31 °C Budapest

Surányi a devizahitelekről, a reálárfolyamról és az euró-csatlakozásról

Pénzcentrum
2004. november 25. 12:52

Surányi Györggyel, a CIB Bank elnökével a bank 25 éves magyarországi történetéről készített interjút a Napi Gazdaság. A korábbi jegybankelnök nem lát igazán súlyos problémát a devizahitelek felvételének terjedésében, ugyanakkor utalt rá, hogy a jelenlegi igen erős forint mellett érdemi árfolyam-kockázatot vállalnak fel a hitelfelvevők. A forint reálárfolyamának jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulására nem számít a szakember. Surányi bírálta a jelenleg monetáris politikának az erős forintot támogató irányát, mellyel szerinte Magyarország - egyoldalúan - a gondoltnál sokkal hamarabb lehet az euró-zóna tagja. Surányi bízik benne, hogy a monetáris unió mai szabályrendszere a jövőben darabjaira hullik szét.

Surányi az interjú során elmondta, hogy nem szeretné elbagatellizálni a devizahitelek kockázatát, de hosszútávon - például a lakáshiteleknél - ezt nem látja igazán súlyos problémának. Elismerte ugyanakkor, hogy 1-2 éves időtávon belül, ha a forint árfolyama "megcsúszik", bekövetkezhetnek akár jelentős egzisztenciális problémák is, a bankok is megszenvedhetik ezt.

A dolog másik oldalát tekintve ugyanakkor Surányi kifejtette, hogy a forint jelentős gyengülése nyilvánvalóan az inflációban, és a bérek alakulásában is megmutatkozna. Hosszabb távon a szakértő nem várja a reálárfolyam jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulását.

A volt jegybankelnök elismerte, hogy változó kamatozású hitelek esetén mindenki vállal kamatkockázatot, akár forintban vagy devizában nyújt, vagy vesz fel hitelt, ugyanakkor hozzátette, hogy 10-20 éves időtávon "senki sem számol azzal, hogy a forint árfolyama reál értelemben jelentősen esne". Ez idő alatt jó esetben a magyar gazdaság teljesítménye - szintén reál értelemben - felértékeli a forintot. Surányi szerint egy erőteljesebb nominális forintleértékelődéshez - mellyel a piac nem számol - hosszú időn keresztül szisztematikusan rossz gazdaságpolitikát kellene folytatni.

Surányi szerint egyértelmű, hogy minél erősebb forintárfolyam mellett vesz fel valaki devizahitelt, annál nagyobb árfolyamkockázatot vállal. Ezért van a bank elnöke szerint komoly felelőssége minden olyan döntéshozónak, aki a gazdasági teljesítményeknek tökéletesen ellentmondva a forint árfolyamának művi erősítését forszírozza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az euró-csatlakozással kapcsolatosan Surányi kifejtette, hogy ha a monetáris politika karaktere nem változik, akkor "sokkal előbb lesz Magyarország - persze egyoldalúan - az euró-zónában, mint bárki gondolná, teljesen függetlenül attól, hogy mi a döntéshozók szándéka". Ezt azzal indokolta az MNB volt elnöke, hogy már most is egyre kevésbé számít, hogy mit csinál az MNB, egyre kevésbé a forintmozgások határozzák meg a piaci szereplők cselekvéseit.

Surányi hisz abban, hogy ha nem egyoldalúan, de facto következik be az euró-zónához való csatlakozásunk, akkor mire a hivatalos csatlakozás esedékessé válik, a monetáris unió szabályrendszere darabjaira hullik szét azért, mert véleménye szerint alkalmatlan a megfelelő gazdaságpolitikai keretek kialakítására, főként a felzárkózó országok számára. Surányi szerint az élet majd kikényszeríti, hogy átírják a szabályokat.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?