Vártnak megfelelő GDP-bővülés és 20 hónapja stagnáló munkanélküliség az euró-zónában

Pénzcentrum
2004. december 1. 12:30

A várakozásoknak megfelelően negyedéves alapon 0.3%-kal nőtt a 12 tagú euró-zóna GDP-je a harmadik negyedévben az előző negyedévi 0.5%-ot követően. Az előző év azonos negyedévéhez képest 1.8%-os volt a bővülés a második negyedévi 2.1%-kal szemben. A Reuters elemzői konszenzusa 0.3%-os negyedéves, és 1.9%-os éves alapú bővülést valószínűsített. A munkanélküliség már 2003. márciusa óta 8.9%-on áll, mely megfelelt az elemzői prognózisoknak.

Az Eurostat adatközlésével párhuzamosan az Európai Bizottság megjelentette az idei negyedik negyedéves, illetve a jövő évi első negyedéves GDP-becslését, melyek 0.2 és 0.6% közötti mértékűek lehetnek. Mindkét adat változatlan a november 12-i előző bizottsági prognózishoz képest.


Az idei harmadik negyedévben a leggyorsabb növekedést - a már publikáló országok közül - Görögország mondhatja magáénak (3.8%-os éves alapú, illetve 1.8%-os negyedéves alapú bővülés), míg a leglassabb növekedéssel Németország volt kénytelen szembenézni (1.3% év/év alapon, 0.1% n.é./n.é. alapon). A munkanélküliség terén a legmagasabb rátával az euró-zóna tagok közül Spanyolországnak kell szembenéznie (10.5% októberben), míg a legkedvezőbb helyzetben Ausztria van (4.5%).


Az 1.8%-os euró-zóna GDP-növekedés több mint egy éve a leglassabb ütemnek számít, melyért az exportbővülés lassulása lehet a fő felelős. A harmadik negyedévben mindössze 1.2%-kal emelkedett az export a második negyedévi 3.1%-os bővülés után, melyben az euró erősödésének jelentős szerepe lehet.

Az import 3.2%-kal nőtt az előző negyedévi 2.8%-os bővülést követően. Az Eurostat adatai szerint a lakossági költekezés nagyon lassan emelkedni kezd (0.2%), míg a belső kereslet 1.1%-ra gyorsult a megelőző időszaki 0.3%-ról. A beruházások 0.6%-kal emelkedtek az első két negyedévi 0.3-0.3%-os növekedést követően, mely biztató jelnek tűnik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Eurostat mai adati megerősítik azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank még hosszú hónapokig változatlanul 2%-on hagyhatja irányadó rátáját, különösen azt követően, hogy tegnap az inflációs mutató az októberi 2.4%-ról 2.2%-ra mérséklődött novemberben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?