Ecostat: Lassuló növekedési ütem és romló külső egyensúly várható

Pénzcentrum
2004. november 29. 15:28

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a magyar gazdaság idén 3.9%-kal nőhet, míg jövőre ennél lassabb GDP-bővülési ütem várható. A külső egyensúly - előzetes külkereskedelmi adatok alapján - továbbra is romló képet mutat, míg az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javulhat jövőre. Idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 5.4% lehet, az ipari termelés 8.7%-kal nőhet, fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. A kutatóintézet szakértői szerint idén elmaradhat az újabb kamatöcskkentés.


Az Egyesült Államok gazdasága dinamikusan bővül. A védelmi kiadások továbbra is jelentős súlyt képviselnek, növelve a költségvetési hiányt. A külső egyensúly elsősorban azért romlik mert a belföldi felhasználás növekedése jelentős importot igényel, miközben a világ más régióinak bővülése elmarad a várttól, így nem generál többlet-exportot a tengerentúli gazdaságban.

Az euróval szembeni leértékelődés segíti ugyan némileg a kivitelt, de a néhány területen megmutatkozó vámpolitika ennek is korlátot szab. Ázsiával, elsősorban Kínával szemben a rögzített árfolyam szab határt az amerikai exportnak. A dollár utóbbi hetekben tapasztalt gyengülését ugyanakkor a fenti fundamentális okok miatt egyéb, pánik-hatások is befolyásolták.

Az Európai Unió növekedési üteme a harmadik negyedévben mérséklődött. A GDP bővülése Németországban lassult leginkább. Minthogy ebben az országban a legnagyobb az export súlya - a fejlett nyugati országok között - az euró erősödése is itt éreztette leginkább a hatását. Az unió konjunkturális mutatói egyre kedvezőtlenebb képet mutatnak, a 25 tagországra vonatkozó növekedési ráta az új csatlakozók körében a legkedvezőbb.

2004-ben a magyar gazdaság 3.9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt jövőre kedvezőtlenebb dinamika adódhat. Az ipari termelés - elsősorban az exportértékesítés lassuló növekedése miatt - éves üteme lassan mérséklődik, az év egészére 8.7 százalékos bővülése várható.

A bruttó átlagkeresetek 2004. évi lassuló növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is érezteti hatását. Bár a forgalom továbbra is dinamikusan nő, szeptemberben már a tartós fogyasztási cikkek növekedési üteme is mérséklődött, ami a lakossági fogyasztás lassuló bővülésére utal. A harmadik negyedévben a korábban vártnál még mindig magasabb növekedési ütem várható a háztartások fogyasztási kiadásainál, így éves szinten 3 százalékos bővülést prognosztizálunk.

Az államháztartási hiány a 2004 évre vonatkozó prognózisunk szerint eléri a GDP 5.4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adó-bevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek intézkedések, a lépések hatékonysága nem felelt meg a várakozásoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitel üteme érezhetően mérséklődik. Egyenlegünk - a KSH adatai alapján - Csehországgal és Lengyelországgal szemben is romlott. Élénkülő forgalom jellemző ugyanakkor ázsiai relációban. Bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, év egészére 4.8 milliárd euro hiányt prognosztizálunk.

Kedvező dezinflációs trend alakult ki az elmúlt hónapokban. A fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. Az 50 pontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott. Minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, így a közeljövőben az irányadó kamat csökkenésére számítunk. A lépés ugyanakkor áthúzódhat a következő év elejére.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22