36 °C Budapest

A költségvetési módosító indítványokról is dönthetnek az internetezők

Pénzcentrum
2004. november 26. 14:56

A kormány költségvetési javaslata után az ellenzéki módosító indítványokról is véleményt mondhatnak az internetezők a www.koltsegvetes2005.hu interaktív tájékoztató honlapon - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A játékosoknak az 1,070 milliárd forintnyi kiadásnövelő javaslat-csomag fedezetét is meg kell találniuk. Dönthetnek egyéb kiadások csökkentéséről, a jövő évre tervezett SZJA-csökkentés visszavonásáról vagy akár adóemelésről is. A tapasztalatok szerint a játékosok kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetéshez, mint az ellenzék: közel ugyanannyian támogatnának új kiadásokat, mint amennyien kevesebbet költenének további adócsökkentés érdekében.

A www.koltsegvetes2005.hu húsz napja indult. A program segítségével mindenki megalkothatja a saját költségvetését, ehhez az egy főre jutó havi 84 ezer forintot kell újraosztani. Eddig 34 ezer internetező próbálta ki, milyen pénzügyminiszternek lenni. A játékosok az államigazgatás működési költségein, a honvédelmen, bizonyos szociális kiadásokon, az agráriumon valamint a közmédiumok és az egyházak támogatásán spórolnának, és az így nyert pénzből többet költenének kutatás-fejlesztésre, középfokú oktatásra, környezetvédelemre, házi- és gyermekorvosi ellátásra, katasztrófa-védelmi feladatokra. Az internetezők "közös" költségvetésének legnagyobb nyertese a kutatás-fejlesztés lenne 66%-os növekedéssel, a legnagyobb vesztesek pedig a közmédiumok, ahonnan a támogatás 20%-át elvonnák a játékosok. A játékosok harmada a kormányénál kevesebb kiadást tervezett az adók és az államadósság csökkentése érdekében.

A látogatók e hét elejétől a benyújtott ellenzéki módosító javaslatok befogadásáról is dönthetnek. A honlapot letöltők ötöde vállalkozott erre a feladatra, a többség inkább saját ízlése szerint módosítana a költségvetésen. Ebben a játékban a havi 84 ezer forintos keretösszeg túlléphető, de a többletkiadásokra természetesen fedezetet kell teremteni. A program folyamatosan jelzi, hogy a módosító indítványok között válogató játékosoknak, mennyibe kerül javaslatuk állampolgáronként havonta, és azt is, hogy mennyivel kellene több személyi jövedelemadót fizetnie az adófizetőknek, ha a kiadást SZJA-ból fedeznénk.

Százmilliárd forint értékű többletkiadással már nincs fedezete a kormány által jövő évre tervezett adócsökkentésnek, ennél nagyobb összegű új kiadáshoz pedig adóemelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy résztvevő az ellenzék által javasolt összes kiadásra az SZJA-ból teremtene fedezetet, az adócsökkentés helyett havi 25 ezer forintnyi adóemelést jelentene adófizetőnként. Ezt az opciót azonban csak a játékosok 13%-a választotta, a többiek az ellenzéknél kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetésvetéshez.

A módosító indítványokat elfogadó játékosok 32%-a adónöveléssel teremtene fedezetet a neki tetsző módosító indítványoknak. Az ő javaslatuk szerint átlagosan hatezer forinttal kellene többet fizetnie havonta az adófizetőknek. 68% szintén talált támogatandó javaslatot az ellenzéki csomagban, de ehhez egyéb - jellemzően államigazgatási -kiadások lefaragásával teremtenének forrást.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?