Ecostat: Lassuló növekedési ütem és romló külső egyensúly várható

Pénzcentrum
2004. november 29. 15:28

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a magyar gazdaság idén 3.9%-kal nőhet, míg jövőre ennél lassabb GDP-bővülési ütem várható. A külső egyensúly - előzetes külkereskedelmi adatok alapján - továbbra is romló képet mutat, míg az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javulhat jövőre. Idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 5.4% lehet, az ipari termelés 8.7%-kal nőhet, fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. A kutatóintézet szakértői szerint idén elmaradhat az újabb kamatöcskkentés.


Az Egyesült Államok gazdasága dinamikusan bővül. A védelmi kiadások továbbra is jelentős súlyt képviselnek, növelve a költségvetési hiányt. A külső egyensúly elsősorban azért romlik mert a belföldi felhasználás növekedése jelentős importot igényel, miközben a világ más régióinak bővülése elmarad a várttól, így nem generál többlet-exportot a tengerentúli gazdaságban.

Az euróval szembeni leértékelődés segíti ugyan némileg a kivitelt, de a néhány területen megmutatkozó vámpolitika ennek is korlátot szab. Ázsiával, elsősorban Kínával szemben a rögzített árfolyam szab határt az amerikai exportnak. A dollár utóbbi hetekben tapasztalt gyengülését ugyanakkor a fenti fundamentális okok miatt egyéb, pánik-hatások is befolyásolták.

Az Európai Unió növekedési üteme a harmadik negyedévben mérséklődött. A GDP bővülése Németországban lassult leginkább. Minthogy ebben az országban a legnagyobb az export súlya - a fejlett nyugati országok között - az euró erősödése is itt éreztette leginkább a hatását. Az unió konjunkturális mutatói egyre kedvezőtlenebb képet mutatnak, a 25 tagországra vonatkozó növekedési ráta az új csatlakozók körében a legkedvezőbb.

2004-ben a magyar gazdaság 3.9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt jövőre kedvezőtlenebb dinamika adódhat. Az ipari termelés - elsősorban az exportértékesítés lassuló növekedése miatt - éves üteme lassan mérséklődik, az év egészére 8.7 százalékos bővülése várható.

A bruttó átlagkeresetek 2004. évi lassuló növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is érezteti hatását. Bár a forgalom továbbra is dinamikusan nő, szeptemberben már a tartós fogyasztási cikkek növekedési üteme is mérséklődött, ami a lakossági fogyasztás lassuló bővülésére utal. A harmadik negyedévben a korábban vártnál még mindig magasabb növekedési ütem várható a háztartások fogyasztási kiadásainál, így éves szinten 3 százalékos bővülést prognosztizálunk.

Az államháztartási hiány a 2004 évre vonatkozó prognózisunk szerint eléri a GDP 5.4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adó-bevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek intézkedések, a lépések hatékonysága nem felelt meg a várakozásoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitel üteme érezhetően mérséklődik. Egyenlegünk - a KSH adatai alapján - Csehországgal és Lengyelországgal szemben is romlott. Élénkülő forgalom jellemző ugyanakkor ázsiai relációban. Bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, év egészére 4.8 milliárd euro hiányt prognosztizálunk.

Kedvező dezinflációs trend alakult ki az elmúlt hónapokban. A fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. Az 50 pontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott. Minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, így a közeljövőben az irányadó kamat csökkenésére számítunk. A lépés ugyanakkor áthúzódhat a következő év elejére.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?