18 °C Budapest

Döntött az Eurostat - érdemben csökkenhet az áht GDP-arányos hiánya

Pénzcentrum
2004. december 2. 08:40

Az Eurostat engedélyezte, hogy kormány az államháztartási hiány megállapítása során december 1-jétől állami bevételként tartsa számon a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegeket - jelentette be tegnap Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A határozat értelmében az aktualizált konvergencia-programban az államháztartás GDP-arányos hiánya jelentősen alacsonyabb lesz az eddig tervezettnél, és az euró 2010-es bevezethetősége könnyebben teljesülhet. Az Eurostat döntése meglepetésként értékelhető. Bár a pénzügyminiszter már a múlt héten jelezte, hogy támogatottságot tapasztalt brüsszeli illetékesektől a tervet illetően, ugyanakkor több szakértő is amellett érvelt, hogy nem várható az Eurostat pozitív hozzáállása az ügyben.

A döntés értelmében az Európai Uniónak a napokban elküldendő módosított konvergencia-programban a kormány már figyelembe veheti a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegeket, így az uniós normák szerint számított államháztartási deficit 2004-ben az eredetileg tervezett 5.3%-os felső célérték helyett idén a GDP 4.5 százaléka, 2005-ben 3.8 százaléka lesz, míg a maastrichti kritériumokban szereplő 3%-os érték 2007-re válik teljesíthetővé.


A még májusban az Európai Bizottság részére benyújtott eredeti konvergencia-program szerint évente a GDP mintegy 0.5%-át kitevő mértékű deficitcsökkentést tervezett a kormány. Ennek menetrendje a következő lett volna: az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány után 2005-ben 4.1%-ra, 2006-ban 3.6%-ra, 2007-ben 3.1%-ra, és 2008-ban 2.7%-ra mérséklődött volna a deficit. Mindez (túlzottan) feszült tempót, következetesen szigorú költségvetési gazdálkodást igényelt volna a hátralévő években.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az új menetrend szerinti 2008-as 1.8%-os GDP-arányos deficit csak abban az esetben érhető el a magánnyugdíjpénztári befizetések "jótékony" hatása segítségével, ha a kormány addig az eredeti elképzeléseknek megfelelő, azaz évi 0.6-0.7%-pontos deficitlefaragási sebességet valóban meg is tartja.

Az idei deficit érdemben felfelé módosult az év során (5-5.3%-os célsáv), így a későbbi évek célértékének elérhetősége jelentősen megnehezedett. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján reális volt a jelentős deficittúllépés minden egyes évben. Ezzel ellentétes hatású a magánnyugdíjpénztári befizetések hatása. A kettő eredőjeként készítette el a kormány az új menetrendet, mely továbbra is az euró 2010-es bevezethetőségét tűzi ki legfőbb célként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei évben a magánnyugdíjpénztári befizetések egyenlegjavító hatása a GDP 0.8%-át, jövőre 0.9%-át, míg 2006 és 2008 közötti évente 1-1%-át teszi ki.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?