Beruházások: +10% - lassuló gépberuházások

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:00

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004. II. negyedévében - az előzetes számítások alapján - 10.0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az adatok a bővülés lassulását jelzik, ugyanis az első negyedévben 18.9% volt a volumenindex. Ennek ellenére a 10%-os érték is kedvezőnek mondható. A beruházások jelentős növekedésében meghatározó volt a lakásberuházások dinamikája, de sajnálatosan lelassult a gépberuházáosk növekedése.

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások volumene 3.6%-kal csökkent a kiugróan magas első negyedévi teljesítményérték következményeként.


A beruházási tevékenység II. negyedévi 10.0%-os növekedésén belül az építési beruházások 18.6%-kal, míg a gépberuházások 1.2%-kal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének 10.0%-os növekedése elsősorban a lakásépítést is magában foglaló, közel egyharmad súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 29.4%-os, és a közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 21%-os növekedéséből származik. A lakásépítés bővülése mind az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházásainak növekedésében, mind pedig az építési beruházások összességének bővülésében meghatározó. A feldolgozóiparban kiemelkedő a vegyipari ágazatok, valamint a járműgyártás beruházásainak expanziója.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság beruházásai 38.1%-kal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági beruházások értékét alapvetően befolyásoló támogatási rendszer az EU-csatlakozás következtében megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kismértékű csökkenést regisztrált a KSH a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (4.9%), az oktatás (3.3%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (0.1%) és a pénzügyi tevékenység (0.6%) nemzetgazdasági ágak beruházásaiban, míg az átlagos növekedéshez közeli a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (10.3%), a kereskedelem, javítás (8.6%) és az építőipar (6.2%) beruházásainak bővülése.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem