37 °C Budapest

Beruházások: +10% - lassuló gépberuházások

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:00

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004. II. negyedévében - az előzetes számítások alapján - 10.0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az adatok a bővülés lassulását jelzik, ugyanis az első negyedévben 18.9% volt a volumenindex. Ennek ellenére a 10%-os érték is kedvezőnek mondható. A beruházások jelentős növekedésében meghatározó volt a lakásberuházások dinamikája, de sajnálatosan lelassult a gépberuházáosk növekedése.

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások volumene 3.6%-kal csökkent a kiugróan magas első negyedévi teljesítményérték következményeként.


A beruházási tevékenység II. negyedévi 10.0%-os növekedésén belül az építési beruházások 18.6%-kal, míg a gépberuházások 1.2%-kal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének 10.0%-os növekedése elsősorban a lakásépítést is magában foglaló, közel egyharmad súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 29.4%-os, és a közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 21%-os növekedéséből származik. A lakásépítés bővülése mind az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházásainak növekedésében, mind pedig az építési beruházások összességének bővülésében meghatározó. A feldolgozóiparban kiemelkedő a vegyipari ágazatok, valamint a járműgyártás beruházásainak expanziója.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság beruházásai 38.1%-kal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági beruházások értékét alapvetően befolyásoló támogatási rendszer az EU-csatlakozás következtében megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kismértékű csökkenést regisztrált a KSH a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (4.9%), az oktatás (3.3%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (0.1%) és a pénzügyi tevékenység (0.6%) nemzetgazdasági ágak beruházásaiban, míg az átlagos növekedéshez közeli a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (10.3%), a kereskedelem, javítás (8.6%) és az építőipar (6.2%) beruházásainak bővülése.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00