28 °C Budapest

Vélemények a forint piacról - alapkezelők, elemző és üzletkötő (2.)

Pénzcentrum
2004. augusztus 19. 12:56

Három oldalról próbáltuk gyorsan megszondázni a piacot a kormányválsággal kapcsolatban: Alapkezelők: Duronelly Péter (Budapest Alapkezelő) és Orbán Gábor (Europool alapkezelő) Elemző: Török Zoltán (Raiffeisen) Üzletkötő: Gáspár Anna (ERSTE Bank) A szakember szerint a tegnapi eseményeknek csak igen korlátozott volt

Három oldalról próbáltuk gyorsan megszondázni a piacot a kormányválsággal kapcsolatban:

Alapkezelők: Duronelly Péter (Budapest Alapkezelő) és Orbán Gábor (Europool alapkezelő)

Elemző: Török Zoltán (Raiffeisen)

Üzletkötő: Gáspár Anna (ERSTE Bank)
A szakember szerint a tegnapi eseményeknek csak igen korlátozott volt a piaci hatásuk, nem elsősorban a politika mozgatja az eseményeket és a piaci folyamatokat. A mai három éves aukción bár az átlagosnak megfelelő volt az érdeklődés, ugyanakkor a közel 20 bp-os hozamemelkedés a bizonytalanság "lecsapódását" mutatja a piacban.

Bár Medgyessy lemondását követően rövid idő alatt közel 2 forinttal (kb. 1%-kal) gyengült a forint, ugyanakkor a hazai fizetőeszköz még jelenleg is viszonylag erősnek mondható. A nyár második felében megfigyelhető volt egy folyamatos hozamcsökkenés a másodpiacon, melynek egy minimális korrekciója nem nevezhető rendkívülinek.

A szakember természetesen hangsúlyozta, hogy még nem lehet tudni a politikai kimenetelt, így nem is érdemes jóslatokba bocsátkozni sem a forint helyzetének, sem a másodlagos hozamok várható alakulásának a kérdésében. A fő kérdés jelenleg az, hogy az SZDSZ kilép-e a hatalomból. Duronelly szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatalomból semmilyen politikai erő sem lép ki szívesen.

Az alapkezelő szerint eddig nagyobb horderejű döntés ( a bérfelzárkóztatási lépések és a Draskovics-féle költségkonrollt leszámítva) nem született, és a kormányzati periódus további szakaszában sem lehet erre számítani. Különösen a közelgő 2006-os parlamenti választások tükrében. A szakértő teljesen biztos abban, hogy bárhogy is alakuljon az elkövetkező napokban a helyzet, de a választások közeledtével - az eddigi tapasztalatokból kiindulva - az MSZP a pénzcsapok kinyitását helyezi majd előtérbe a népszerűségi mutatók feltornászásához, azaz a költségvetés helyzete másodlagos lesz.

A Pénzügyminisztérium az idei 4.6%-os deficitcélhoz való ragaszkodásáról szólva Duronelly elmondta, hogy az elmúlt években is megfigyelhető, hogy a PM minidg is erősen hitt a saját maga által kitűzött számok teljesíthetőségében, majd az utolsó hónapokban belátta, hogy ezek nem érhetők el. Bár a PM most a korábbiaknál is határozottabbnak tűnik, ugyanakkor az alapkezelő szerint az idei évben is valami hasonló helyzet állhat majd elő.A piaci szakember a helyzet jobb átláthatósága érdekében három lehetséges verziót/kimenetelt vázolt fel:
1. A mostani zűrzavarosnak tűnő helyzet rövid időn belül rendeződik, Medgyessy Péter marad a helyén, és a viták kereszttüzébe került Csillag István helyére az SZDSZ mégis jelöl valakit. A piac ezzel párhuzamosan megnyugszik, a forint visszaerősödik a korábbi szintekre, illetve az államnpapírpiacon folytatódik a hozamcsökkenési trend.

2. A második verzió szerint marad egyben a koalíció, ugyanakkor a miniszterelnök személye változik. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök esetleges lemondása "magával húzhatja" a jelenlegi pénzügyminisztert, Draskovics Tibort is, aminek akár komolyabb piaci hatása is lehetne (főként a jelenlegi költségvetési folyamatok tükrében.)

3. A jelenlegi helyzetben minimális valószínűséggel az is elképzelhető, hogy a koalíció felbomlik, és ekkor kisebbségi kormányzásra vagy új választások kiírására kerül sor. Mindez természetesen elhúzódó politikai bizonytalanságot von maga után, melynek komolyabb piaci hatásai lehetnek.

A szakértő szerint a mostani információk alapján az első forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek, a második kimenetelnek közepes valószínűséget tulajdonított Orbán, míg a harmadik verziónak a legkisebb a valószínűsége, ugyanakkor az sem nullával egyenlő.Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a kormányválság elmúlt 24 órájának eseményeit meglehetősen gyorsnak, s ezért meglepőnek találja. Ebből adódóan szerinte pillanatnyilag igen nehéz megjósolni a közeljövőt.

A szakértő két kimenetel mellett az alábbi forint árfolyamokat valószínűsíti:

1., gyors megállapodás a hét végén - 248-252 Ft közötti sávban mozoghat a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A gyors megállapodás sem hoz majd teljes nyugalmat a piacra, mivel októberben MSZP kongresszus lesz, mely tartogathat még meglepetéseket.

2., nincs gyors megállapodás: ez esetben 250-255 között mozoghat a forint az euróval szemben, s nem zárható ki, hogy érintjük a 260-as szintet is rövid időre.Gáspár Anna, az Erste Bank treasury-jének üzletkötője a bankközi piac eseményeiről beszámolva elmondta, hogy 250-ig gyengült a forint az euróval szemben, ezen a szinten azonban már stabilnak tűnik a hazai valuta. A késő délután elsősorban a pozíció zárások miatt hozhat érdekességeket a három napos kereskedési szünet előtt.

Középtávon egyelőre csupán a fokozott bizonytalanság és az ebből adódó megnövekedett volatilitás az ami nagy biztonsággal feltételezhető. A konkrét piaci folyamatokat a következő napok egyelőre nehezen jósolható eseményei fogják befolyásolni. A konkrét személyi változások lesznek meghatározóak. Bizonytalan egyelőre, hogy ha a miniszterelnök személye változik, akkor az változást hozhat-e a pénzügyi tárca élén is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?