A költségvetési módosító indítványokról is dönthetnek az internetezők

Pénzcentrum
2004. november 26. 14:56

A kormány költségvetési javaslata után az ellenzéki módosító indítványokról is véleményt mondhatnak az internetezők a www.koltsegvetes2005.hu interaktív tájékoztató honlapon - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A játékosoknak az 1,070 milliárd forintnyi kiadásnövelő javaslat-csomag fedezetét is meg kell találniuk. Dönthetnek egyéb kiadások csökkentéséről, a jövő évre tervezett SZJA-csökkentés visszavonásáról vagy akár adóemelésről is. A tapasztalatok szerint a játékosok kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetéshez, mint az ellenzék: közel ugyanannyian támogatnának új kiadásokat, mint amennyien kevesebbet költenének további adócsökkentés érdekében.

A www.koltsegvetes2005.hu húsz napja indult. A program segítségével mindenki megalkothatja a saját költségvetését, ehhez az egy főre jutó havi 84 ezer forintot kell újraosztani. Eddig 34 ezer internetező próbálta ki, milyen pénzügyminiszternek lenni. A játékosok az államigazgatás működési költségein, a honvédelmen, bizonyos szociális kiadásokon, az agráriumon valamint a közmédiumok és az egyházak támogatásán spórolnának, és az így nyert pénzből többet költenének kutatás-fejlesztésre, középfokú oktatásra, környezetvédelemre, házi- és gyermekorvosi ellátásra, katasztrófa-védelmi feladatokra. Az internetezők "közös" költségvetésének legnagyobb nyertese a kutatás-fejlesztés lenne 66%-os növekedéssel, a legnagyobb vesztesek pedig a közmédiumok, ahonnan a támogatás 20%-át elvonnák a játékosok. A játékosok harmada a kormányénál kevesebb kiadást tervezett az adók és az államadósság csökkentése érdekében.

A látogatók e hét elejétől a benyújtott ellenzéki módosító javaslatok befogadásáról is dönthetnek. A honlapot letöltők ötöde vállalkozott erre a feladatra, a többség inkább saját ízlése szerint módosítana a költségvetésen. Ebben a játékban a havi 84 ezer forintos keretösszeg túlléphető, de a többletkiadásokra természetesen fedezetet kell teremteni. A program folyamatosan jelzi, hogy a módosító indítványok között válogató játékosoknak, mennyibe kerül javaslatuk állampolgáronként havonta, és azt is, hogy mennyivel kellene több személyi jövedelemadót fizetnie az adófizetőknek, ha a kiadást SZJA-ból fedeznénk.

Százmilliárd forint értékű többletkiadással már nincs fedezete a kormány által jövő évre tervezett adócsökkentésnek, ennél nagyobb összegű új kiadáshoz pedig adóemelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy résztvevő az ellenzék által javasolt összes kiadásra az SZJA-ból teremtene fedezetet, az adócsökkentés helyett havi 25 ezer forintnyi adóemelést jelentene adófizetőnként. Ezt az opciót azonban csak a játékosok 13%-a választotta, a többiek az ellenzéknél kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetésvetéshez.

A módosító indítványokat elfogadó játékosok 32%-a adónöveléssel teremtene fedezetet a neki tetsző módosító indítványoknak. Az ő javaslatuk szerint átlagosan hatezer forinttal kellene többet fizetnie havonta az adófizetőknek. 68% szintén talált támogatandó javaslatot az ellenzéki csomagban, de ehhez egyéb - jellemzően államigazgatási -kiadások lefaragásával teremtenének forrást.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM