37 °C Budapest

Surányi a devizahitelekről, a reálárfolyamról és az euró-csatlakozásról

Pénzcentrum
2004. november 25. 12:52

Surányi Györggyel, a CIB Bank elnökével a bank 25 éves magyarországi történetéről készített interjút a Napi Gazdaság. A korábbi jegybankelnök nem lát igazán súlyos problémát a devizahitelek felvételének terjedésében, ugyanakkor utalt rá, hogy a jelenlegi igen erős forint mellett érdemi árfolyam-kockázatot vállalnak fel a hitelfelvevők. A forint reálárfolyamának jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulására nem számít a szakember. Surányi bírálta a jelenleg monetáris politikának az erős forintot támogató irányát, mellyel szerinte Magyarország - egyoldalúan - a gondoltnál sokkal hamarabb lehet az euró-zóna tagja. Surányi bízik benne, hogy a monetáris unió mai szabályrendszere a jövőben darabjaira hullik szét.

Surányi az interjú során elmondta, hogy nem szeretné elbagatellizálni a devizahitelek kockázatát, de hosszútávon - például a lakáshiteleknél - ezt nem látja igazán súlyos problémának. Elismerte ugyanakkor, hogy 1-2 éves időtávon belül, ha a forint árfolyama "megcsúszik", bekövetkezhetnek akár jelentős egzisztenciális problémák is, a bankok is megszenvedhetik ezt.

A dolog másik oldalát tekintve ugyanakkor Surányi kifejtette, hogy a forint jelentős gyengülése nyilvánvalóan az inflációban, és a bérek alakulásában is megmutatkozna. Hosszabb távon a szakértő nem várja a reálárfolyam jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulását.

A volt jegybankelnök elismerte, hogy változó kamatozású hitelek esetén mindenki vállal kamatkockázatot, akár forintban vagy devizában nyújt, vagy vesz fel hitelt, ugyanakkor hozzátette, hogy 10-20 éves időtávon "senki sem számol azzal, hogy a forint árfolyama reál értelemben jelentősen esne". Ez idő alatt jó esetben a magyar gazdaság teljesítménye - szintén reál értelemben - felértékeli a forintot. Surányi szerint egy erőteljesebb nominális forintleértékelődéshez - mellyel a piac nem számol - hosszú időn keresztül szisztematikusan rossz gazdaságpolitikát kellene folytatni.

Surányi szerint egyértelmű, hogy minél erősebb forintárfolyam mellett vesz fel valaki devizahitelt, annál nagyobb árfolyamkockázatot vállal. Ezért van a bank elnöke szerint komoly felelőssége minden olyan döntéshozónak, aki a gazdasági teljesítményeknek tökéletesen ellentmondva a forint árfolyamának művi erősítését forszírozza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euró-csatlakozással kapcsolatosan Surányi kifejtette, hogy ha a monetáris politika karaktere nem változik, akkor "sokkal előbb lesz Magyarország - persze egyoldalúan - az euró-zónában, mint bárki gondolná, teljesen függetlenül attól, hogy mi a döntéshozók szándéka". Ezt azzal indokolta az MNB volt elnöke, hogy már most is egyre kevésbé számít, hogy mit csinál az MNB, egyre kevésbé a forintmozgások határozzák meg a piaci szereplők cselekvéseit.

Surányi hisz abban, hogy ha nem egyoldalúan, de facto következik be az euró-zónához való csatlakozásunk, akkor mire a hivatalos csatlakozás esedékessé válik, a monetáris unió szabályrendszere darabjaira hullik szét azért, mert véleménye szerint alkalmatlan a megfelelő gazdaságpolitikai keretek kialakítására, főként a felzárkózó országok számára. Surányi szerint az élet majd kikényszeríti, hogy átírják a szabályokat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?