Kopits: nőhetnek a prémiumok, politikai motivációk

Pénzcentrum
2004. október 26. 12:40

A jegybanktörvény tervezett módosítása, illetve ehhez kapcsolódóan a kormányzat kamatcsökkentési szándékainak felerősödése a hozamprémiumok növekedését okozhatják - állítja Kopits György, a Monetáris Tanács tagja. Kopits szerint ha sikerül módosítani a jegybanktörvényt és a Monetáris Tanács 11 tagúra bővül, akkor sem kell a kamatok hirtelen csökkenésére számítani - mondta a szakember a Reuters-nek.

A hozamprémiumot jellemzően a hosszabb lejáratú kötvények esetében szokták értelmezni. A jegybank az alapkamat változtatásával csak a hozamgörbe rövid oldalára képes közvetlen hatást gyakorolni. A hosszabb hozamok esetében az inflációs és árfolyamvárakozások szerepe lényegesen erősebb lehet. Emiatt előfordulhat, hogy az alapkamat csökkentése a hosszabb lejáratokon hozamnövekedést generál. A költségvetés finanszírozási terheinek változása emiatt nem feltétlenül egyértelmű az irányt tekintve.


Kopits hangsúlyozta, hogy a monetáris és fiskális politika hitele nagyon fontos ahhoz, hogy a kockázati prémiumok tartósan csökkenni tudjanak. A jegybank elsődleges célja továbbra is az infláció leszorítása. Ennek eléréséhez marad az óvatos jegybanki politika. Egy kibővített Monetáris Tanáccsal sem változik meg az alapvető szemlélet. Ami jogilag elsősorban aggályos az Kopits szerint érvényes mandátummal rendelkező tagok elmozdítása lehet. A szakember azt a megoldást is elfogadhatónak találná, ha az összes Monetáris Tanács tagot a miniszterelnök javaslatára neveznék ki a ciklusokkal párhuzamosan, ugyanakkor érvényes mandátumokkal rendelkező tagok elmozdítása vagy a Tanács létszámának időközbeni növelése erős politikai motivációra utal.

A jegybanktörvény vitája a héten indul, a záróvita a Reuters szerint november 15-vel induló héten várható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?