27 °C Budapest

Bértárgyalások: még távol egymástól

Pénzcentrum
2004. augusztus 6. 10:29

Az ősz közeledtével ismét kezd melegedni a hangulat a bértárgyalások körül. A költségvetési szférában a Pénzügyminisztérium elképzelése szerint 6.5%-os bérnövekedésre lesz lehetőség, ami a tárca 4.5%-os inflációs prognózisa mellett kb. 2%-os reálbérnövekedést jelent. A szakszervezetek legalább a gazdasági növekedés mértékével megegyező reálbérnövekedést szeretnének elérni.

A pénzügyminiszter által ismertetett 6.5%-os bérnövekedés fedezetét is csak részben jelentenék a központi források abban az értelemben, hogy az egyes intézmények a jelenlegi létszám mellett csak 5%-kal kapnának többet az illetményekre. A maradékot az intézményeknek saját maguknak kell kigazdálkodni, mely az esetek többségében a létszám leépítésével egyenértékű.

A Napi a munkavállalói érdekképviseletek vezetőit kérdezte elvárásaikkal kapcsolatosan. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke legalább a jövő évi gazdasági növekedés mértékével megegyező reálbérnövekedést tartana elfogadhatónak. Ez becslése szerint 4-4.5% körüli lenne. Wittich szerint a csökkenő adóterhelés miatt a bruttó bérnek elegendő a nettó bérnél kevésbé növekedni, hogy a vásárlóerő a kívánt mértékben emelkedjen.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szintén a gazdasági növekedést tekinti irányadónak az elvárt reálbérnövekedés tekintetében. Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés vezetője szerint a közigazgatási feladatok ellátásához szükség van a mostani létszámra, nem szabad az intézményeket elbocsátásra kényszeríteni a bérnövekedés fedezetének korlátozásával. A létszámleépítés megítélése szerint csak hosszú távon képzelhető el.

Amint a véleményekből kitűnik a bértárgyalások várhatóan most sem a legcsendesebb mederben folynak majd a közszférában. Az eddigi tapasztalatokból okulva a tárgyalásokat célszerű a bruttó bérekről folytatni, nem pedig valamilyen indexációs technikával a reálbérnövekedés mértékét "belőni".

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22