26 °C Budapest

Jön az inflációs adat - 6.9% lehetett szeptemberben a pénzromlási ütem

Pénzcentrum
2004. október 11. 11:24

A Központi Statisztikai Hivatal holnap teszi közzé a szeptemberre vonatkozó infláció havi, illetve éves alapú rátáit. Az utóbbi esetében a Napi Gazdaság piaci konszenzusa 6.9% lett, ami azt jelzi, hogy szeptembertől már nagyobb sebességi fokozatba kapcsolhatott a dezinfláció. Az év végére 6.2, míg az év átlagában 6.9%-os átlagos pénzromlási ütemet várnak az elemzők. A keddi adatot követően jövő hétfőn (18-án) a szakértők szerint kedvező lenne az alkalom a Monetáris Tanács újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésére, a piac már kezdi beárazni ezt a mértékű vágást.

Az elemzők egyöntetűen csendes hónapnak tartják a szeptembert, semmiféle speciális tétel nem volt, a ruházati termékek, illetve az üzemanyagok árszintje kissé emelkedett. Az erős forint miatt azonban az energiahordozók felőli árnyomás feltehetően csak mérsékelt volt. A dohányárak jövedéki adójának növelése az elemzők szerint mérsékelte az inflációs ráta csökkenésének ütemét.

Az élelmiszerárak mozgását (szezonális hatások) eltérően ítélik meg az elemzők. A tartós fogyasztási cikkek körében tapasztalható akciók és egyes elektronikai termékek árcsökkenése segíthetett a dezinfláció sebességének felgyorsításában.

A szakértők szerint a következő hónapoktól számottevően erősödik a bázishatások szerepe az infláció csökkenésében (2003. második felében ismét emelkedni kezdett az éves inflációs ráta az egyes hónapokban).

A Reuters legutóbbi (szeptember 20-án közzétett) felmérésének eredménye szerint az elemzők átlagosan 6.9%-os szeptemberi és 6.2-6.3%-os év végi pénzromlási ütemet vártak (ez utóbbi 15 bázispontos emelkedés az egy hónappal azelőtti konszenzushoz képest).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A holnap közzétételre kerülő adatok nyomán feltehetően tovább erősödhet az elvárás a jegybankkal szemben, hogy mérsékelje az irányadó 11%-on álló rátát. A legutóbbi kamatcsökkentésre augusztus közepén került sor, akkor 50 bázisponttal csökkentett az MNB.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?