19 °C Budapest

KSH jelentés: élénk gazdasági növekedés az export hátán

Pénzcentrum
2004. július 27. 09:00

Májusban folytatódott az élénk gazdasági növekedés, amely összhangban állt a világgazdasági tendenciákkal - állapítja meg a KSH jelentése. A nagy súlyt képviselő ipar továbbra is dinamikusan fejlődött. Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. A kiskereskedelmi forgalom viszonylag jelentősen bővült. Az árukivitel és -behozatal alakulását kedvező tendenciák jellemezték. A költségvetési egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott. A fogyasztói árak az I. félévben az egy évvel korábbinál gyorsabban nőttek, júniusban kissé mérséklődött a havi áremelkedés üteme. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után idén az első öt hónapban csekély mértékben lett nagyobb.

A májusi adatok szerint a reálgazdaságban folytatódott a múlt év közepén kezdődő élénk növekedés, amely összhangban áll a világgazdasági tendenciákkal. A holtpontról történő elmozdulást jelzi, hogy az EU-15 tagállamaiban a májusi ipari termelés a korábbiakhoz képest kiugróan magas ütemben (3.6%-kal) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 országban a gazdasági növekedés eddig is gyorsabb volt, mint az unió gazdaságilag fejlettebb országaiban, és ez a tendencia májusban - az ipar adatai alapján - tovább folytatódott. Az újonnan csatlakozottak közül a lengyel és a cseh ipar fejlődött a legdinamikusabban (15%-os volt a növekedés), az élmezőny 3. tagja Magyarország (10.4%-kal).

Magyarországon a gazdasági növekedésben viszonylag nagy súlyt képviselő ipar dinamikus fejlődését már tartós folyamatnak tekinthetjük. Az év első öt hónapjában 10%-os növekedés következett be. Az élénkülés folyamatában kezdettől fogva az export játszotta a meghatározó szerepet. Az ipar új rendelései a dinamikus exportnövekedés folytatódására utalnak. Az ipari konjunktúra az ország valamennyi régiójára jellemző.

Az építőipar termelése január-májusban 11%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya, valamint az új (májusban kötött) szerződések az építőipari konjunktúra várható erősödésére utalnak.

Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban 13%-kal kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. Csökkenés mutatkozott élő állatokból és állati termékekből egyaránt.

Kiskereskedelem: 6.4%-os növekedés

A kiskereskedelmi forgalom a múlt évinél kissé mérsékeltebben, de még mindig jelentősen, öt hónap alatt 6.4%-kal bővült.

A gazdaság reálfolyamatai közül az árukivitel és -behozatal alakulását is kedvező tendenciák jellemezték. Az első becslések szerint májusban a kivitel euróban kifejezett értéke 11%-kal nőtt tavaly májushoz képest, a behozatal növekedése 7%-os volt. A kivitel javára mutatkozó ütemkülönbség következtében kisebb lett a külkereskedelem negatív egyenlege.

Egyenlegromlás a szolgáltatásoknál

A pénzügyi egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A folyó fizetési mérleg I. negyedévi hiánya 1.7 milliárd eurót tett ki, amelyet a 2003. I. negyedévi adattal összevetve 0.2 milliárd euró összegű romlás mutatkozik. A passzívum növekményének meghatározó tényezője a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában tapasztalható egyenlegromlás. A hiány finanszírozási feltételei javultak, az idei hiány mintegy felére nyújtanak fedezetet a nem adóssággeneráló források, tavaly - ugyanebben az időszakban - alig harmadát fedezték. A nemzetgazdaság nettó külföldi adósságállománya a negyedév végén 20.1 milliárd eurót tett ki, 3 milliárddal többet, mint egy évvel azelőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Államháztartás: elszaladt hiány

Az államháztartás konszolidált hiánya az I. félévben 1,040 milliárd forint volt. Az államháztartás hiányának több mint 80%-a a központi költségvetésben keletkezett, a központi költségvetés féléves hiánya az előirányzat éves összegének felel meg.

Árak: erősödő infláció

A fogyasztói árak az I. félévben 7.1%-kal (egy évvel korábban 4.3%-kal) nőttek az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (16.7%-kal). Az élelmiszerárak az átlagnál valamivel kisebb mértékben (6.5%-kal) emelkedtek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig gyakorlatilag változatlanok.

Munkaerőpiac: változatlan helyzet

A munkaerőpiacon a fő tendenciákban továbbra sem következett be változás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott, illetve a változások mértéke nem haladta meg a hibahatárt. A munkanélküliségi ráta március-májusban kissé (6%-ról 5.8%-ra) csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Kiemelkedően magas volt a munkanélküliség aránya Lengyelországban (19%) és Szlovákiában (16%). Csehországban is magasabb a munkanélküliségi ráta (8%), mint nálunk, Szlovéniában pedig a miénkhez hasonló a mértéke.

Keresetek: 0.4%-os reálnövekedés

A nettó átlagkereset január-májusi értéke 91,300 Ft volt. A reálkereset a tavaly ilyenkori 13%-os növekedés után az idén az első öt hónapban mindössze 0.4%-kal lett nagyobb.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?