10 °C Budapest

Költségvetés: plusz száz, mínusz száz

Pénzcentrum
2004. november 16. 11:41

44.4 mrd Ft deficittel zárt októberben az államháztartás októberben. A tényadat 6 mrd Ft-tal volt kisebb a Pénzügyminisztérium (PM) prognózisánál. Az első 10 havi adatok lényegében megfelelnek a PM előzetes várakozásainak. A tárca novemberre 100 mrd Ft-os deficittel, decemberre hasonló mértékű többlettel számol. Az első 10 hónapban a hiány 1,328.6 mrd Ft-ot tett ki, ami az éves előirányzat 99.5%-a.


A novemberi várhatóan 100 mrd Ft körüli hiány mögött említhető fő tényező, hogy ekkor történik a 13. havi nyugdíj erre a hónapra vonatkozó részének kifizetése. Decemberben elsősorban a társasági adó, a a járulékok és az SZJA bevételek megugrása okoz majd szufficitet. Decemberben a Pénzügyminisztériumban már nem számolnak különösebb extra kiadással. A 13 havi illetmény maradék részét január 16-án fizetik ki a költségvetési szervek. Erre korábban jellemzően már decemberben sor került.

Tavaly novemberben a deficit mintegy 250 mrd Ft-ot tett ki, az idei prognózis ennél 150 mrd Ft-tal alacsonyabb. A tavalyi deficit a tárca indoklása miatt több tényező miatt volt magasabb: nagyobb volt a nyugdíjemelés, 13. havi illetmények kifizetése teljesen erre az időszakra esett, idén csak egy része. Az idei évben az ÁFA visszautalások mértéke is kisebb a szigorított ellenőrzés okozta késések szerint, ami a kiadási oldalt csökkenti.

Októberben elsősorban a szigorított ellenőrzés miatt 30%-kal volt alacsonyabb az ÁFA visszautalások mértéke mint tavaly ugyanekkor. A PM szakértői nem kívántak becslést adni, hogy a jövő évre átcsúszó visszautalások együttesen mekkora összeget tesznek ki. Korábban elhangzott, hogy ez kisebb lesz mint 100 mrd Ft.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem