25 °C Budapest

Beruházások: +10% - lassuló gépberuházások

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 09:00

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2004. II. negyedévében - az előzetes számítások alapján - 10.0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Az adatok a bővülés lassulását jelzik, ugyanis az első negyedévben 18.9% volt a volumenindex. Ennek ellenére a 10%-os érték is kedvezőnek mondható. A beruházások jelentős növekedésében meghatározó volt a lakásberuházások dinamikája, de sajnálatosan lelassult a gépberuházáosk növekedése.

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások volumene 3.6%-kal csökkent a kiugróan magas első negyedévi teljesítményérték következményeként.


A beruházási tevékenység II. negyedévi 10.0%-os növekedésén belül az építési beruházások 18.6%-kal, míg a gépberuházások 1.2%-kal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének 10.0%-os növekedése elsősorban a lakásépítést is magában foglaló, közel egyharmad súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 29.4%-os, és a közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 21%-os növekedéséből származik. A lakásépítés bővülése mind az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházásainak növekedésében, mind pedig az építési beruházások összességének bővülésében meghatározó. A feldolgozóiparban kiemelkedő a vegyipari ágazatok, valamint a járműgyártás beruházásainak expanziója.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság beruházásai 38.1%-kal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági beruházások értékét alapvetően befolyásoló támogatási rendszer az EU-csatlakozás következtében megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kismértékű csökkenést regisztrált a KSH a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (4.9%), az oktatás (3.3%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (0.1%) és a pénzügyi tevékenység (0.6%) nemzetgazdasági ágak beruházásaiban, míg az átlagos növekedéshez közeli a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (10.3%), a kereskedelem, javítás (8.6%) és az építőipar (6.2%) beruházásainak bővülése.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?