Még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 08:26

Egyetértés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között a jövő év végi infláció megítélésében - idézte az MTI Veres Jánost, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris üléséről. A jegybank az év végére 6%-os, 2005 decemberére 4-5%-os pénzromlással számol.

Amint arra az MNB vezetői és elemzői publikációi is többször utaltak, a keresletszűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre azonban ennél kisebb visszafogó hatásra kell számítani a deficit lassabb csökkenése miatt. A nettó export a beruházás és a fogyasztás jelentős importvonzata miatt az idén még negatív lesz, de jövőre már pozitívvá válhat- hangsúlyozta Hamecz István az MNB ügyvezető igazgatója.

A gazdasági növekedés élénk, mely a munkaerő iránti keresletet is fokozza. A jegybank legutóbbi inflációs jelentésében vetette fel hangsúlyosabbn azt a problémát, miszerint megítélésük szerint a növekedés strukturális munkaerőkorlátokba ütközhet. A feszültség a magasabb tőke-munka helyettesítéssel illetve a magasabb munkaerőköltségekkel "oldható fel".

Mind a jegybank, mind a Pénzügyminisztérium mérsékelt dezinflációval számol az év további részében, melyet a jövő év elején egy nagyobb csökkenés követhet. 2005 decemberére a fogyasztói infláció 4-5%-ra mérséklődhet.

Veres János az MTI szeriint megjegyezte: amiben eltérés van a kormány és az MNB között, az az előző két és fél év megítélése, valamint az, hogy a 2003-as jegybanki alapkamat-emelés spekulációt kivédő szerepét mennyi ideig kell fenntartani. Veres hangsúlyozta, hogy a külső kommunikációban nagyon óvatosan kell bánni e véleménykülönbségek megjelenítésében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hamecz szerint be kell ismerni a monetáris politika korlátait is, a jegybank egyedül nem küzdhet az infláció ellen. Az alapkamat és a forintárfolyam hatással lehet az infláció szintjére, de hatékonyan a pénzromlás csak a fiskális politikával és reális jövedelempolitikával együtt mérsékelhető. Az MNB iigazgatója példaként hozta fel azokat az országokat, ahol megegyezés jött létre a béremelések átmeneti korlátozásáról, s így igen jelentős inflációcsökkentést, egyensúlyjavítást sikerült elérniük.

Wittich Tamás a szakszervezetek részéről vitatta, hogy csak a magasabb béremelések miatt nőne az infláció. Wittich kritizálta a jegybank kamatpolitikáját is. Hamecz István válaszul hangsúlyozta, hogy még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva. Hamecz itt a pénzügyi egyensúly és a reálgazdasági teljesítmény összefüggésére utalhatott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?