28 °C Budapest

Surányi a devizahitelekről, a reálárfolyamról és az euró-csatlakozásról

Pénzcentrum
2004. november 25. 12:52

Surányi Györggyel, a CIB Bank elnökével a bank 25 éves magyarországi történetéről készített interjút a Napi Gazdaság. A korábbi jegybankelnök nem lát igazán súlyos problémát a devizahitelek felvételének terjedésében, ugyanakkor utalt rá, hogy a jelenlegi igen erős forint mellett érdemi árfolyam-kockázatot vállalnak fel a hitelfelvevők. A forint reálárfolyamának jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulására nem számít a szakember. Surányi bírálta a jelenleg monetáris politikának az erős forintot támogató irányát, mellyel szerinte Magyarország - egyoldalúan - a gondoltnál sokkal hamarabb lehet az euró-zóna tagja. Surányi bízik benne, hogy a monetáris unió mai szabályrendszere a jövőben darabjaira hullik szét.

Surányi az interjú során elmondta, hogy nem szeretné elbagatellizálni a devizahitelek kockázatát, de hosszútávon - például a lakáshiteleknél - ezt nem látja igazán súlyos problémának. Elismerte ugyanakkor, hogy 1-2 éves időtávon belül, ha a forint árfolyama "megcsúszik", bekövetkezhetnek akár jelentős egzisztenciális problémák is, a bankok is megszenvedhetik ezt.

A dolog másik oldalát tekintve ugyanakkor Surányi kifejtette, hogy a forint jelentős gyengülése nyilvánvalóan az inflációban, és a bérek alakulásában is megmutatkozna. Hosszabb távon a szakértő nem várja a reálárfolyam jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulását.

A volt jegybankelnök elismerte, hogy változó kamatozású hitelek esetén mindenki vállal kamatkockázatot, akár forintban vagy devizában nyújt, vagy vesz fel hitelt, ugyanakkor hozzátette, hogy 10-20 éves időtávon "senki sem számol azzal, hogy a forint árfolyama reál értelemben jelentősen esne". Ez idő alatt jó esetben a magyar gazdaság teljesítménye - szintén reál értelemben - felértékeli a forintot. Surányi szerint egy erőteljesebb nominális forintleértékelődéshez - mellyel a piac nem számol - hosszú időn keresztül szisztematikusan rossz gazdaságpolitikát kellene folytatni.

Surányi szerint egyértelmű, hogy minél erősebb forintárfolyam mellett vesz fel valaki devizahitelt, annál nagyobb árfolyamkockázatot vállal. Ezért van a bank elnöke szerint komoly felelőssége minden olyan döntéshozónak, aki a gazdasági teljesítményeknek tökéletesen ellentmondva a forint árfolyamának művi erősítését forszírozza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az euró-csatlakozással kapcsolatosan Surányi kifejtette, hogy ha a monetáris politika karaktere nem változik, akkor "sokkal előbb lesz Magyarország - persze egyoldalúan - az euró-zónában, mint bárki gondolná, teljesen függetlenül attól, hogy mi a döntéshozók szándéka". Ezt azzal indokolta az MNB volt elnöke, hogy már most is egyre kevésbé számít, hogy mit csinál az MNB, egyre kevésbé a forintmozgások határozzák meg a piaci szereplők cselekvéseit.

Surányi hisz abban, hogy ha nem egyoldalúan, de facto következik be az euró-zónához való csatlakozásunk, akkor mire a hivatalos csatlakozás esedékessé válik, a monetáris unió szabályrendszere darabjaira hullik szét azért, mert véleménye szerint alkalmatlan a megfelelő gazdaságpolitikai keretek kialakítására, főként a felzárkózó országok számára. Surányi szerint az élet majd kikényszeríti, hogy átírják a szabályokat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem