EKB: Nem kell módosítani a jegybanktörvényt (MNB közlemény)

Pénzcentrum
2004. november 9. 16:51

Az Európai Központi Bank (EKB) kialakította véleményét a jegybanktörvény módosítására 12192 számon benyújtott képviselői javaslatról. Ezzel kapcsolatosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alábbiakat tartja fontosnak kiemelni.

1. Az EKB szerint "a Monetáris Tanácsra vonatkozó, jelenleg hatályos szabályok összeegyeztethetőek a központi banki függetlenséggel, valamint megfelelő keretet biztosítanak a monetáris politika alakításához", tehát "nem szükséges módosítani a Monetáris Tanács összetételét" (4. pont).

2. Az EKB szerint nem támasztható meggyőzően alá a döntéshozói és végrehajtási feladatok szétválasztásának szükségessége, amit a képviselői javaslat tartalmaz. Az EKB tehát nem lát okot arra, hogy az alelnökök ne legyenek Monetáris Tanács tagok. Ezt alátámasztandó az EKB saját megoldását hozza például, ahol az EKB igazgatói mind tagjai a döntéshozó Kormányzó Tanácsnak (5. pont).

3. Különösen figyelemreméltó és tanulságos, hogy az EKB szükségesnek tartotta a jegybanki függetlenségre vonatkozó alapelveket részletesen kifejteni a magyar döntéshozóknak, hangsúlyosan figyelmükbe ajánlva azt, hogy a független jegybank intézménye az, amely elválasztja a monetáris politikát a "rövid távú politikai érdekektől" (6., 7., 8. pontok).

4. A levél kifejti, hogy az elnöki terminus megváltoztathatatlansága a személyi függetlenség egyik alapja amely, az Európai Unió joga alapján vonatkozik az összes monetáris politikai döntéshozóra (7., 8. pont).

5. A miniszterelnök szerepének és befolyásának növelésével kapcsolatosan az EKB határozottan kijelenti: "a Monetáris Tanács tagjai jelölésének jelenleg hatályos szabályai összeegyeztethetők a (alap)szerződéssel és teljes mértékben szolgálják a működési hatékonyság és az MNB politikai szférától való függetlenségének céljait" (9. pont).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

6. A Monetáris Tanács üres státuszainak betöltésével kapcsolatban az EKB általánosságban és elvi útmutatásként kifejti, hogy a hosszú távú függetlenséget erősítené egy olyan rendszer, ahol az üres helyeket nem egyszerre, hanem "megfelelő köztes időszakot hagyva" töltenék be. Az EKB egyértelműen kijelenti, hogy "a megfelelő köztes időszak" alatt a politikai ciklus értendő. Egy ilyen javasolt rendszer az EKB szerint "biztosítaná azt, hogy a döntéshozó szerv tagjainak kinevezését nem politikai ciklusok határozzák meg" 10 pont.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a jelenlegi képviselői javaslat ennek a követelménynek egyáltalán nem felel meg, különösen annak fényében, hogy a Monetáris Tanács jelenlegi kilenc tagja közül ötöt a most kormányzó koalíció korábbi miniszterelnöke terjesztett a köztársaság elnöke elé kinevezésre. Véleményünk szerint a képviselői javaslatban szereplő további négy tag egy időben történő kinevezése az adott helyzetben teljességgel összeegyeztethetetlen az EKB elveivel, mert megkerüli azt a követelményt, hogy a Kormány semmilyen körülmények között ne befolyásolja a monetáris politika vitelét.

Mindezek alapján az MNB mindenben igazolva látja azon korábbi álláspontját, hogy a jelenlegi jegybanktörvény megváltoztatására nincs szükség. Az EKB véleménye ismeretében a kialakult helyzetben egyetlen helyes megoldás az, ha a kormány nem támogatja a képviselői javaslatot, illetve a tisztelt előterjesztő képviselők azt visszavonják.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm