Jön az inflációs adat - 6.9% lehetett szeptemberben a pénzromlási ütem

Pénzcentrum
2004. október 11. 11:24

A Központi Statisztikai Hivatal holnap teszi közzé a szeptemberre vonatkozó infláció havi, illetve éves alapú rátáit. Az utóbbi esetében a Napi Gazdaság piaci konszenzusa 6.9% lett, ami azt jelzi, hogy szeptembertől már nagyobb sebességi fokozatba kapcsolhatott a dezinfláció. Az év végére 6.2, míg az év átlagában 6.9%-os átlagos pénzromlási ütemet várnak az elemzők. A keddi adatot követően jövő hétfőn (18-án) a szakértők szerint kedvező lenne az alkalom a Monetáris Tanács újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésére, a piac már kezdi beárazni ezt a mértékű vágást.

Az elemzők egyöntetűen csendes hónapnak tartják a szeptembert, semmiféle speciális tétel nem volt, a ruházati termékek, illetve az üzemanyagok árszintje kissé emelkedett. Az erős forint miatt azonban az energiahordozók felőli árnyomás feltehetően csak mérsékelt volt. A dohányárak jövedéki adójának növelése az elemzők szerint mérsékelte az inflációs ráta csökkenésének ütemét.

Az élelmiszerárak mozgását (szezonális hatások) eltérően ítélik meg az elemzők. A tartós fogyasztási cikkek körében tapasztalható akciók és egyes elektronikai termékek árcsökkenése segíthetett a dezinfláció sebességének felgyorsításában.

A szakértők szerint a következő hónapoktól számottevően erősödik a bázishatások szerepe az infláció csökkenésében (2003. második felében ismét emelkedni kezdett az éves inflációs ráta az egyes hónapokban).

A Reuters legutóbbi (szeptember 20-án közzétett) felmérésének eredménye szerint az elemzők átlagosan 6.9%-os szeptemberi és 6.2-6.3%-os év végi pénzromlási ütemet vártak (ez utóbbi 15 bázispontos emelkedés az egy hónappal azelőtti konszenzushoz képest).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A holnap közzétételre kerülő adatok nyomán feltehetően tovább erősödhet az elvárás a jegybankkal szemben, hogy mérsékelje az irányadó 11%-on álló rátát. A legutóbbi kamatcsökkentésre augusztus közepén került sor, akkor 50 bázisponttal csökkentett az MNB.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?