2 °C Budapest

Várt alatti hiány a folyó mérlegben a második negyedévben

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 08:31

Az MNB által közölt adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2 120 millió euró volt a második negyedévben. Mint ismeretes, az elemzői prognózisok 2.3-2.4 milliárd euró hiánnyal számoltak. Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy mintegy 650 m eurónyi importot a második negyedévben nem számoltak el, ugyanis itt a tulajdonosváltás a vámáruraktárakban történt raktározás miatt már korábban megtörtént. Ennek ellenére nem láttunk a korábbi számok revíziójában hasonló mértékű változást.


A negyedéves adatok alapján 2004. második negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) 2,039 m euró volt, ebből a folyó fizetési mérleg hiánya 2,120 m euró volt. Jelenleg még a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség és a folyó fizetési mérleg egyenlege nem mutat jelentős eltérést, a jövőben azonban az EU-transzferek növekedésével ezen eltérés nagyobb lesz.

Külkereskedelmi mérleg: bizonytalan számok

A külkereskedelmi mérleg hiánya a második negyedévben 795 m eurót tett ki, ami több mint 150 m euróval kisebb a tavalyi második negyedévnél. Az EU-csatlakozást követően a vámhatárok teljes lebontásával a csatlakozáskor vámfelügyelet alatt álló, elsősorban vámraktárakban található közösségi vámáruk - származásuktól és rendeltetésüktől függetlenül - folyamatosan belföldiesítésre kerülnek. A KSH tájékoztatása szerint ennek döntő része májusban és júniusban megtörtént, és - a 2004. szeptember 7-én kiadott gyorstájékoztatójuk alapján - összesen mintegy 170 milliárd forintot (azaz mintegy 650 millió eurót) tett ki. Ezen áruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltása zömében még korábbi időszakokat érintett, ezért a fenti összeget nem számolták el a 2004. II. negyedévi fizetési mérlegben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 650 m eurónyi importot "kivettek" a második negyedévből, de ezt a korábbi időszakokra elszámolták, bár ez a számokban nem látszik.

Magasabb profitrepatriáció, romló idegenforgalmi szaldó

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege -1.26 mrd eurót tett ki, ami kb. 200 m euróval magasabb mint egy évvel korábban volt. Elsősorban a jövedelmek egyenlege romlott, mely a tőkerepatriáció számlájára írható, de az idegenforgalom egyenlege is 80 m euróval lett rosszabb elsősorban a bevételek csökkenése miatt. A nem rezidensek elsősorban osztalék formájában több mint 1 mrd eurónyi tőkét vontak ki, ami kb. 240 m euróval magasabb mint a tavalyi második negyedévben. Az első félévben a teljes profitrepatriáció 1,808 m euró volt, ami több mint 300 m euróval magasabb mint egy éve.

A folyó mérleg deficit így a korábban említettnek megfelelően 2.12 mrd eurót tett ki, az első féléves hiány 3.825 mrd euró. A hiány növekedése tavalyhoz képest a féléves adatokat összehasonlítva mintegy 450 m euró. A deficit GDP arányosan valahol 9.3%-nál lehet.

Gyorsuló tőkebeáramlás

Ami a korábbiakkal szemben viszonylag kedvezően értékelhető, az a finanszírozási szerkezet javulása. A nettó működőtőke import 392 m euróra nőtt a tavalyi második negyedévi 151 m euróról. A féléves számok szerint a bővülés 773 m euró, az állomány 923 m euró. Hasonló irányú, bár kisebb mértékű az élénkülés a portfóliótőkében. Ilyen formában az első félévben 424 m euró érkezett hazánkba. A növekvő érdeklődést a tőzsdei árfolyamok is egyértelműen tükrözték.

Korrekció

Az MNB mintegy 88 m euróval korrigálta a 2003-as folyó mérleg hiányt felfelé, az új deficitszám 6,576 m euró (6,488 m euró). A külkereskedelmi mérleg hiánya 73 m euróval lett kisebb a korrekció után a szolgáltatások és jövedelmek deficitje 172 m euróval magasabb.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem