23 °C Budapest

Várt alatti hiány a folyó mérlegben a második negyedévben

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 08:31

Az MNB által közölt adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2 120 millió euró volt a második negyedévben. Mint ismeretes, az elemzői prognózisok 2.3-2.4 milliárd euró hiánnyal számoltak. Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy mintegy 650 m eurónyi importot a második negyedévben nem számoltak el, ugyanis itt a tulajdonosváltás a vámáruraktárakban történt raktározás miatt már korábban megtörtént. Ennek ellenére nem láttunk a korábbi számok revíziójában hasonló mértékű változást.


A negyedéves adatok alapján 2004. második negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) 2,039 m euró volt, ebből a folyó fizetési mérleg hiánya 2,120 m euró volt. Jelenleg még a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség és a folyó fizetési mérleg egyenlege nem mutat jelentős eltérést, a jövőben azonban az EU-transzferek növekedésével ezen eltérés nagyobb lesz.

Külkereskedelmi mérleg: bizonytalan számok

A külkereskedelmi mérleg hiánya a második negyedévben 795 m eurót tett ki, ami több mint 150 m euróval kisebb a tavalyi második negyedévnél. Az EU-csatlakozást követően a vámhatárok teljes lebontásával a csatlakozáskor vámfelügyelet alatt álló, elsősorban vámraktárakban található közösségi vámáruk - származásuktól és rendeltetésüktől függetlenül - folyamatosan belföldiesítésre kerülnek. A KSH tájékoztatása szerint ennek döntő része májusban és júniusban megtörtént, és - a 2004. szeptember 7-én kiadott gyorstájékoztatójuk alapján - összesen mintegy 170 milliárd forintot (azaz mintegy 650 millió eurót) tett ki. Ezen áruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltása zömében még korábbi időszakokat érintett, ezért a fenti összeget nem számolták el a 2004. II. negyedévi fizetési mérlegben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 650 m eurónyi importot "kivettek" a második negyedévből, de ezt a korábbi időszakokra elszámolták, bár ez a számokban nem látszik.

Magasabb profitrepatriáció, romló idegenforgalmi szaldó

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege -1.26 mrd eurót tett ki, ami kb. 200 m euróval magasabb mint egy évvel korábban volt. Elsősorban a jövedelmek egyenlege romlott, mely a tőkerepatriáció számlájára írható, de az idegenforgalom egyenlege is 80 m euróval lett rosszabb elsősorban a bevételek csökkenése miatt. A nem rezidensek elsősorban osztalék formájában több mint 1 mrd eurónyi tőkét vontak ki, ami kb. 240 m euróval magasabb mint a tavalyi második negyedévben. Az első félévben a teljes profitrepatriáció 1,808 m euró volt, ami több mint 300 m euróval magasabb mint egy éve.

A folyó mérleg deficit így a korábban említettnek megfelelően 2.12 mrd eurót tett ki, az első féléves hiány 3.825 mrd euró. A hiány növekedése tavalyhoz képest a féléves adatokat összehasonlítva mintegy 450 m euró. A deficit GDP arányosan valahol 9.3%-nál lehet.

Gyorsuló tőkebeáramlás

Ami a korábbiakkal szemben viszonylag kedvezően értékelhető, az a finanszírozási szerkezet javulása. A nettó működőtőke import 392 m euróra nőtt a tavalyi második negyedévi 151 m euróról. A féléves számok szerint a bővülés 773 m euró, az állomány 923 m euró. Hasonló irányú, bár kisebb mértékű az élénkülés a portfóliótőkében. Ilyen formában az első félévben 424 m euró érkezett hazánkba. A növekvő érdeklődést a tőzsdei árfolyamok is egyértelműen tükrözték.

Korrekció

Az MNB mintegy 88 m euróval korrigálta a 2003-as folyó mérleg hiányt felfelé, az új deficitszám 6,576 m euró (6,488 m euró). A külkereskedelmi mérleg hiánya 73 m euróval lett kisebb a korrekció után a szolgáltatások és jövedelmek deficitje 172 m euróval magasabb.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM