12 °C Budapest

13 tagú Monetáris Tanács - új erőviszonyok?

Pénzcentrum
2004. október 27. 14:01

Tegnap több módosító indítvány is érkezett a jegybanktörvény megváltoztatását célzó, Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) képviselők által október elején benyújtott törvényjavaslathoz. Az alábbiakban elsősorban a kormánypárti képviselők módosító indítványait ismertetjük. Előre kiemelhető, hogy Koródi Mária és Kovács Tibor módosító indítványa szerint a Monetáris Tanács tagjaiként is tevékenykedő jegybanki alelnökök megőriznék tagságukat a Monetáris Tanácsban mandátumuk lejártáig. Dr Szabó Zoltán javaslata szerint a testület maximum 13 főre bővülne a jelenlegi 9 tagról.

Göndör István (MSZP), Dr. Bőhm András (SZDSZ), Dr. Gedei József (MSZP) javaslata szerint a Monetáris Tanács összetétele az alábbiak szerint változna meg: a monetáris tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület lenne. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A Monetáris Tanács tagjai:
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
c) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

Megjegyezzük (portfolio.hu), hogy az MNB-nek nincs monetáris politikáért felelős alelnöke, nehéz meghatározni, hogy a javaslattevők ezalatt mit értenek. A Göndör-Bőhm-Gedei javaslat szerint a Monetráis Tanács maximális létszáma 11 főre bővülne és két érvényes mandátummal rendelkező alelnök kerülne ki a testületből.

Koródi Mária SZDSZ-es és Kovács Tibor MSZP-sképviselők módosító javaslata szerint a c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A c) pont szerinti többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni.

A Koródi-Kovács módosító javaslat szerint a monetáris tanácsi tagsággal rendelkező MNB alelnökök - ide nem értve a monetáris politikáért felelős alelnököt - monetáris tanácsi tagsága az eredeti megbizatásuk lejártáig megőrzik monetáris tanácsi tagságukat.

Dr Szabó Zoltán módosító javaslata szerint a monetáris tanács legalább tizenegy, legfeljebb tizenhárom tagú testületté alakulna. A monetáris tanács tagjai megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-vel. A monetáris tanács tagjai :
a) az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke ;
b) az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ;
C) további tagok, akiket hat évre a köztársasági elnök nevez ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A c) pont szerinti tagok közül négy fő kinevezésére, illetve felmentésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszt a köztársasági elnök elé. A többi tag kinevezésére és felmentésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A c) pont szerinti tag megbízatásának megszűnése esetén az őt eredetileg javasló személy jogosult új tag kinevezését javasolni. A monetáris tanács határozatképes, ha tagjai közül legalább hét jelen van. A monetáris tanács határozatait a jelenlévők egyszerű szótöbbségével hozza, szavazategyenlőség esetén elnökének, illetve az elnök akadályoztatása esetén elnökhelyettesének szavazata dönt.

Ha Szabó Zoltán javaslata elfogadásra kerül, akkor a legfeljebb 13 tagú testületben az "erőviszonyok" a követekező képpen alakulhatnak:
Az MNB elnök javasol 4 tagot, melyhez továbbra is miniszterelnöki egyetértés szükséges. Őket mint konszenzusos tagok is említhetjük. Emellett ehhez közel sorolható az elnök és a jegybanki alelnök. A miniszterelnök így elméletileg maximum 6 tagot javasolhat. A két alelnök mandátumának lejártával kérdés, hogy a két hellyel mi lesz. Ha ide nem a jegybankelnök javasolhat új tagokat, akkor a mérleg éppen a "másik oldalra" billenhet.

Most a gyakorlat az lehet, hogy a miniszterelnök kijelöl max 4 új tagot, majd az alelnökök mandátumának lejártával újab kettőt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem