20 °C Budapest

Szenved a Balaton

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-augusztusban növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH legutóbbi felmérésére hivatkozva.

A szállodák az év első nyolc hónapjában átlagosan 61%-os szobafoglaltsággal működtek. A budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja (három-, négy- és ötcsillagos)60% fölötti, ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák - kiemelkedően magas - 68%-os szobafoglaltsággal működtek. A többi vizsgált csoportra jellemző volt, hogy a balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb (55-59%-os), a Kelet-Magyarországon működő egységek alacsonyabb (42-52%-os) szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-augusztusban 13,600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 300 forint növekedést jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az érvényesített átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben - a területi elhelyezkedéstől függően - 6,400-8,800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,300 forint bruttó szobaár-bevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 7,200 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel - a júliusi visszaesés után - augusztusban újra jelentősen megemelkedett, sőt megközelítette a 11 ezer forintot. Ez a mutató kiemelkedően magas (január-augusztusban 19 ezer forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, a többi csoport egyikében sem emelkedett 10 ezer forint fölé.

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 14%-kal haladta meg a 2003 azonos időszakit. A szobaárbevétel - a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgált időszakban átlagosan 11%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-augusztushoz képest. A budapesti szállodákban 15-27%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű bővülés figyelhető meg. A balatoni négycsillagos szállodákban egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?