Szenved a Balaton

Pénzcentrum
2004. szeptember 8. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-augusztusban növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH legutóbbi felmérésére hivatkozva.

A szállodák az év első nyolc hónapjában átlagosan 61%-os szobafoglaltsággal működtek. A budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja (három-, négy- és ötcsillagos)60% fölötti, ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák - kiemelkedően magas - 68%-os szobafoglaltsággal működtek. A többi vizsgált csoportra jellemző volt, hogy a balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb (55-59%-os), a Kelet-Magyarországon működő egységek alacsonyabb (42-52%-os) szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-augusztusban 13,600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 300 forint növekedést jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az érvényesített átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben - a területi elhelyezkedéstől függően - 6,400-8,800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,300 forint bruttó szobaár-bevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 7,200 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel - a júliusi visszaesés után - augusztusban újra jelentősen megemelkedett, sőt megközelítette a 11 ezer forintot. Ez a mutató kiemelkedően magas (január-augusztusban 19 ezer forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, a többi csoport egyikében sem emelkedett 10 ezer forint fölé.

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 14%-kal haladta meg a 2003 azonos időszakit. A szobaárbevétel - a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgált időszakban átlagosan 11%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-augusztushoz képest. A budapesti szállodákban 15-27%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű bővülés figyelhető meg. A balatoni négycsillagos szállodákban egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?