22 °C Budapest

Draskovics Tibor: senkinek sincs szándéka letérni a kijelölt gazdasági pályáról

Pénzcentrum
2004. augusztus 24. 08:39

Draskovics Tibor szerint a kormányfőjelöltek nem kívánnak változtatni a gazdaságpolitikán. A pénzügyminiszter a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy a tárca az eredeti menetrend szerint folytatja a jövő évi költségvetés tervezését. A pénzügyminiszter egyelőre nem kíván személyi kérdésekkel foglalkozni. Draskovics menesztésének lehetősége a miniszterelnök cseréjével kapcsolatosan merült fel,

leváltása feltehetően az eddigi gazdaságpolitikai irányultságban is változást hozna, melyet rövid távon feltehetően negatívan reagálnának le a piacok.

Draskovics szerint alapvetően jó irányba halad a magyar gazdaság. A növekedés üteme és szerkezete is elfogadható, alapja az export és a beruházások. A pénzügyi piacokon az átmeneti izgalmak után kezd helyreállni a külföldi bizalom - állítja Draskovics. A miniszter szerint a kedvező folyamatokat a pénzügyi egyensúly folyamatos erősítésével kell tartóssá tenni. A pénzügyi egyensúly megteremtése a cél az idei és a jövő évi költségvetéssel. A tervezési folyamatban a határidők a miniszter szerint tarthatóak.

A költségvetési gazdálkodás kereteit továbbra is a konvergenciaprogram határozza meg. Ezzel együtt is a szigorú költségvetési politika is jó néhány olyan lépés megtételére ad lehetőséget, amelyet a politika kedvezően használhat fel - mondta Draskovics. A jövő évi büdzsé homlokterében a gyermekes családok, a nehezebb körülmények között élők helyzetének javítása áll. A szociális lépéssorozattól a pénzügyminiszter pozitív politikai következményeket is vár.

Draskovics továbbra is elkötelezett a kisebb és olcsóbb állam mellett. A kisebb állam kevesebb kiadást is jelent, átszervezések, tartalmi és érdemi változtatások várhatóak a szerkezetben. Az ehhez tartozó pénzügyi kényszer most jelenik meg.

A kisebb kiadások a fejlesztési forrásokat nem csökkenti. Ennek oka, hogy az Európai Uniótól mind több forrás érkezik erre a területre. Emellett Draskovics szerint gondolkodni kell a magántőkén alapuló, de államilag szervezett fejlesztésekben is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszterelnök-váltás illetve néhány kormánytag cseréje nem változtat a gazdaságpolitika irányán - állítja Draskovics Tibor. Erre nincs is szükség, hiszen az erősödő bizalom épp ennek a programnak szól. A gazdaságpolitikának kiszámíthatónak és következetesnek is kell lennie, ugyanis a hitelesség ezen alapszik.

A konvergencia program feladása vagy lazítása a befektetői bizalom elvesztését okozná a pénzügyminiszter szerint. A forint gyengülne, az állampapírpiaci hozamok emelkednének. Beruházások maradnának el, lassulna a növekedés, az életszínvonal-emelkedés megtorpanna. A miniszter szerint senkinek sincs szándéka letérni a kijelölt gazdasági pályáról.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?