32 °C Budapest

GMU tagság és hozamok - regionális körkép

Pénzcentrum
2004. november 11. 15:00

Nem sok változás következett be a piaci értékítéletekben az elmúlt 3 hónapban a Reuters által készített összefoglaló alapján. A másodpiaci kötvényhozamok szerint nem várható gyors GMU csatlakozás néhány kiemelt a közép-európai aspiráns országban. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország közül egyedül Lengyelországban szűkült a hozamkülönbség az euró referenciához képest. A piac elsősorban a fiskális problémák miatt véli úgy, hogy az euró bevezetése kitolódhat. A piaci árazások alapján az említett országok egyikében sem valószínű, hogy 2010 előtt euró lenne. A piaci várakozásokat leginkább az 5 év múlva várható 5 éves hozamok felára fejezi ki az euró hozamok felett.

Lengyelország

Az 5 év múlva érvényes 5 éves hozam (5 éves forward) mintegy 130 bp-tal magasabb most Lengyelországban mint az euró (német) hozamgörbéből származtatható 5 éves forward. Bár a spread jóval magasabb a 2003-ban mért 30 bp-os minimumnál, az elmúlt időszakban számottevő csökkenést mutatott. A piac ez alapján kezd bizalmat szavazni a lengyel gazdaságpolitikának.

Magyarország

A magyar 5 év múlva érvényes 5 éves hozam kb. 180 bp-tal haladja meg az euró referenciát. Ez a régióban az egyik legnagyobb hozamkülönbséget jelenti. A magyar gazdaságban igen komoly problémának számít az ún. ikerdeficit létezése. A kedvezőtlenebb megítélést jól mutatja, hogy kb. másfél évvel ezelőtt a spread mindössze 60 bp volt.

Csehország

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 5 éves forwardok különbsége Csehország esetében mindössze 60 bp. Az erős korona miatt itt a jegybank korábban drasztikus kamatcsökkentéseket hajtott végre, mely a legtöbb futamidőn az euró referenciánál alacsonyabb hozamokat eredményezett. A hozamfelár az elmúlt időszakban mérsékelten nőtt. Magyarországhoz hasonlóan itt is komoly problémát jelent a magas államháztartási hiány.

Szlovákia

Az 5 éves forwardok különbsége itt 53 bp, ami a legalacsonyabb a vizsgált országok közül. A befektetők leginkább a fiskális konszolidációt értékelték Szlovákia esetében, mely az árazásokban is erősen tükröződik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?