19 °C Budapest

Ecostat: Lassuló növekedési ütem és romló külső egyensúly várható

Pénzcentrum
2004. november 29. 15:28

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a magyar gazdaság idén 3.9%-kal nőhet, míg jövőre ennél lassabb GDP-bővülési ütem várható. A külső egyensúly - előzetes külkereskedelmi adatok alapján - továbbra is romló képet mutat, míg az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javulhat jövőre. Idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 5.4% lehet, az ipari termelés 8.7%-kal nőhet, fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. A kutatóintézet szakértői szerint idén elmaradhat az újabb kamatöcskkentés.


Az Egyesült Államok gazdasága dinamikusan bővül. A védelmi kiadások továbbra is jelentős súlyt képviselnek, növelve a költségvetési hiányt. A külső egyensúly elsősorban azért romlik mert a belföldi felhasználás növekedése jelentős importot igényel, miközben a világ más régióinak bővülése elmarad a várttól, így nem generál többlet-exportot a tengerentúli gazdaságban.

Az euróval szembeni leértékelődés segíti ugyan némileg a kivitelt, de a néhány területen megmutatkozó vámpolitika ennek is korlátot szab. Ázsiával, elsősorban Kínával szemben a rögzített árfolyam szab határt az amerikai exportnak. A dollár utóbbi hetekben tapasztalt gyengülését ugyanakkor a fenti fundamentális okok miatt egyéb, pánik-hatások is befolyásolták.

Az Európai Unió növekedési üteme a harmadik negyedévben mérséklődött. A GDP bővülése Németországban lassult leginkább. Minthogy ebben az országban a legnagyobb az export súlya - a fejlett nyugati országok között - az euró erősödése is itt éreztette leginkább a hatását. Az unió konjunkturális mutatói egyre kedvezőtlenebb képet mutatnak, a 25 tagországra vonatkozó növekedési ráta az új csatlakozók körében a legkedvezőbb.

2004-ben a magyar gazdaság 3.9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt jövőre kedvezőtlenebb dinamika adódhat. Az ipari termelés - elsősorban az exportértékesítés lassuló növekedése miatt - éves üteme lassan mérséklődik, az év egészére 8.7 százalékos bővülése várható.

A bruttó átlagkeresetek 2004. évi lassuló növekedése a kiskereskedelmi forgalomban is érezteti hatását. Bár a forgalom továbbra is dinamikusan nő, szeptemberben már a tartós fogyasztási cikkek növekedési üteme is mérséklődött, ami a lakossági fogyasztás lassuló bővülésére utal. A harmadik negyedévben a korábban vártnál még mindig magasabb növekedési ütem várható a háztartások fogyasztási kiadásainál, így éves szinten 3 százalékos bővülést prognosztizálunk.

Az államháztartási hiány a 2004 évre vonatkozó prognózisunk szerint eléri a GDP 5.4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adó-bevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek intézkedések, a lépések hatékonysága nem felelt meg a várakozásoknak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külkereskedelmi áruforgalom előzetes adatai alapján néhány nyugat-európai országba (Németország, Ausztria, Hollandia) irányuló kivitel üteme érezhetően mérséklődik. Egyenlegünk - a KSH adatai alapján - Csehországgal és Lengyelországgal szemben is romlott. Élénkülő forgalom jellemző ugyanakkor ázsiai relációban. Bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, év egészére 4.8 milliárd euro hiányt prognosztizálunk.

Kedvező dezinflációs trend alakult ki az elmúlt hónapokban. A fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. Az 50 pontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott. Minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, így a közeljövőben az irányadó kamat csökkenésére számítunk. A lépés ugyanakkor áthúzódhat a következő év elejére.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?