16 °C Budapest

Szenved a Balaton

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-augusztusban növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH legutóbbi felmérésére hivatkozva.

A szállodák az év első nyolc hónapjában átlagosan 61%-os szobafoglaltsággal működtek. A budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja (három-, négy- és ötcsillagos)60% fölötti, ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák - kiemelkedően magas - 68%-os szobafoglaltsággal működtek. A többi vizsgált csoportra jellemző volt, hogy a balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb (55-59%-os), a Kelet-Magyarországon működő egységek alacsonyabb (42-52%-os) szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-augusztusban 13,600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 300 forint növekedést jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az érvényesített átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben - a területi elhelyezkedéstől függően - 6,400-8,800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,300 forint bruttó szobaár-bevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 7,200 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel - a júliusi visszaesés után - augusztusban újra jelentősen megemelkedett, sőt megközelítette a 11 ezer forintot. Ez a mutató kiemelkedően magas (január-augusztusban 19 ezer forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, a többi csoport egyikében sem emelkedett 10 ezer forint fölé.

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 14%-kal haladta meg a 2003 azonos időszakit. A szobaárbevétel - a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgált időszakban átlagosan 11%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-augusztushoz képest. A budapesti szállodákban 15-27%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű bővülés figyelhető meg. A balatoni négycsillagos szállodákban egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?