22 °C Budapest

Ki irányítja a gazdaságpolitikát? - Kóka vs. Draskovics

Pénzcentrum
2004. november 22. 09:19

Ismét egyfajta vetélkedés folyik a kormányban a gazdaságpolitika irányításáért - írja a Népszabadság. A vita nem újkeletű, a gazdasági és a pénzügyi tárca vetélkedése már a korábbi kormányok alatt is megfigyelhető volt. Az előző Fidesz-kormány alatt a gazdasági tárca és Matolcsy György dominanciája volt jellemző, a Medgyessy-kormányban Draskovics Tibor, a gazdasági kabinetet irányító pénzügyminiszter volt inkább meghatározó.

Jelenleg a gazdasági kabinet az a szervezet, mely a gazdaságpolitika legfőbb kérdéseiben a döntéseket meghozza. Ennek vezetője jelenleg Draskovics Tibor, és a Népszabadság szerint ez feltehetően így is marad. A múlt héten azonban megalakult a fejlesztéspolitikai kabinet, melynek vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, alelnökei Baráth Etele, EU-ügyekért felelős miniszter valamint Kóka János gazdasági miniszter. Draskovics csak tagja a testületnek. Az utóbbi kabinet feladata, hogy a fejlesztéspolitika a korábbiaknál nagyobb szerepet kapjon, az uniótól 2007-2013 között érkező kb. 10,000 mrd Ft megfelelő módon legyen becsatornázva a magyar gazdaságba. Látható, hogy a két testület - gazdasági kabinet, fejlesztéspolitikai kabinet - hatás- és tevékenységi köre egymást jórészt átfedi, hiszen elég nehéz úgy gazdaságpolitikai döntéseket hozni, hogy azokból a fejlesztéseket kivesszük.

A fenti okfejtésből következően tehát ismét tapasztalható egyfajta hatáskörharc a régi vonalak mentén. Kóka János kinevezésekor állítólag igényt tartott volna a gazdasági kabinet elnöki tisztségére is, ugyanakkor ez maradt Draskovicsnál. Az új testületben Kóka alelnök, míg Draskovics "egyszerű" tag. A pozícióváltozás érzékelhető.

Gyurcsány egy korábbi kijelentésében utalt rá, hogy nem szereti a vitákat arról, hogy ki a gazdaságpolitika irányítója. Megítélése szerint ez a kormány, ha pedig személyt kell megnevezni, akkor a miniszterelnök.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24