27 °C Budapest

Surányi a devizahitelekről, a reálárfolyamról és az euró-csatlakozásról

Pénzcentrum
2004. november 25. 12:52

Surányi Györggyel, a CIB Bank elnökével a bank 25 éves magyarországi történetéről készített interjút a Napi Gazdaság. A korábbi jegybankelnök nem lát igazán súlyos problémát a devizahitelek felvételének terjedésében, ugyanakkor utalt rá, hogy a jelenlegi igen erős forint mellett érdemi árfolyam-kockázatot vállalnak fel a hitelfelvevők. A forint reálárfolyamának jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulására nem számít a szakember. Surányi bírálta a jelenleg monetáris politikának az erős forintot támogató irányát, mellyel szerinte Magyarország - egyoldalúan - a gondoltnál sokkal hamarabb lehet az euró-zóna tagja. Surányi bízik benne, hogy a monetáris unió mai szabályrendszere a jövőben darabjaira hullik szét.

Surányi az interjú során elmondta, hogy nem szeretné elbagatellizálni a devizahitelek kockázatát, de hosszútávon - például a lakáshiteleknél - ezt nem látja igazán súlyos problémának. Elismerte ugyanakkor, hogy 1-2 éves időtávon belül, ha a forint árfolyama "megcsúszik", bekövetkezhetnek akár jelentős egzisztenciális problémák is, a bankok is megszenvedhetik ezt.

A dolog másik oldalát tekintve ugyanakkor Surányi kifejtette, hogy a forint jelentős gyengülése nyilvánvalóan az inflációban, és a bérek alakulásában is megmutatkozna. Hosszabb távon a szakértő nem várja a reálárfolyam jelentős kedvezőtlen irányú elmozdulását.

A volt jegybankelnök elismerte, hogy változó kamatozású hitelek esetén mindenki vállal kamatkockázatot, akár forintban vagy devizában nyújt, vagy vesz fel hitelt, ugyanakkor hozzátette, hogy 10-20 éves időtávon "senki sem számol azzal, hogy a forint árfolyama reál értelemben jelentősen esne". Ez idő alatt jó esetben a magyar gazdaság teljesítménye - szintén reál értelemben - felértékeli a forintot. Surányi szerint egy erőteljesebb nominális forintleértékelődéshez - mellyel a piac nem számol - hosszú időn keresztül szisztematikusan rossz gazdaságpolitikát kellene folytatni.

Surányi szerint egyértelmű, hogy minél erősebb forintárfolyam mellett vesz fel valaki devizahitelt, annál nagyobb árfolyamkockázatot vállal. Ezért van a bank elnöke szerint komoly felelőssége minden olyan döntéshozónak, aki a gazdasági teljesítményeknek tökéletesen ellentmondva a forint árfolyamának művi erősítését forszírozza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euró-csatlakozással kapcsolatosan Surányi kifejtette, hogy ha a monetáris politika karaktere nem változik, akkor "sokkal előbb lesz Magyarország - persze egyoldalúan - az euró-zónában, mint bárki gondolná, teljesen függetlenül attól, hogy mi a döntéshozók szándéka". Ezt azzal indokolta az MNB volt elnöke, hogy már most is egyre kevésbé számít, hogy mit csinál az MNB, egyre kevésbé a forintmozgások határozzák meg a piaci szereplők cselekvéseit.

Surányi hisz abban, hogy ha nem egyoldalúan, de facto következik be az euró-zónához való csatlakozásunk, akkor mire a hivatalos csatlakozás esedékessé válik, a monetáris unió szabályrendszere darabjaira hullik szét azért, mert véleménye szerint alkalmatlan a megfelelő gazdaságpolitikai keretek kialakítására, főként a felzárkózó országok számára. Surányi szerint az élet majd kikényszeríti, hogy átírják a szabályokat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?