25 °C Budapest

Lehet költekezni? Egyre nagyobb az esélye, hogy mód nyílik rá

Pénzcentrum
2004. november 18. 08:52

Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy az Európai Unió elfogadja az államháztartási hiány számításánál a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált módszertant. Eszerint a GDP arányos deficit 2004 és 2007 között évente 0.7-1 százalékponttal csökkenne - írja a Világgazdaság. Így lehetőség nyílna arra, hogy az eurót akár korábban is be tudjuk vezetni 2010-nél. Bár a Pénzügyminisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy az állam nem költhet többet a könnyítés (kisebb hiányszámok) következtében, mégis az új módszer - főként a 2006-os választások közeledtének tükrében -inkább a pénzügyi lazaságra való hajlamot erősítheti.

Amint azt már korábban is jeleztük, Magyarország álláspontja a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban az, hogy azok a nyugdíjreform egyfajta költségeiként (átalakulási nehézségek) ne hiánynövelő, hanem hiánycsökkentő tételek lehessenek, azaz államháztartási bevételekként lehessenek elszámolhatók.


Egyre több uniós ország sorakozik fel emellett a kezdeményezés mellett, azaz hogy az előremutató nyugdíjreformon átesett országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a még csak az állami nyugdíjrendszerrel rendelkező tagországokkal szemben az államháztartási hiányszámítás (és ezzel összefüggésben az euró bevezetését szolgáló törekvések) során.

A Pénzügyminisztérium mintegy egy hónappal ezelőtt jelezte, hogy mostantól az EU-standard módszere mellett ezen új rendszer szerint számolt deficit adatokat is közli. Hasonló utat Svédország és Lengyelország már régebb óta jár. Északi szomszédunk Szlovákia jövőre hajtja végre a nyugdíjreformot, tehát ő is hasonló cipőben jár.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkárának elmondása szerint az Egyesült Királyság is az ügy mellett van. Ezen túlmenően Nicolas Sarkozy francia gazdasági, ipari és pénzügyminiszter két héttel ezelőtti magyarországi látogatásán is a deficit ilyen módszerű számításának támogatásáról biztosította a PM illetékeseit. E két nagy uniós tagország támogatása jelentősen növeli az ügy támogatási esélyét.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi brüsszeli Ecofin ülést követően úgy nyilatkozott: a tagállamok hajlanak arra, hogy különleges elbánást alkalmazzanak a nyugdíjreformon átesett országokkal szemben. A végső szót azonban az Eurostat mondja majd ki, várhatóan 2007-ben. Addig azonban a deficitszámításnál évente a GDP mintegy 0.7-1%-ával lehetne kisebb hiányszámokkal számolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben az unió statisztikai hivatala is a pénztári befizetések államháztartási bevételként való elkönyvelését hagyja jóvá, úgy elvileg megnyílhat az út ahhoz, hogy az ország az eddigi 2010-es céldátum előtt vezethesse be az eurót, mivel korábban válik teljesíthetővé aleginkább kritikus 3%-os GDP-arányos deficitkritérium.

Bár a PM, és feltehetően a kormányzat is azt hangsúlyozza, hogy az így adódó könnyebbség miatt az állam nem költhet többet az eredeti szándékainál, és ragaszkodnia kell a konvergencia-programban lefektetett sarokpontokhoz, mégis mutatkozik esély arra, hogy a várhatóan kedvező döntés a pénzügyi lazaság hajlamát erősítheti.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?