21 °C Budapest

A költségvetési módosító indítványokról is dönthetnek az internetezők

Pénzcentrum
2004. november 26. 14:56

A kormány költségvetési javaslata után az ellenzéki módosító indítványokról is véleményt mondhatnak az internetezők a www.koltsegvetes2005.hu interaktív tájékoztató honlapon - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A játékosoknak az 1,070 milliárd forintnyi kiadásnövelő javaslat-csomag fedezetét is meg kell találniuk. Dönthetnek egyéb kiadások csökkentéséről, a jövő évre tervezett SZJA-csökkentés visszavonásáról vagy akár adóemelésről is. A tapasztalatok szerint a játékosok kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetéshez, mint az ellenzék: közel ugyanannyian támogatnának új kiadásokat, mint amennyien kevesebbet költenének további adócsökkentés érdekében.

A www.koltsegvetes2005.hu húsz napja indult. A program segítségével mindenki megalkothatja a saját költségvetését, ehhez az egy főre jutó havi 84 ezer forintot kell újraosztani. Eddig 34 ezer internetező próbálta ki, milyen pénzügyminiszternek lenni. A játékosok az államigazgatás működési költségein, a honvédelmen, bizonyos szociális kiadásokon, az agráriumon valamint a közmédiumok és az egyházak támogatásán spórolnának, és az így nyert pénzből többet költenének kutatás-fejlesztésre, középfokú oktatásra, környezetvédelemre, házi- és gyermekorvosi ellátásra, katasztrófa-védelmi feladatokra. Az internetezők "közös" költségvetésének legnagyobb nyertese a kutatás-fejlesztés lenne 66%-os növekedéssel, a legnagyobb vesztesek pedig a közmédiumok, ahonnan a támogatás 20%-át elvonnák a játékosok. A játékosok harmada a kormányénál kevesebb kiadást tervezett az adók és az államadósság csökkentése érdekében.

A látogatók e hét elejétől a benyújtott ellenzéki módosító javaslatok befogadásáról is dönthetnek. A honlapot letöltők ötöde vállalkozott erre a feladatra, a többség inkább saját ízlése szerint módosítana a költségvetésen. Ebben a játékban a havi 84 ezer forintos keretösszeg túlléphető, de a többletkiadásokra természetesen fedezetet kell teremteni. A program folyamatosan jelzi, hogy a módosító indítványok között válogató játékosoknak, mennyibe kerül javaslatuk állampolgáronként havonta, és azt is, hogy mennyivel kellene több személyi jövedelemadót fizetnie az adófizetőknek, ha a kiadást SZJA-ból fedeznénk.

Százmilliárd forint értékű többletkiadással már nincs fedezete a kormány által jövő évre tervezett adócsökkentésnek, ennél nagyobb összegű új kiadáshoz pedig adóemelésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy résztvevő az ellenzék által javasolt összes kiadásra az SZJA-ból teremtene fedezetet, az adócsökkentés helyett havi 25 ezer forintnyi adóemelést jelentene adófizetőnként. Ezt az opciót azonban csak a játékosok 13%-a választotta, a többiek az ellenzéknél kevésbé radikálisan nyúlnának a költségvetésvetéshez.

A módosító indítványokat elfogadó játékosok 32%-a adónöveléssel teremtene fedezetet a neki tetsző módosító indítványoknak. Az ő javaslatuk szerint átlagosan hatezer forinttal kellene többet fizetnie havonta az adófizetőknek. 68% szintén talált támogatandó javaslatot az ellenzéki csomagban, de ehhez egyéb - jellemzően államigazgatási -kiadások lefaragásával teremtenének forrást.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem