29 °C Budapest

GMU tagság és hozamok - regionális körkép

Pénzcentrum
2004. november 11. 15:00

Nem sok változás következett be a piaci értékítéletekben az elmúlt 3 hónapban a Reuters által készített összefoglaló alapján. A másodpiaci kötvényhozamok szerint nem várható gyors GMU csatlakozás néhány kiemelt a közép-európai aspiráns országban. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország közül egyedül Lengyelországban szűkült a hozamkülönbség az euró referenciához képest. A piac elsősorban a fiskális problémák miatt véli úgy, hogy az euró bevezetése kitolódhat. A piaci árazások alapján az említett országok egyikében sem valószínű, hogy 2010 előtt euró lenne. A piaci várakozásokat leginkább az 5 év múlva várható 5 éves hozamok felára fejezi ki az euró hozamok felett.

Lengyelország

Az 5 év múlva érvényes 5 éves hozam (5 éves forward) mintegy 130 bp-tal magasabb most Lengyelországban mint az euró (német) hozamgörbéből származtatható 5 éves forward. Bár a spread jóval magasabb a 2003-ban mért 30 bp-os minimumnál, az elmúlt időszakban számottevő csökkenést mutatott. A piac ez alapján kezd bizalmat szavazni a lengyel gazdaságpolitikának.

Magyarország

A magyar 5 év múlva érvényes 5 éves hozam kb. 180 bp-tal haladja meg az euró referenciát. Ez a régióban az egyik legnagyobb hozamkülönbséget jelenti. A magyar gazdaságban igen komoly problémának számít az ún. ikerdeficit létezése. A kedvezőtlenebb megítélést jól mutatja, hogy kb. másfél évvel ezelőtt a spread mindössze 60 bp volt.

Csehország

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 5 éves forwardok különbsége Csehország esetében mindössze 60 bp. Az erős korona miatt itt a jegybank korábban drasztikus kamatcsökkentéseket hajtott végre, mely a legtöbb futamidőn az euró referenciánál alacsonyabb hozamokat eredményezett. A hozamfelár az elmúlt időszakban mérsékelten nőtt. Magyarországhoz hasonlóan itt is komoly problémát jelent a magas államháztartási hiány.

Szlovákia

Az 5 éves forwardok különbsége itt 53 bp, ami a legalacsonyabb a vizsgált országok közül. A befektetők leginkább a fiskális konszolidációt értékelték Szlovákia esetében, mely az árazásokban is erősen tükröződik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?