22 °C Budapest

Élénkülő turizmus, a felső kategóriák a kedveltebbek

Pénzcentrum
2004. augusztus 10. 09:00

Január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldi vendégforgalma kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele növekedett az előző év első félévéhez képest.

2004 első felében a külföldi vendégek száma 11, az éjszakák száma 6%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállodákban - ahol az összes külföldivendég-éjszaka nagy részét regisztrálták - egytizedével bővült a forgalom. Az év előző hónapjaihoz hasonlóan - az öt-, négy- és háromcsillagos egységek - a külföldivendég-éjszakák számának növekedését jelentették. A növekedés mértéke a csillagok számával együtt nő. Az egy-, illetve kétcsillagos szállodákban kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában. A többi szállástípusban - az ifjúsági szállók kivételével - kisebb-nagyobb mértékű csökkenést mértek. Az EU-15 országaiból érkezett vendégek közel 3 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3%-os bővülést jelent. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről megélénkült a kereskedelmi szálláshelyekre irányuló forgalom.

A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szállodákban a belföldi forgalom - az általános csökkenés ellenére - 3%-kal bővült A panziókban az előző évivel megegyező forgalmat regisztráltak. A többi szállástípust (a turista- és ifjúsági szállókat, az üdülőházakat, illetve a kempingeket) kisebb-nagyobb mértékű visszaesés jellemezte.

2004. január-júniusban a szállodák átlagosan 43%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (60%) mérték.

Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bevételei folyó áron 16%-kal növekedtek. Ezen belül a szállásdíjbevétel és a szálláshelyi vendéglátás 18, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-júniusban 11%-os növekedést jelez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Júniusban 53 gyógyszálloda 14 ezer férőhellyel állt hazánkban a vendégek rendelkezésére. Az év első felében a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma összességében 16%-kal emelkedett. A belföldi vendégek egyharmadával töltöttek több éjszakát gyógyszállodákban, mint az előző év első felében. A gyógyszállók szobakapacitás-kihasználtsága (57%) jelentősen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát, és megközelítette a legmagasabb foglaltságot elérő ötcsillagos házak szobafoglaltságát.

2004. január-júniusban közel 16 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 7.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 13%-kal nőtt az előző év január-júniushoz képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08