32 °C Budapest

13 tagú Monetáris Tanács - új erőviszonyok?

Pénzcentrum
2004. október 27. 14:01

Tegnap több módosító indítvány is érkezett a jegybanktörvény megváltoztatását célzó, Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) képviselők által október elején benyújtott törvényjavaslathoz. Az alábbiakban elsősorban a kormánypárti képviselők módosító indítványait ismertetjük. Előre kiemelhető, hogy Koródi Mária és Kovács Tibor módosító indítványa szerint a Monetáris Tanács tagjaiként is tevékenykedő jegybanki alelnökök megőriznék tagságukat a Monetáris Tanácsban mandátumuk lejártáig. Dr Szabó Zoltán javaslata szerint a testület maximum 13 főre bővülne a jelenlegi 9 tagról.

Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) javaslata szerint a Monetáris Tanács összetétele az alábbiak szerint változna meg: a monetáris tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület lenne. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A Monetáris Tanács tagjai:
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
c) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

Megjegyezzük (portfolio.hu), hogy az MNB-nek nincs monetáris politikáért felelős alelnöke, nehéz meghatározni, hogy a javaslattevők ezalatt mit értenek. A Göndör-Bőhm-Gedei javaslat szerint a Monetráis Tanács maximális létszáma 11 főre bővülne és két érvényes mandátummal rendelkező alelnök kerülne ki a testületből.

Koródi Mária SZDSZ-es és Kovács Tibor MSZP-sképviselők módosító javaslata szerint a c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A c) pont szerinti többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni.

A Koródi-Kovács módosító javaslat szerint a monetáris tanácsi tagsággal rendelkező MNB alelnökök - ide nem értve a monetáris politikáért felelős alelnököt - monetáris tanácsi tagsága az eredeti megbizatásuk lejártáig megőrzik monetáris tanácsi tagságukat.

Dr Szabó Zoltán módosító javaslata szerint a monetáris tanács legalább tizenegy, legfeljebb tizenhárom tagú testületté alakulna. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A monetáris tanács tagjai :
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
C) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni. A monetáris tanács határozatképes, ha tagjai közül legalább hét jelen van. A monetáris tanács határozatait a jelenlévők egyszerű szótöbbségével hozza, szavazategyenlőség esetén elnökének, illetve az elnök akadályoztatása esetén elnökhelyettesének szavazata dönt.

Ha Szabó Zoltán javaslata elfogadásra kerül, akkor a legfeljebb 13 tagú testületben az "erőviszonyok" a követekező képpen alakulhatnak:
Az MNB elnök javasol 4 tagot, melyhez továbbra is miniszterelnöki egyetértés szükséges. Őket mint konszenzusos tagok is említhetjük. Emellett ehhez közel sorolható az elnök és a jegybanki alelnök. A miniszterelnök így elméletileg maximum 6 tagot javasolhat. A két alelnök mandátumának lejártával kérdés, hogy a két hellyel mi lesz. Ha ide nem a jegybankelnök javasolhat új tagokat, akkor a mérleg éppen a "másik oldalra" billenhet.

Most a gyakorlat az lehet, hogy a miniszterelnök kijelöl max 4 új tagot, majd az alelnökök mandátumának lejártával újab kettőt.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?