13 °C Budapest

Ecostat: a fogyasztás ronthatja a külső egyensúlyt - elemzés

Pénzcentrum
2004. október 4. 10:54

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint szeptemberben a háztartások fogyasztási kiadásainak vártnál nagyobb növekedése volt meglepetés. A gazdaság motorja továbbra is az export, a fogyasztás bővülése azonban rontja a külső hiányt. A világgazdasági konjunktúrát az Egyesült Államokban az olaj drágulása, míg az Európai Unióban a struktúrális problémák fékezhetik.

A kőolaj világpiaci ára átlépte az 50 dolláros szintet. A kereslet gyors növekedése (Kína és Egyesült Államok), a korábbi éveknél óvatosabb tartalékolási politika mellett átmenetinek tűnő tényezők emelik az olaj árát. Ezen utóbbi tényezők közül az olajvezetékek terrorfenyegetettsége már tartósan beépült az árakba. A spekulációs felár magas, de szerepe túlbecsült. A közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy az olaj ára az OPEC által kívánatosnak tartott 22-28 dolláros sávba süllyedjen. Feltehetően egy magasabb szinten, 40 dollár körül stabilizálódik a nyersanyag világpiaci ára jövőre.

Az Egyesült Államokban kedvezően alakulnak a bizalmi indexek, további dinamikus növekedést jeleznek 2004-re és 2005-re is. A konjunktúraciklus várhatóan idén éri el a csúcsot. Mérséklődik ugyanakkor a lakossági fogyasztási hajlandósága. A növekvő energiaárak, valamint a kamatszint emelkedése fogja vissza a vásárlásokat. A külső és belső hiány javulása a választások előtt nem várható. A folyó fizetési mérleg növekvő hiánya mellett gyengül az amerikai fizetőeszköz is. Az amerikai dollár euróval szembeni árfolyama az elmúlt hetekben kiugróan vesztett értékéből. A külső hiány a világgazdasági kereslet élénkülésétől javulhat, míg a költségvetési egyensúly a választások után állhat helyre.

Az Európai Unió GDP prognózisait a legtöbb elemző növelte. A nyersolaj világpiaci árának emelkedése differenciáltan hat az egyes tagországokra, összességében a jelenlegi magas árszint még nem jelent komoly növekedési áldozatot. További drágulás már érzékenyen érintheti a közösség legnagyobb tagországait. A munkaerőpiac rugalmatlansága a stabil növekedés legfőbb gátja. 2004-ben a GDP 1.5 százalékkal nőhet. A frissen csatlakozók GDP-je 2 százalékponttal haladja meg a tizenötök teljesítményét. Európa leggyorsabban fejlődő országai a balti államok.

Magyarországon a GDP 4 százalékkal nőtt a második negyedévben és várhatóan ehhez közeli mértékben fog a bővülni a harmadik negyedévben is. Az április-június hónapban mért lakossági fogyasztás 4.7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban mért értéket. A gazdaság továbbra is export-vezérelt pályán halad, a beruházások dinamikus növekedése még mindig meghatározó, a háztartások fogyasztása azonban a vártnál magasabb mértékben nőtt. Mindez a beruházási célú import mellett a fogyasztási célú import növekedését eredményezi, ami a külső egyensúly további romlását valószínűsíti. A lakosság vásárlási kedve annak ellenére nő, hogy a nettó reálkeresetek mindössze 0.3 százalékkal emelkedtek az első félévben.

A kiskereskedelmi forgalom első félévi élénkülésében szerepet játszott a csatlakozás előtt megugró gépjármű-vásárlás, a fogyasztási hitelek (különösen a devizahitelek) dinamikus emelkedése valamint a lakásvásárlások felfutását követő tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet (bútorok) megugrása. Vélhetően a keresetek feletti egyéb jövedelmek emelkedése is növelte a fogyasztást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei konjunktúra eredményeként jelentősen nőtt az ipar "húzó ágazatainak" száma, a visszafejlődő alágazatok termeléscsökkenése pedig mérséklődött. Felvevőpiacaink keresleti mutatóinak javulásából származó növekedési többletet némileg ellensúlyozza a közös piacon éleződő versenyhelyzet. Összességében azonban 9-10 százalékos növekedés várható az iparban 2004-ben.

Szeptember közepén a Pénzügyminisztérium módosította az államháztartási hiány idei éves alakulását, egyúttal 5.1-5.3 százalékra emelte a korábban várt 4.6 százalékos GDP-arányos deficitet. Az áfa bevételek várttól elmaradó emelkedése miatt nőtt elsősorban a második félévi hiány. Az elszámolási rend változása, a vámhatárok lebomlásának fogyasztás-elterelő hatása és az esetleg tervezési optimizmus miatt térhetett el a tényadat a prognózistól. Az új államháztartási előrejelzés tarthatónak tűnik.

A folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévben ugyan meghaladta a várakozásokat, de a deficit így is magas szintet ért el. Az áruforgalmi hiány emelkedése, valamint az idegenforgalmi devizaegyenleg folyamatos romlása növelte a passzívumot. Finanszírozási oldalon a közvetlen tőkebefektetések a vártnak megfelelően emelkedett. A nettó adósságállomány nőtt, ami növeli a kockázati felárat. Az EU transzferek egyenlege a vártnak megfelelően alakult.

A forint az elmúlt hónapban a +/-15 százalékos tartományban a sávközéptől 13 százalékra távolodott, 5 forintra közelítette meg az ingadozási tartomány erős szélét. Sem az államháztartási hiányról szóló kedvezőtlen hírek, sem a fizetési mérleg adat megjelenése nem befolyásolta jelentősen a deviza ingadozását. Az irányadó kamatszint év végére 10.5 százalékra süllyedhet, a kockázati elemek (adósságállomány) súlya ugyanakkor óvatosságra int.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem