32 °C Budapest

Lehet költekezni? Egyre nagyobb az esélye, hogy mód nyílik rá

Pénzcentrum
2004. november 18. 08:52

Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy az Európai Unió elfogadja az államháztartási hiány számításánál a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált módszertant. Eszerint a GDP arányos deficit 2004 és 2007 között évente 0.7-1 százalékponttal csökkenne - írja a Világgazdaság. Így lehetőség nyílna arra, hogy az eurót akár korábban is be tudjuk vezetni 2010-nél. Bár a Pénzügyminisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy az állam nem költhet többet a könnyítés (kisebb hiányszámok) következtében, mégis az új módszer - főként a 2006-os választások közeledtének tükrében -inkább a pénzügyi lazaságra való hajlamot erősítheti.

Amint azt már korábban is jeleztük, Magyarország álláspontja a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban az, hogy azok a nyugdíjreform egyfajta költségeiként (átalakulási nehézségek) ne hiánynövelő, hanem hiánycsökkentő tételek lehessenek, azaz államháztartási bevételekként lehessenek elszámolhatók.


Egyre több uniós ország sorakozik fel emellett a kezdeményezés mellett, azaz hogy az előremutató nyugdíjreformon átesett országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a még csak az állami nyugdíjrendszerrel rendelkező tagországokkal szemben az államháztartási hiányszámítás (és ezzel összefüggésben az euró bevezetését szolgáló törekvések) során.

A Pénzügyminisztérium mintegy egy hónappal ezelőtt jelezte, hogy mostantól az EU-standard módszere mellett ezen új rendszer szerint számolt deficit adatokat is közli. Hasonló utat Svédország és Lengyelország már régebb óta jár. Északi szomszédunk Szlovákia jövőre hajtja végre a nyugdíjreformot, tehát ő is hasonló cipőben jár.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkárának elmondása szerint az Egyesült Királyság is az ügy mellett van. Ezen túlmenően Nicolas Sarkozy francia gazdasági, ipari és pénzügyminiszter két héttel ezelőtti magyarországi látogatásán is a deficit ilyen módszerű számításának támogatásáról biztosította a PM illetékeseit. E két nagy uniós tagország támogatása jelentősen növeli az ügy támogatási esélyét.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi brüsszeli Ecofin ülést követően úgy nyilatkozott: a tagállamok hajlanak arra, hogy különleges elbánást alkalmazzanak a nyugdíjreformon átesett országokkal szemben. A végső szót azonban az Eurostat mondja majd ki, várhatóan 2007-ben. Addig azonban a deficitszámításnál évente a GDP mintegy 0.7-1%-ával lehetne kisebb hiányszámokkal számolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben az unió statisztikai hivatala is a pénztári befizetések államháztartási bevételként való elkönyvelését hagyja jóvá, úgy elvileg megnyílhat az út ahhoz, hogy az ország az eddigi 2010-es céldátum előtt vezethesse be az eurót, mivel korábban válik teljesíthetővé aleginkább kritikus 3%-os GDP-arányos deficitkritérium.

Bár a PM, és feltehetően a kormányzat is azt hangsúlyozza, hogy az így adódó könnyebbség miatt az állam nem költhet többet az eredeti szándékainál, és ragaszkodnia kell a konvergencia-programban lefektetett sarokpontokhoz, mégis mutatkozik esély arra, hogy a várhatóan kedvező döntés a pénzügyi lazaság hajlamát erősítheti.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?