Még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 08:26

Egyetértés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között a jövő év végi infláció megítélésében - idézte az MTI Veres Jánost, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris üléséről. A jegybank az év végére 6%-os, 2005 decemberére 4-5%-os pénzromlással számol.

Amint arra az MNB vezetői és elemzői publikációi is többször utaltak, a keresletszűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre azonban ennél kisebb visszafogó hatásra kell számítani a deficit lassabb csökkenése miatt. A nettó export a beruházás és a fogyasztás jelentős importvonzata miatt az idén még negatív lesz, de jövőre már pozitívvá válhat- hangsúlyozta Hamecz István az MNB ügyvezető igazgatója.

A gazdasági növekedés élénk, mely a munkaerő iránti keresletet is fokozza. A jegybank legutóbbi inflációs jelentésében vetette fel hangsúlyosabbn azt a problémát, miszerint megítélésük szerint a növekedés strukturális munkaerőkorlátokba ütközhet. A feszültség a magasabb tőke-munka helyettesítéssel illetve a magasabb munkaerőköltségekkel "oldható fel".

Mind a jegybank, mind a Pénzügyminisztérium mérsékelt dezinflációval számol az év további részében, melyet a jövő év elején egy nagyobb csökkenés követhet. 2005 decemberére a fogyasztói infláció 4-5%-ra mérséklődhet.

Veres János az MTI szeriint megjegyezte: amiben eltérés van a kormány és az MNB között, az az előző két és fél év megítélése, valamint az, hogy a 2003-as jegybanki alapkamat-emelés spekulációt kivédő szerepét mennyi ideig kell fenntartani. Veres hangsúlyozta, hogy a külső kommunikációban nagyon óvatosan kell bánni e véleménykülönbségek megjelenítésében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hamecz szerint be kell ismerni a monetáris politika korlátait is, a jegybank egyedül nem küzdhet az infláció ellen. Az alapkamat és a forintárfolyam hatással lehet az infláció szintjére, de hatékonyan a pénzromlás csak a fiskális politikával és reális jövedelempolitikával együtt mérsékelhető. Az MNB iigazgatója példaként hozta fel azokat az országokat, ahol megegyezés jött létre a béremelések átmeneti korlátozásáról, s így igen jelentős inflációcsökkentést, egyensúlyjavítást sikerült elérniük.

Wittich Tamás a szakszervezetek részéről vitatta, hogy csak a magasabb béremelések miatt nőne az infláció. Wittich kritizálta a jegybank kamatpolitikáját is. Hamecz István válaszul hangsúlyozta, hogy még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva. Hamecz itt a pénzügyi egyensúly és a reálgazdasági teljesítmény összefüggésére utalhatott.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?