Élénkülő turizmus, a felső kategóriák a kedveltebbek

Pénzcentrum
2004. augusztus 10. 09:00

Január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldi vendégforgalma kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele növekedett az előző év első félévéhez képest.

2004 első felében a külföldi vendégek száma 11, az éjszakák száma 6%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállodákban - ahol az összes külföldivendég-éjszaka nagy részét regisztrálták - egytizedével bővült a forgalom. Az év előző hónapjaihoz hasonlóan - az öt-, négy- és háromcsillagos egységek - a külföldivendég-éjszakák számának növekedését jelentették. A növekedés mértéke a csillagok számával együtt nő. Az egy-, illetve kétcsillagos szállodákban kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában. A többi szállástípusban - az ifjúsági szállók kivételével - kisebb-nagyobb mértékű csökkenést mértek. Az EU-15 országaiból érkezett vendégek közel 3 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3%-os bővülést jelent. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről megélénkült a kereskedelmi szálláshelyekre irányuló forgalom.

A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szállodákban a belföldi forgalom - az általános csökkenés ellenére - 3%-kal bővült A panziókban az előző évivel megegyező forgalmat regisztráltak. A többi szállástípust (a turista- és ifjúsági szállókat, az üdülőházakat, illetve a kempingeket) kisebb-nagyobb mértékű visszaesés jellemezte.

2004. január-júniusban a szállodák átlagosan 43%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (60%) mérték.

Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bevételei folyó áron 16%-kal növekedtek. Ezen belül a szállásdíjbevétel és a szálláshelyi vendéglátás 18, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-júniusban 11%-os növekedést jelez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Júniusban 53 gyógyszálloda 14 ezer férőhellyel állt hazánkban a vendégek rendelkezésére. Az év első felében a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma összességében 16%-kal emelkedett. A belföldi vendégek egyharmadával töltöttek több éjszakát gyógyszállodákban, mint az előző év első felében. A gyógyszállók szobakapacitás-kihasználtsága (57%) jelentősen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát, és megközelítette a legmagasabb foglaltságot elérő ötcsillagos házak szobafoglaltságát.

2004. január-júniusban közel 16 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 7.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 13%-kal nőtt az előző év január-júniushoz képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?