Lehet költekezni? Egyre nagyobb az esélye, hogy mód nyílik rá

Pénzcentrum
2004. november 18. 08:52

Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy az Európai Unió elfogadja az államháztartási hiány számításánál a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált módszertant. Eszerint a GDP arányos deficit 2004 és 2007 között évente 0.7-1 százalékponttal csökkenne - írja a Világgazdaság. Így lehetőség nyílna arra, hogy az eurót akár korábban is be tudjuk vezetni 2010-nél. Bár a Pénzügyminisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy az állam nem költhet többet a könnyítés (kisebb hiányszámok) következtében, mégis az új módszer - főként a 2006-os választások közeledtének tükrében -inkább a pénzügyi lazaságra való hajlamot erősítheti.

Amint azt már korábban is jeleztük, Magyarország álláspontja a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban az, hogy azok a nyugdíjreform egyfajta költségeiként (átalakulási nehézségek) ne hiánynövelő, hanem hiánycsökkentő tételek lehessenek, azaz államháztartási bevételekként lehessenek elszámolhatók.


Egyre több uniós ország sorakozik fel emellett a kezdeményezés mellett, azaz hogy az előremutató nyugdíjreformon átesett országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a még csak az állami nyugdíjrendszerrel rendelkező tagországokkal szemben az államháztartási hiányszámítás (és ezzel összefüggésben az euró bevezetését szolgáló törekvések) során.

A Pénzügyminisztérium mintegy egy hónappal ezelőtt jelezte, hogy mostantól az EU-standard módszere mellett ezen új rendszer szerint számolt deficit adatokat is közli. Hasonló utat Svédország és Lengyelország már régebb óta jár. Északi szomszédunk Szlovákia jövőre hajtja végre a nyugdíjreformot, tehát ő is hasonló cipőben jár.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkárának elmondása szerint az Egyesült Királyság is az ügy mellett van. Ezen túlmenően Nicolas Sarkozy francia gazdasági, ipari és pénzügyminiszter két héttel ezelőtti magyarországi látogatásán is a deficit ilyen módszerű számításának támogatásáról biztosította a PM illetékeseit. E két nagy uniós tagország támogatása jelentősen növeli az ügy támogatási esélyét.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi brüsszeli Ecofin ülést követően úgy nyilatkozott: a tagállamok hajlanak arra, hogy különleges elbánást alkalmazzanak a nyugdíjreformon átesett országokkal szemben. A végső szót azonban az Eurostat mondja majd ki, várhatóan 2007-ben. Addig azonban a deficitszámításnál évente a GDP mintegy 0.7-1%-ával lehetne kisebb hiányszámokkal számolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben az unió statisztikai hivatala is a pénztári befizetések államháztartási bevételként való elkönyvelését hagyja jóvá, úgy elvileg megnyílhat az út ahhoz, hogy az ország az eddigi 2010-es céldátum előtt vezethesse be az eurót, mivel korábban válik teljesíthetővé aleginkább kritikus 3%-os GDP-arányos deficitkritérium.

Bár a PM, és feltehetően a kormányzat is azt hangsúlyozza, hogy az így adódó könnyebbség miatt az állam nem költhet többet az eredeti szándékainál, és ragaszkodnia kell a konvergencia-programban lefektetett sarokpontokhoz, mégis mutatkozik esély arra, hogy a várhatóan kedvező döntés a pénzügyi lazaság hajlamát erősítheti.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM