25 °C Budapest

Ecostat: a fogyasztás ronthatja a külső egyensúlyt - elemzés

Pénzcentrum
2004. október 4. 10:54

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint szeptemberben a háztartások fogyasztási kiadásainak vártnál nagyobb növekedése volt meglepetés. A gazdaság motorja továbbra is az export, a fogyasztás bővülése azonban rontja a külső hiányt. A világgazdasági konjunktúrát az Egyesült Államokban az olaj drágulása, míg az Európai Unióban a struktúrális problémák fékezhetik.

A kőolaj világpiaci ára átlépte az 50 dolláros szintet. A kereslet gyors növekedése (Kína és Egyesült Államok), a korábbi éveknél óvatosabb tartalékolási politika mellett átmenetinek tűnő tényezők emelik az olaj árát. Ezen utóbbi tényezők közül az olajvezetékek terrorfenyegetettsége már tartósan beépült az árakba. A spekulációs felár magas, de szerepe túlbecsült. A közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy az olaj ára az OPEC által kívánatosnak tartott 22-28 dolláros sávba süllyedjen. Feltehetően egy magasabb szinten, 40 dollár körül stabilizálódik a nyersanyag világpiaci ára jövőre.

Az Egyesült Államokban kedvezően alakulnak a bizalmi indexek, további dinamikus növekedést jeleznek 2004-re és 2005-re is. A konjunktúraciklus várhatóan idén éri el a csúcsot. Mérséklődik ugyanakkor a lakossági fogyasztási hajlandósága. A növekvő energiaárak, valamint a kamatszint emelkedése fogja vissza a vásárlásokat. A külső és belső hiány javulása a választások előtt nem várható. A folyó fizetési mérleg növekvő hiánya mellett gyengül az amerikai fizetőeszköz is. Az amerikai dollár euróval szembeni árfolyama az elmúlt hetekben kiugróan vesztett értékéből. A külső hiány a világgazdasági kereslet élénkülésétől javulhat, míg a költségvetési egyensúly a választások után állhat helyre.

Az Európai Unió GDP prognózisait a legtöbb elemző növelte. A nyersolaj világpiaci árának emelkedése differenciáltan hat az egyes tagországokra, összességében a jelenlegi magas árszint még nem jelent komoly növekedési áldozatot. További drágulás már érzékenyen érintheti a közösség legnagyobb tagországait. A munkaerőpiac rugalmatlansága a stabil növekedés legfőbb gátja. 2004-ben a GDP 1.5 százalékkal nőhet. A frissen csatlakozók GDP-je 2 százalékponttal haladja meg a tizenötök teljesítményét. Európa leggyorsabban fejlődő országai a balti államok.

Magyarországon a GDP 4 százalékkal nőtt a második negyedévben és várhatóan ehhez közeli mértékben fog a bővülni a harmadik negyedévben is. Az április-június hónapban mért lakossági fogyasztás 4.7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban mért értéket. A gazdaság továbbra is export-vezérelt pályán halad, a beruházások dinamikus növekedése még mindig meghatározó, a háztartások fogyasztása azonban a vártnál magasabb mértékben nőtt. Mindez a beruházási célú import mellett a fogyasztási célú import növekedését eredményezi, ami a külső egyensúly további romlását valószínűsíti. A lakosság vásárlási kedve annak ellenére nő, hogy a nettó reálkeresetek mindössze 0.3 százalékkal emelkedtek az első félévben.

A kiskereskedelmi forgalom első félévi élénkülésében szerepet játszott a csatlakozás előtt megugró gépjármű-vásárlás, a fogyasztási hitelek (különösen a devizahitelek) dinamikus emelkedése valamint a lakásvásárlások felfutását követő tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet (bútorok) megugrása. Vélhetően a keresetek feletti egyéb jövedelmek emelkedése is növelte a fogyasztást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az idei konjunktúra eredményeként jelentősen nőtt az ipar "húzó ágazatainak" száma, a visszafejlődő alágazatok termeléscsökkenése pedig mérséklődött. Felvevőpiacaink keresleti mutatóinak javulásából származó növekedési többletet némileg ellensúlyozza a közös piacon éleződő versenyhelyzet. Összességében azonban 9-10 százalékos növekedés várható az iparban 2004-ben.

Szeptember közepén a Pénzügyminisztérium módosította az államháztartási hiány idei éves alakulását, egyúttal 5.1-5.3 százalékra emelte a korábban várt 4.6 százalékos GDP-arányos deficitet. Az áfa bevételek várttól elmaradó emelkedése miatt nőtt elsősorban a második félévi hiány. Az elszámolási rend változása, a vámhatárok lebomlásának fogyasztás-elterelő hatása és az esetleg tervezési optimizmus miatt térhetett el a tényadat a prognózistól. Az új államháztartási előrejelzés tarthatónak tűnik.

A folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévben ugyan meghaladta a várakozásokat, de a deficit így is magas szintet ért el. Az áruforgalmi hiány emelkedése, valamint az idegenforgalmi devizaegyenleg folyamatos romlása növelte a passzívumot. Finanszírozási oldalon a közvetlen tőkebefektetések a vártnak megfelelően emelkedett. A nettó adósságállomány nőtt, ami növeli a kockázati felárat. Az EU transzferek egyenlege a vártnak megfelelően alakult.

A forint az elmúlt hónapban a +/-15 százalékos tartományban a sávközéptől 13 százalékra távolodott, 5 forintra közelítette meg az ingadozási tartomány erős szélét. Sem az államháztartási hiányról szóló kedvezőtlen hírek, sem a fizetési mérleg adat megjelenése nem befolyásolta jelentősen a deviza ingadozását. Az irányadó kamatszint év végére 10.5 százalékra süllyedhet, a kockázati elemek (adósságállomány) súlya ugyanakkor óvatosságra int.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?