22 °C Budapest

Várt alatti hiány a folyó mérlegben a második negyedévben

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 08:31

Az MNB által közölt adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2 120 millió euró volt a második negyedévben. Mint ismeretes, az elemzői prognózisok 2.3-2.4 milliárd euró hiánnyal számoltak. Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy mintegy 650 m eurónyi importot a második negyedévben nem számoltak el, ugyanis itt a tulajdonosváltás a vámáruraktárakban történt raktározás miatt már korábban megtörtént. Ennek ellenére nem láttunk a korábbi számok revíziójában hasonló mértékű változást.


A negyedéves adatok alapján 2004. második negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) 2,039 m euró volt, ebből a folyó fizetési mérleg hiánya 2,120 m euró volt. Jelenleg még a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség és a folyó fizetési mérleg egyenlege nem mutat jelentős eltérést, a jövőben azonban az EU-transzferek növekedésével ezen eltérés nagyobb lesz.

Külkereskedelmi mérleg: bizonytalan számok

A külkereskedelmi mérleg hiánya a második negyedévben 795 m eurót tett ki, ami több mint 150 m euróval kisebb a tavalyi második negyedévnél. Az EU-csatlakozást követően a vámhatárok teljes lebontásával a csatlakozáskor vámfelügyelet alatt álló, elsősorban vámraktárakban található közösségi vámáruk - származásuktól és rendeltetésüktől függetlenül - folyamatosan belföldiesítésre kerülnek. A KSH tájékoztatása szerint ennek döntő része májusban és júniusban megtörtént, és - a 2004. szeptember 7-én kiadott gyorstájékoztatójuk alapján - összesen mintegy 170 milliárd forintot (azaz mintegy 650 millió eurót) tett ki. Ezen áruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltása zömében még korábbi időszakokat érintett, ezért a fenti összeget nem számolták el a 2004. II. negyedévi fizetési mérlegben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 650 m eurónyi importot "kivettek" a második negyedévből, de ezt a korábbi időszakokra elszámolták, bár ez a számokban nem látszik.

Magasabb profitrepatriáció, romló idegenforgalmi szaldó

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege -1.26 mrd eurót tett ki, ami kb. 200 m euróval magasabb mint egy évvel korábban volt. Elsősorban a jövedelmek egyenlege romlott, mely a tőkerepatriáció számlájára írható, de az idegenforgalom egyenlege is 80 m euróval lett rosszabb elsősorban a bevételek csökkenése miatt. A nem rezidensek elsősorban osztalék formájában több mint 1 mrd eurónyi tőkét vontak ki, ami kb. 240 m euróval magasabb mint a tavalyi második negyedévben. Az első félévben a teljes profitrepatriáció 1,808 m euró volt, ami több mint 300 m euróval magasabb mint egy éve.

A folyó mérleg deficit így a korábban említettnek megfelelően 2.12 mrd eurót tett ki, az első féléves hiány 3.825 mrd euró. A hiány növekedése tavalyhoz képest a féléves adatokat összehasonlítva mintegy 450 m euró. A deficit GDP arányosan valahol 9.3%-nál lehet.

Gyorsuló tőkebeáramlás

Ami a korábbiakkal szemben viszonylag kedvezően értékelhető, az a finanszírozási szerkezet javulása. A nettó működőtőke import 392 m euróra nőtt a tavalyi második negyedévi 151 m euróról. A féléves számok szerint a bővülés 773 m euró, az állomány 923 m euró. Hasonló irányú, bár kisebb mértékű az élénkülés a portfóliótőkében. Ilyen formában az első félévben 424 m euró érkezett hazánkba. A növekvő érdeklődést a tőzsdei árfolyamok is egyértelműen tükrözték.

Korrekció

Az MNB mintegy 88 m euróval korrigálta a 2003-as folyó mérleg hiányt felfelé, az új deficitszám 6,576 m euró (6,488 m euró). A külkereskedelmi mérleg hiánya 73 m euróval lett kisebb a korrekció után a szolgáltatások és jövedelmek deficitje 172 m euróval magasabb.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?