27 °C Budapest

Jön az inflációs adat - 6.9% lehetett szeptemberben a pénzromlási ütem

Pénzcentrum
2004. október 11. 11:24

A Központi Statisztikai Hivatal holnap teszi közzé a szeptemberre vonatkozó infláció havi, illetve éves alapú rátáit. Az utóbbi esetében a Napi Gazdaság piaci konszenzusa 6.9% lett, ami azt jelzi, hogy szeptembertől már nagyobb sebességi fokozatba kapcsolhatott a dezinfláció. Az év végére 6.2, míg az év átlagában 6.9%-os átlagos pénzromlási ütemet várnak az elemzők. A keddi adatot követően jövő hétfőn (18-án) a szakértők szerint kedvező lenne az alkalom a Monetáris Tanács újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésére, a piac már kezdi beárazni ezt a mértékű vágást.

Az elemzők egyöntetűen csendes hónapnak tartják a szeptembert, semmiféle speciális tétel nem volt, a ruházati termékek, illetve az üzemanyagok árszintje kissé emelkedett. Az erős forint miatt azonban az energiahordozók felőli árnyomás feltehetően csak mérsékelt volt. A dohányárak jövedéki adójának növelése az elemzők szerint mérsékelte az inflációs ráta csökkenésének ütemét.

Az élelmiszerárak mozgását (szezonális hatások) eltérően ítélik meg az elemzők. A tartós fogyasztási cikkek körében tapasztalható akciók és egyes elektronikai termékek árcsökkenése segíthetett a dezinfláció sebességének felgyorsításában.

A szakértők szerint a következő hónapoktól számottevően erősödik a bázishatások szerepe az infláció csökkenésében (2003. második felében ismét emelkedni kezdett az éves inflációs ráta az egyes hónapokban).

A Reuters legutóbbi (szeptember 20-án közzétett) felmérésének eredménye szerint az elemzők átlagosan 6.9%-os szeptemberi és 6.2-6.3%-os év végi pénzromlási ütemet vártak (ez utóbbi 15 bázispontos emelkedés az egy hónappal azelőtti konszenzushoz képest).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A holnap közzétételre kerülő adatok nyomán feltehetően tovább erősödhet az elvárás a jegybankkal szemben, hogy mérsékelje az irányadó 11%-on álló rátát. A legutóbbi kamatcsökkentésre augusztus közepén került sor, akkor 50 bázisponttal csökkentett az MNB.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?