23 °C Budapest

GMU tagság és hozamok - regionális körkép

Pénzcentrum
2004. november 11. 15:00

Nem sok változás következett be a piaci értékítéletekben az elmúlt 3 hónapban a Reuters által készített összefoglaló alapján. A másodpiaci kötvényhozamok szerint nem várható gyors GMU csatlakozás néhány kiemelt a közép-európai aspiráns országban. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország közül egyedül Lengyelországban szűkült a hozamkülönbség az euró referenciához képest. A piac elsősorban a fiskális problémák miatt véli úgy, hogy az euró bevezetése kitolódhat. A piaci árazások alapján az említett országok egyikében sem valószínű, hogy 2010 előtt euró lenne. A piaci várakozásokat leginkább az 5 év múlva várható 5 éves hozamok felára fejezi ki az euró hozamok felett.

Lengyelország

Az 5 év múlva érvényes 5 éves hozam (5 éves forward) mintegy 130 bp-tal magasabb most Lengyelországban mint az euró (német) hozamgörbéből származtatható 5 éves forward. Bár a spread jóval magasabb a 2003-ban mért 30 bp-os minimumnál, az elmúlt időszakban számottevő csökkenést mutatott. A piac ez alapján kezd bizalmat szavazni a lengyel gazdaságpolitikának.

Magyarország

A magyar 5 év múlva érvényes 5 éves hozam kb. 180 bp-tal haladja meg az euró referenciát. Ez a régióban az egyik legnagyobb hozamkülönbséget jelenti. A magyar gazdaságban igen komoly problémának számít az ún. ikerdeficit létezése. A kedvezőtlenebb megítélést jól mutatja, hogy kb. másfél évvel ezelőtt a spread mindössze 60 bp volt.

Csehország

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 5 éves forwardok különbsége Csehország esetében mindössze 60 bp. Az erős korona miatt itt a jegybank korábban drasztikus kamatcsökkentéseket hajtott végre, mely a legtöbb futamidőn az euró referenciánál alacsonyabb hozamokat eredményezett. A hozamfelár az elmúlt időszakban mérsékelten nőtt. Magyarországhoz hasonlóan itt is komoly problémát jelent a magas államháztartási hiány.

Szlovákia

Az 5 éves forwardok különbsége itt 53 bp, ami a legalacsonyabb a vizsgált országok közül. A befektetők leginkább a fiskális konszolidációt értékelték Szlovákia esetében, mely az árazásokban is erősen tükröződik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem