30 °C Budapest

Gyenge nyár után felzárkózóban a turizmus

Pénzcentrum
2004. november 10. 09:00

Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest áll a KSH jelentésében. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január-szeptemberhez viszonyítva.

Az év elejétől szeptember végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2.6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 8, az éjszakák száma 2%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - bővülése kizárólag a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában.


A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentettek, ami azonban a három-, négy- és ötcsillagos szállodákra korlátozódott. A gyógyszállókban 6%-kal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 első kilenc hónapjában. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg. Az EU-15 országaiból érkezett a külföldi vendégek több mint 60%-a. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2.6 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 6.6 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5%-kal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette. A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek.

Szeptember végéig a szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 143.5 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 12%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10, a szálláshelyi vendéglátás 17, az egyéb szolgáltatások bevétele 12%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-szeptemberben 11%-os növekedést jelez.

Az év első kilenc hónapjában 28.3 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 13 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 19%-kal nőtt 2003 január-szeptemberéhez viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldiszemély-forgalmában 25%-os, magyarszemély-forgalmában 17%-os növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?