arányos deficit csak abban az esetben érhető el a magánnyugdíjpénztári befizetések "jótékony" hatása segítségével, ha a kormány addig az eredeti elképzeléseknek megfelelő, azaz évi 0.6-0.7%-pontos deficitlefaragási sebességet valóban meg is tartja.

Az idei deficit érdemben felfelé módosult az év során (5-5.3%-os célsáv), így a későbbi évek célértékének elérhetősége jelentősen megnehezedett. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján reális volt a jelentős deficittúllépés minden egyes évben. Ezzel ellentétes hatású a magánnyugdíjpénztári befizetések hatása. A kettő eredőjeként készítette el a kormány az új menetrendet, mely továbbra is az euró 2010-es bevezethetőségét tűzi ki legfőbb célként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az idei évben a magánnyugdíjpénztári befizetések egyenlegjavító hatása a GDP 0.8%-át, jövőre 0.9%-át, míg 2006 és 2008 közötti évente 1-1%-át teszi ki.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?