A költségvetési módosító indítványokról is dönthetnek az internetezők

Pénzcentrum
2004. november 26. 14:56

A kormány költségvetési javaslata után az ellenzéki módosító indítványokról is véleményt mondhatnak az internetezők a www.koltsegvetes2005.hu interaktív tájékoztató honlapon - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A játékosoknak az 1,070 milliárd forintnyi kiadásnövelő javaslat-csomag fedezetét is meg kell találniuk. Dönthetnek egyéb kiadások csökkentéséről, a jövő évre tervezett SZJA-csökkentés visszavonásáról vagy akár adóemelésről is. A tapasztalatok szerint a játékosok kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetéshez, mint az ellenzék: közel ugyanannyian támogatnának új kiadásokat, mint amennyien kevesebbet költenének további adócsökkentés érdekében.

A www.koltsegvetes2005.hu húsz napja indult. A program segítségével mindenki megalkothatja a saját költségvetését, ehhez az egy főre jutó havi 84 ezer forintot kell újraosztani. Eddig 34 ezer internetező próbálta ki, milyen pénzügyminiszternek lenni. A játékosok az államigazgatás működési költségein, a honvédelmen, bizonyos szociális kiadásokon, az agráriumon valamint a közmédiumok és az egyházak támogatásán spórolnának, és az így nyert pénzből többet költenének kutatás-fejlesztésre, középfokú oktatásra, környezetvédelemre, házi- és gyermekorvosi ellátásra, katasztrófa-védelmi feladatokra. Az internetezők "közös" költségvetésének legnagyobb nyertese a kutatás-fejlesztés lenne 66%-os növekedéssel, a legnagyobb vesztesek pedig a közmédiumok, ahonnan a támogatás 20%-át elvonnák a játékosok. A játékosok harmada a kormányénál kevesebb kiadást tervezett az adók és az államadósság csökkentése érdekében.

A látogatók e hét elejétől a benyújtott ellenzéki módosító javaslatok befogadásáról is dönthetnek. A honlapot letöltők ötöde vállalkozott erre a feladatra, a többség inkább saját ízlése szerint módosítana a költségvetésen. Ebben a játékban a havi 84 ezer forintos keretösszeg túlléphető, de a többletkiadásokra természetesen fedezetet kell teremteni. A program folyamatosan jelzi, hogy a módosító indítványok között válogató játékosoknak, mennyibe kerül javaslatuk állampolgáronként havonta, és azt is, hogy mennyivel kellene több személyi jövedelemadót fizetnie az adófizetőknek, ha a kiadást SZJA-ból fedeznénk.

Százmilliárd forint értékű többletkiadással már nincs fedezete a kormány által jövő évre tervezett adócsökkentésnek, ennél nagyobb összegű új kiadáshoz pedig adóemelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy résztvevő az ellenzék által javasolt összes kiadásra az SZJA-ból teremtene fedezetet, az adócsökkentés helyett havi 25 ezer forintnyi adóemelést jelentene adófizetőnként. Ezt az opciót azonban csak a játékosok 13%-a választotta, a többiek az ellenzéknél kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetésvetéshez.

A módosító indítványokat elfogadó játékosok 32%-a adónöveléssel teremtene fedezetet a neki tetsző módosító indítványoknak. Az ő javaslatuk szerint átlagosan hatezer forinttal kellene többet fizetnie havonta az adófizetőknek. 68% szintén talált támogatandó javaslatot az ellenzéki csomagban, de ehhez egyéb - jellemzően államigazgatási -kiadások lefaragásával teremtenének forrást.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?