Ki irányítja a gazdaságpolitikát? - Kóka vs. Draskovics

Pénzcentrum
2004. november 22. 09:19

Ismét egyfajta vetélkedés folyik a kormányban a gazdaságpolitika irányításáért - írja a Népszabadság. A vita nem újkeletű, a gazdasági és a pénzügyi tárca vetélkedése már a korábbi kormányok alatt is megfigyelhető volt. Az előző Fidesz-kormány alatt a gazdasági tárca és Matolcsy György dominanciája volt jellemző, a Medgyessy-kormányban Draskovics Tibor, a gazdasági kabinetet irányító pénzügyminiszter volt inkább meghatározó.

Jelenleg a gazdasági kabinet az a szervezet, mely a gazdaságpolitika legfőbb kérdéseiben a döntéseket meghozza. Ennek vezetője jelenleg Draskovics Tibor, és a Népszabadság szerint ez feltehetően így is marad. A múlt héten azonban megalakult a fejlesztéspolitikai kabinet, melynek vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, alelnökei Baráth Etele, EU-ügyekért felelős miniszter valamint Kóka János gazdasági miniszter. Draskovics csak tagja a testületnek. Az utóbbi kabinet feladata, hogy a fejlesztéspolitika a korábbiaknál nagyobb szerepet kapjon, az uniótól 2007-2013 között érkező kb. 10,000 mrd Ft megfelelő módon legyen becsatornázva a magyar gazdaságba. Látható, hogy a két testület - gazdasági kabinet, fejlesztéspolitikai kabinet - hatás- és tevékenységi köre egymást jórészt átfedi, hiszen elég nehéz úgy gazdaságpolitikai döntéseket hozni, hogy azokból a fejlesztéseket kivesszük.

A fenti okfejtésből következően tehát ismét tapasztalható egyfajta hatáskörharc a régi vonalak mentén. Kóka János kinevezésekor állítólag igényt tartott volna a gazdasági kabinet elnöki tisztségére is, ugyanakkor ez maradt Draskovicsnál. Az új testületben Kóka alelnök, míg Draskovics "egyszerű" tag. A pozícióváltozás érzékelhető.

Gyurcsány egy korábbi kijelentésében utalt rá, hogy nem szereti a vitákat arról, hogy ki a gazdaságpolitika irányítója. Megítélése szerint ez a kormány, ha pedig személyt kell megnevezni, akkor a miniszterelnök.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem