13 tagú Monetáris Tanács - új erőviszonyok?

Pénzcentrum
2004. október 27. 14:01

Tegnap több módosító indítvány is érkezett a jegybanktörvény megváltoztatását célzó, Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) képviselők által október elején benyújtott törvényjavaslathoz. Az alábbiakban elsősorban a kormánypárti képviselők módosító indítványait ismertetjük. Előre kiemelhető, hogy Koródi Mária és Kovács Tibor módosító indítványa szerint a Monetáris Tanács tagjaiként is tevékenykedő jegybanki alelnökök megőriznék tagságukat a Monetáris Tanácsban mandátumuk lejártáig. Dr Szabó Zoltán javaslata szerint a testület maximum 13 főre bővülne a jelenlegi 9 tagról.

Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) javaslata szerint a Monetáris Tanács összetétele az alábbiak szerint változna meg: a monetáris tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület lenne. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A Monetáris Tanács tagjai:
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
c) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

Megjegyezzük (portfolio.hu), hogy az MNB-nek nincs monetáris politikáért felelős alelnöke, nehéz meghatározni, hogy a javaslattevők ezalatt mit értenek. A Göndör-Bőhm-Gedei javaslat szerint a Monetráis Tanács maximális létszáma 11 főre bővülne és két érvényes mandátummal rendelkező alelnök kerülne ki a testületből.

Koródi Mária SZDSZ-es és Kovács Tibor MSZP-sképviselők módosító javaslata szerint a c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A c) pont szerinti többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni.

A Koródi-Kovács módosító javaslat szerint a monetáris tanácsi tagsággal rendelkező MNB alelnökök - ide nem értve a monetáris politikáért felelős alelnököt - monetáris tanácsi tagsága az eredeti megbizatásuk lejártáig megőrzik monetáris tanácsi tagságukat.

Dr Szabó Zoltán módosító javaslata szerint a monetáris tanács legalább tizenegy, legfeljebb tizenhárom tagú testületté alakulna. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A monetáris tanács tagjai :
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
C) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni. A monetáris tanács határozatképes, ha tagjai közül legalább hét jelen van. A monetáris tanács határozatait a jelenlévők egyszerű szótöbbségével hozza, szavazategyenlőség esetén elnökének, illetve az elnök akadályoztatása esetén elnökhelyettesének szavazata dönt.

Ha Szabó Zoltán javaslata elfogadásra kerül, akkor a legfeljebb 13 tagú testületben az "erőviszonyok" a követekező képpen alakulhatnak:
Az MNB elnök javasol 4 tagot, melyhez továbbra is miniszterelnöki egyetértés szükséges. Őket mint konszenzusos tagok is említhetjük. Emellett ehhez közel sorolható az elnök és a jegybanki alelnök. A miniszterelnök így elméletileg maximum 6 tagot javasolhat. A két alelnök mandátumának lejártával kérdés, hogy a két hellyel mi lesz. Ha ide nem a jegybankelnök javasolhat új tagokat, akkor a mérleg éppen a "másik oldalra" billenhet.

Most a gyakorlat az lehet, hogy a miniszterelnök kijelöl max 4 új tagot, majd az alelnökök mandátumának lejártával újab kettőt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm