16 °C Budapest

EKB: Nem kell módosítani a jegybanktörvényt (MNB közlemény)

Pénzcentrum
2004. november 9. 16:51

Az Európai Központi Bank (EKB) kialakította véleményét a jegybanktörvény módosítására 12192 számon benyújtott képviselői javaslatról. Ezzel kapcsolatosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alábbiakat tartja fontosnak kiemelni.

1. Az EKB szerint "a Monetáris Tanácsra vonatkozó, jelenleg hatályos szabályok összeegyeztethetőek a központi banki függetlenséggel, valamint megfelelő keretet biztosítanak a monetáris politika alakításához", tehát "nem szükséges módosítani a Monetáris Tanács összetételét" (4. pont).

2. Az EKB szerint nem támasztható meggyőzően alá a döntéshozói és végrehajtási feladatok szétválasztásának szükségessége, amit a képviselői javaslat tartalmaz. Az EKB tehát nem lát okot arra, hogy az alelnökök ne legyenek Monetáris Tanács tagok. Ezt alátámasztandó az EKB saját megoldását hozza például, ahol az EKB igazgatói mind tagjai a döntéshozó Kormányzó Tanácsnak (5. pont).

3. Különösen figyelemreméltó és tanulságos, hogy az EKB szükségesnek tartotta a jegybanki függetlenségre vonatkozó alapelveket részletesen kifejteni a magyar döntéshozóknak, hangsúlyosan figyelmükbe ajánlva azt, hogy a független jegybank intézménye az, amely elválasztja a monetáris politikát a "rövid távú politikai érdekektől" (6., 7., 8. pontok).

4. A levél kifejti, hogy az elnöki terminus megváltoztathatatlansága a személyi függetlenség egyik alapja amely, az Európai Unió joga alapján vonatkozik az összes monetáris politikai döntéshozóra (7., 8. pont).

5. A miniszterelnök szerepének és befolyásának növelésével kapcsolatosan az EKB határozottan kijelenti: "a Monetáris Tanács tagjai jelölésének jelenleg hatályos szabályai összeegyeztethetők a (alap)szerződéssel és teljes mértékben szolgálják a működési hatékonyság és az MNB politikai szférától való függetlenségének céljait" (9. pont).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. A Monetáris Tanács üres státuszainak betöltésével kapcsolatban az EKB általánosságban és elvi útmutatásként kifejti, hogy a hosszú távú függetlenséget erősítené egy olyan rendszer, ahol az üres helyeket nem egyszerre, hanem "megfelelő köztes időszakot hagyva" töltenék be. Az EKB egyértelműen kijelenti, hogy "a megfelelő köztes időszak" alatt a politikai ciklus értendő. Egy ilyen javasolt rendszer az EKB szerint "biztosítaná azt, hogy a döntéshozó szerv tagjainak kinevezését nem politikai ciklusok határozzák meg" 10 pont.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a jelenlegi képviselői javaslat ennek a követelménynek egyáltalán nem felel meg, különösen annak fényében, hogy a Monetáris Tanács jelenlegi kilenc tagja közül ötöt a most kormányzó koalíció korábbi miniszterelnöke terjesztett a köztársaság elnöke elé kinevezésre. Véleményünk szerint a képviselői javaslatban szereplő további négy tag egy időben történő kinevezése az adott helyzetben teljességgel összeegyeztethetetlen az EKB elveivel, mert megkerüli azt a követelményt, hogy a Kormány semmilyen körülmények között ne befolyásolja a monetáris politika vitelét.

Mindezek alapján az MNB mindenben igazolva látja azon korábbi álláspontját, hogy a jelenlegi jegybanktörvény megváltoztatására nincs szükség. Az EKB véleménye ismeretében a kialakult helyzetben egyetlen helyes megoldás az, ha a kormány nem támogatja a képviselői javaslatot, illetve a tisztelt előterjesztő képviselők azt visszavonják.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM