23 °C Budapest

Ki irányítja a gazdaságpolitikát? - Kóka vs. Draskovics

Pénzcentrum
2004. november 22. 09:19

Ismét egyfajta vetélkedés folyik a kormányban a gazdaságpolitika irányításáért - írja a Népszabadság. A vita nem újkeletű, a gazdasági és a pénzügyi tárca vetélkedése már a korábbi kormányok alatt is megfigyelhető volt. Az előző Fidesz-kormány alatt a gazdasági tárca és Matolcsy György dominanciája volt jellemző, a Medgyessy-kormányban Draskovics Tibor, a gazdasági kabinetet irányító pénzügyminiszter volt inkább meghatározó.

Jelenleg a gazdasági kabinet az a szervezet, mely a gazdaságpolitika legfőbb kérdéseiben a döntéseket meghozza. Ennek vezetője jelenleg Draskovics Tibor, és a Népszabadság szerint ez feltehetően így is marad. A múlt héten azonban megalakult a fejlesztéspolitikai kabinet, melynek vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, alelnökei Baráth Etele, EU-ügyekért felelős miniszter valamint Kóka János gazdasági miniszter. Draskovics csak tagja a testületnek. Az utóbbi kabinet feladata, hogy a fejlesztéspolitika a korábbiaknál nagyobb szerepet kapjon, az uniótól 2007-2013 között érkező kb. 10,000 mrd Ft megfelelő módon legyen becsatornázva a magyar gazdaságba. Látható, hogy a két testület - gazdasági kabinet, fejlesztéspolitikai kabinet - hatás- és tevékenységi köre egymást jórészt átfedi, hiszen elég nehéz úgy gazdaságpolitikai döntéseket hozni, hogy azokból a fejlesztéseket kivesszük.

A fenti okfejtésből következően tehát ismét tapasztalható egyfajta hatáskörharc a régi vonalak mentén. Kóka János kinevezésekor állítólag igényt tartott volna a gazdasági kabinet elnöki tisztségére is, ugyanakkor ez maradt Draskovicsnál. Az új testületben Kóka alelnök, míg Draskovics "egyszerű" tag. A pozícióváltozás érzékelhető.

Gyurcsány egy korábbi kijelentésében utalt rá, hogy nem szereti a vitákat arról, hogy ki a gazdaságpolitika irányítója. Megítélése szerint ez a kormány, ha pedig személyt kell megnevezni, akkor a miniszterelnök.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44