Ecostat: a fogyasztás ronthatja a külső egyensúlyt - elemzés

Pénzcentrum
2004. október 4. 10:54

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint szeptemberben a háztartások fogyasztási kiadásainak vártnál nagyobb növekedése volt meglepetés. A gazdaság motorja továbbra is az export, a fogyasztás bővülése azonban rontja a külső hiányt. A világgazdasági konjunktúrát az Egyesült Államokban az olaj drágulása, míg az Európai Unióban a struktúrális problémák fékezhetik.

A kőolaj világpiaci ára átlépte az 50 dolláros szintet. A kereslet gyors növekedése (Kína és Egyesült Államok), a korábbi éveknél óvatosabb tartalékolási politika mellett átmenetinek tűnő tényezők emelik az olaj árát. Ezen utóbbi tényezők közül az olajvezetékek terrorfenyegetettsége már tartósan beépült az árakba. A spekulációs felár magas, de szerepe túlbecsült. A közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy az olaj ára az OPEC által kívánatosnak tartott 22-28 dolláros sávba süllyedjen. Feltehetően egy magasabb szinten, 40 dollár körül stabilizálódik a nyersanyag világpiaci ára jövőre.

Az Egyesült Államokban kedvezően alakulnak a bizalmi indexek, további dinamikus növekedést jeleznek 2004-re és 2005-re is. A konjunktúraciklus várhatóan idén éri el a csúcsot. Mérséklődik ugyanakkor a lakossági fogyasztási hajlandósága. A növekvő energiaárak, valamint a kamatszint emelkedése fogja vissza a vásárlásokat. A külső és belső hiány javulása a választások előtt nem várható. A folyó fizetési mérleg növekvő hiánya mellett gyengül az amerikai fizetőeszköz is. Az amerikai dollár euróval szembeni árfolyama az elmúlt hetekben kiugróan vesztett értékéből. A külső hiány a világgazdasági kereslet élénkülésétől javulhat, míg a költségvetési egyensúly a választások után állhat helyre.

Az Európai Unió GDP prognózisait a legtöbb elemző növelte. A nyersolaj világpiaci árának emelkedése differenciáltan hat az egyes tagországokra, összességében a jelenlegi magas árszint még nem jelent komoly növekedési áldozatot. További drágulás már érzékenyen érintheti a közösség legnagyobb tagországait. A munkaerőpiac rugalmatlansága a stabil növekedés legfőbb gátja. 2004-ben a GDP 1.5 százalékkal nőhet. A frissen csatlakozók GDP-je 2 százalékponttal haladja meg a tizenötök teljesítményét. Európa leggyorsabban fejlődő országai a balti államok.

Magyarországon a GDP 4 százalékkal nőtt a második negyedévben és várhatóan ehhez közeli mértékben fog a bővülni a harmadik negyedévben is. Az április-június hónapban mért lakossági fogyasztás 4.7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban mért értéket. A gazdaság továbbra is export-vezérelt pályán halad, a beruházások dinamikus növekedése még mindig meghatározó, a háztartások fogyasztása azonban a vártnál magasabb mértékben nőtt. Mindez a beruházási célú import mellett a fogyasztási célú import növekedését eredményezi, ami a külső egyensúly további romlását valószínűsíti. A lakosság vásárlási kedve annak ellenére nő, hogy a nettó reálkeresetek mindössze 0.3 százalékkal emelkedtek az első félévben.

A kiskereskedelmi forgalom első félévi élénkülésében szerepet játszott a csatlakozás előtt megugró gépjármű-vásárlás, a fogyasztási hitelek (különösen a devizahitelek) dinamikus emelkedése valamint a lakásvásárlások felfutását követő tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet (bútorok) megugrása. Vélhetően a keresetek feletti egyéb jövedelmek emelkedése is növelte a fogyasztást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei konjunktúra eredményeként jelentősen nőtt az ipar "húzó ágazatainak" száma, a visszafejlődő alágazatok termeléscsökkenése pedig mérséklődött. Felvevőpiacaink keresleti mutatóinak javulásából származó növekedési többletet némileg ellensúlyozza a közös piacon éleződő versenyhelyzet. Összességében azonban 9-10 százalékos növekedés várható az iparban 2004-ben.

Szeptember közepén a Pénzügyminisztérium módosította az államháztartási hiány idei éves alakulását, egyúttal 5.1-5.3 százalékra emelte a korábban várt 4.6 százalékos GDP-arányos deficitet. Az áfa bevételek várttól elmaradó emelkedése miatt nőtt elsősorban a második félévi hiány. Az elszámolási rend változása, a vámhatárok lebomlásának fogyasztás-elterelő hatása és az esetleg tervezési optimizmus miatt térhetett el a tényadat a prognózistól. Az új államháztartási előrejelzés tarthatónak tűnik.

A folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévben ugyan meghaladta a várakozásokat, de a deficit így is magas szintet ért el. Az áruforgalmi hiány emelkedése, valamint az idegenforgalmi devizaegyenleg folyamatos romlása növelte a passzívumot. Finanszírozási oldalon a közvetlen tőkebefektetések a vártnak megfelelően emelkedett. A nettó adósságállomány nőtt, ami növeli a kockázati felárat. Az EU transzferek egyenlege a vártnak megfelelően alakult.

A forint az elmúlt hónapban a +/-15 százalékos tartományban a sávközéptől 13 százalékra távolodott, 5 forintra közelítette meg az ingadozási tartomány erős szélét. Sem az államháztartási hiányról szóló kedvezőtlen hírek, sem a fizetési mérleg adat megjelenése nem befolyásolta jelentősen a deviza ingadozását. Az irányadó kamatszint év végére 10.5 százalékra süllyedhet, a kockázati elemek (adósságállomány) súlya ugyanakkor óvatosságra int.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?