Élénkülő turizmus, a felső kategóriák a kedveltebbek

Pénzcentrum
2004. augusztus 10. 09:00

Január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldi vendégforgalma kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele növekedett az előző év első félévéhez képest.

2004 első felében a külföldi vendégek száma 11, az éjszakák száma 6%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállodákban - ahol az összes külföldivendég-éjszaka nagy részét regisztrálták - egytizedével bővült a forgalom. Az év előző hónapjaihoz hasonlóan - az öt-, négy- és háromcsillagos egységek - a külföldivendég-éjszakák számának növekedését jelentették. A növekedés mértéke a csillagok számával együtt nő. Az egy-, illetve kétcsillagos szállodákban kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában. A többi szállástípusban - az ifjúsági szállók kivételével - kisebb-nagyobb mértékű csökkenést mértek. Az EU-15 országaiból érkezett vendégek közel 3 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3%-os bővülést jelent. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről megélénkült a kereskedelmi szálláshelyekre irányuló forgalom.

A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szállodákban a belföldi forgalom - az általános csökkenés ellenére - 3%-kal bővült A panziókban az előző évivel megegyező forgalmat regisztráltak. A többi szállástípust (a turista- és ifjúsági szállókat, az üdülőházakat, illetve a kempingeket) kisebb-nagyobb mértékű visszaesés jellemezte.

2004. január-júniusban a szállodák átlagosan 43%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (60%) mérték.

Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bevételei folyó áron 16%-kal növekedtek. Ezen belül a szállásdíjbevétel és a szálláshelyi vendéglátás 18, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-júniusban 11%-os növekedést jelez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Júniusban 53 gyógyszálloda 14 ezer férőhellyel állt hazánkban a vendégek rendelkezésére. Az év első felében a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma összességében 16%-kal emelkedett. A belföldi vendégek egyharmadával töltöttek több éjszakát gyógyszállodákban, mint az előző év első felében. A gyógyszállók szobakapacitás-kihasználtsága (57%) jelentősen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát, és megközelítette a legmagasabb foglaltságot elérő ötcsillagos házak szobafoglaltságát.

2004. január-júniusban közel 16 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 7.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 13%-kal nőtt az előző év január-júniushoz képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm