-2 °C Budapest

Még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 08:26

Egyetértés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között a jövő év végi infláció megítélésében - idézte az MTI Veres Jánost, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris üléséről. A jegybank az év végére 6%-os, 2005 decemberére 4-5%-os pénzromlással számol.

Amint arra az MNB vezetői és elemzői publikációi is többször utaltak, a keresletszűkítés mértéke idén a GDP másfél százalékánál is több lehet. Jövőre azonban ennél kisebb visszafogó hatásra kell számítani a deficit lassabb csökkenése miatt. A nettó export a beruházás és a fogyasztás jelentős importvonzata miatt az idén még negatív lesz, de jövőre már pozitívvá válhat- hangsúlyozta Hamecz István az MNB ügyvezető igazgatója.

A gazdasági növekedés élénk, mely a munkaerő iránti keresletet is fokozza. A jegybank legutóbbi inflációs jelentésében vetette fel hangsúlyosabbn azt a problémát, miszerint megítélésük szerint a növekedés strukturális munkaerőkorlátokba ütközhet. A feszültség a magasabb tőke-munka helyettesítéssel illetve a magasabb munkaerőköltségekkel "oldható fel".

Mind a jegybank, mind a Pénzügyminisztérium mérsékelt dezinflációval számol az év további részében, melyet a jövő év elején egy nagyobb csökkenés követhet. 2005 decemberére a fogyasztói infláció 4-5%-ra mérséklődhet.

Veres János az MTI szeriint megjegyezte: amiben eltérés van a kormány és az MNB között, az az előző két és fél év megítélése, valamint az, hogy a 2003-as jegybanki alapkamat-emelés spekulációt kivédő szerepét mennyi ideig kell fenntartani. Veres hangsúlyozta, hogy a külső kommunikációban nagyon óvatosan kell bánni e véleménykülönbségek megjelenítésében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hamecz szerint be kell ismerni a monetáris politika korlátait is, a jegybank egyedül nem küzdhet az infláció ellen. Az alapkamat és a forintárfolyam hatással lehet az infláció szintjére, de hatékonyan a pénzromlás csak a fiskális politikával és reális jövedelempolitikával együtt mérsékelhető. Az MNB iigazgatója példaként hozta fel azokat az országokat, ahol megegyezés jött létre a béremelések átmeneti korlátozásáról, s így igen jelentős inflációcsökkentést, egyensúlyjavítást sikerült elérniük.

Wittich Tamás a szakszervezetek részéről vitatta, hogy csak a magasabb béremelések miatt nőne az infláció. Wittich kritizálta a jegybank kamatpolitikáját is. Hamecz István válaszul hangsúlyozta, hogy még mindig jobb a magas jegybanki alapkamat és az alacsony munkanélküliségi ráta, mint fordítva. Hamecz itt a pénzügyi egyensúly és a reálgazdasági teljesítmény összefüggésére utalhatott.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm