25 °C Budapest

Jön az inflációs adat - 6.9% lehetett szeptemberben a pénzromlási ütem

Pénzcentrum
2004. október 11. 11:24

A Központi Statisztikai Hivatal holnap teszi közzé a szeptemberre vonatkozó infláció havi, illetve éves alapú rátáit. Az utóbbi esetében a Napi Gazdaság piaci konszenzusa 6.9% lett, ami azt jelzi, hogy szeptembertől már nagyobb sebességi fokozatba kapcsolhatott a dezinfláció. Az év végére 6.2, míg az év átlagában 6.9%-os átlagos pénzromlási ütemet várnak az elemzők. A keddi adatot követően jövő hétfőn (18-án) a szakértők szerint kedvező lenne az alkalom a Monetáris Tanács újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésére, a piac már kezdi beárazni ezt a mértékű vágást.

Az elemzők egyöntetűen csendes hónapnak tartják a szeptembert, semmiféle speciális tétel nem volt, a ruházati termékek, illetve az üzemanyagok árszintje kissé emelkedett. Az erős forint miatt azonban az energiahordozók felőli árnyomás feltehetően csak mérsékelt volt. A dohányárak jövedéki adójának növelése az elemzők szerint mérsékelte az inflációs ráta csökkenésének ütemét.

Az élelmiszerárak mozgását (szezonális hatások) eltérően ítélik meg az elemzők. A tartós fogyasztási cikkek körében tapasztalható akciók és egyes elektronikai termékek árcsökkenése segíthetett a dezinfláció sebességének felgyorsításában.

A szakértők szerint a következő hónapoktól számottevően erősödik a bázishatások szerepe az infláció csökkenésében (2003. második felében ismét emelkedni kezdett az éves inflációs ráta az egyes hónapokban).

A Reuters legutóbbi (szeptember 20-án közzétett) felmérésének eredménye szerint az elemzők átlagosan 6.9%-os szeptemberi és 6.2-6.3%-os év végi pénzromlási ütemet vártak (ez utóbbi 15 bázispontos emelkedés az egy hónappal azelőtti konszenzushoz képest).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A holnap közzétételre kerülő adatok nyomán feltehetően tovább erősödhet az elvárás a jegybankkal szemben, hogy mérsékelje az irányadó 11%-on álló rátát. A legutóbbi kamatcsökkentésre augusztus közepén került sor, akkor 50 bázisponttal csökkentett az MNB.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm