Gyenge nyár után felzárkózóban a turizmus

Pénzcentrum
2004. november 10. 09:00

Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest áll a KSH jelentésében. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-szeptemberhez viszonyítva.

Az év elejétől szeptember végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2.6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 8, az éjszakák száma 2%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - bővülése kizárólag a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában.


A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentettek, ami azonban a három-, négy- és ötcsillagos szállodákra korlátozódott. A gyógyszállókban 6%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 első kilenc hónapjában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg. Az EU-15 országaiból érkezett a külföldi vendégek több mint 60%-a. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2.6 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 6.6 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5%-kal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette. A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek.

Szeptember végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 143.5 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 12%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10, a szálláshelyi vendéglátás 17, az egyéb szolgáltatások bevétele 12%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-szeptemberben 11%-os növekedést jelez.

Az év első kilenc hónapjában 28.3 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 13 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 19%-kal nőtt 2003 január-szeptemberéhez viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldiszemély-forgalmában 25%-os, magyarszemély-forgalmában 17%-os növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?