25 °C Budapest

13 tagú Monetáris Tanács - új erőviszonyok?

Pénzcentrum
2004. október 27. 14:01

Tegnap több módosító indítvány is érkezett a jegybanktörvény megváltoztatását célzó, Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) képviselők által október elején benyújtott törvényjavaslathoz. Az alábbiakban elsősorban a kormánypárti képviselők módosító indítványait ismertetjük. Előre kiemelhető, hogy Koródi Mária és Kovács Tibor módosító indítványa szerint a Monetáris Tanács tagjaiként is tevékenykedő jegybanki alelnökök megőriznék tagságukat a Monetáris Tanácsban mandátumuk lejártáig. Dr Szabó Zoltán javaslata szerint a testület maximum 13 főre bővülne a jelenlegi 9 tagról.

Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) javaslata szerint a Monetáris Tanács összetétele az alábbiak szerint változna meg: a monetáris tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület lenne. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A Monetáris Tanács tagjai:
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
c) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

Megjegyezzük (portfolio.hu), hogy az MNB-nek nincs monetáris politikáért felelős alelnöke, nehéz meghatározni, hogy a javaslattevők ezalatt mit értenek. A Göndör-Bőhm-Gedei javaslat szerint a Monetráis Tanács maximális létszáma 11 főre bővülne és két érvényes mandátummal rendelkező alelnök kerülne ki a testületből.

Koródi Mária SZDSZ-es és Kovács Tibor MSZP-sképviselők módosító javaslata szerint a c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A c) pont szerinti többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni.

A Koródi-Kovács módosító javaslat szerint a monetáris tanácsi tagsággal rendelkező MNB alelnökök - ide nem értve a monetáris politikáért felelős alelnököt - monetáris tanácsi tagsága az eredeti megbizatásuk lejártáig megőrzik monetáris tanácsi tagságukat.

Dr Szabó Zoltán módosító javaslata szerint a monetáris tanács legalább tizenegy, legfeljebb tizenhárom tagú testületté alakulna. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A monetáris tanács tagjai :
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
C) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni. A monetáris tanács határozatképes, ha tagjai közül legalább hét jelen van. A monetáris tanács határozatait a jelenlévők egyszerű szótöbbségével hozza, szavazategyenlőség esetén elnökének, illetve az elnök akadályoztatása esetén elnökhelyettesének szavazata dönt.

Ha Szabó Zoltán javaslata elfogadásra kerül, akkor a legfeljebb 13 tagú testületben az "erőviszonyok" a követekező képpen alakulhatnak:
Az MNB elnök javasol 4 tagot, melyhez továbbra is miniszterelnöki egyetértés szükséges. Őket mint konszenzusos tagok is említhetjük. Emellett ehhez közel sorolható az elnök és a jegybanki alelnök. A miniszterelnök így elméletileg maximum 6 tagot javasolhat. A két alelnök mandátumának lejártával kérdés, hogy a két hellyel mi lesz. Ha ide nem a jegybankelnök javasolhat új tagokat, akkor a mérleg éppen a "másik oldalra" billenhet.

Most a gyakorlat az lehet, hogy a miniszterelnök kijelöl max 4 új tagot, majd az alelnökök mandátumának lejártával újab kettőt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?