KSH jelentés: élénk gazdasági növekedés az export hátán

Pénzcentrum
2004. július 27. 09:00

Májusban folytatódott az élénk gazdasági növekedés, amely összhangban állt a világgazdasági tendenciákkal - állapítja meg a KSH jelentése. A nagy súlyt képviselő ipar továbbra is dinamikusan fejlődött. Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. A kiskereskedelmi forgalom viszonylag jelentősen bővült. Az árukivitel és -behozatal alakulását kedvező tendenciák jellemezték. A költségvetési egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott. A fogyasztói árak az I. félévben az egy évvel korábbinál gyorsabban nőttek, júniusban kissé mérséklődött a havi áremelkedés üteme. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után idén az első öt hónapban csekély mértékben lett nagyobb.

A májusi adatok szerint a reálgazdaságban folytatódott a múlt év közepén kezdődő élénk növekedés, amely összhangban áll a világgazdasági tendenciákkal. A holtpontról történő elmozdulást jelzi, hogy az EU-15 tagállamaiban a májusi ipari termelés a korábbiakhoz képest kiugróan magas ütemben (3.6%-kal) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 országban a gazdasági növekedés eddig is gyorsabb volt, mint az unió gazdaságilag fejlettebb országaiban, és ez a tendencia májusban - az ipar adatai alapján - tovább folytatódott. Az újonnan csatlakozottak közül a lengyel és a cseh ipar fejlődött a legdinamikusabban (15%-os volt a növekedés), az élmezőny 3. tagja Magyarország (10.4%-kal).

Magyarországon a gazdasági növekedésben viszonylag nagy súlyt képviselő ipar dinamikus fejlődését már tartós folyamatnak tekinthetjük. Az év első öt hónapjában 10%-os növekedés következett be. Az élénkülés folyamatában kezdettől fogva az export játszotta a meghatározó szerepet. Az ipar új rendelései a dinamikus exportnövekedés folytatódására utalnak. Az ipari konjunktúra az ország valamennyi régiójára jellemző.

Az építőipar termelése január-májusban 11%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya, valamint az új (májusban kötött) szerződések az építőipari konjunktúra várható erősödésére utalnak.

Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban 13%-kal kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. Csökkenés mutatkozott élő állatokból és állati termékekből egyaránt.

Kiskereskedelem: 6.4%-os növekedés

A kiskereskedelmi forgalom a múlt évinél kissé mérsékeltebben, de még mindig jelentősen, öt hónap alatt 6.4%-kal bővült.

A gazdaság reálfolyamatai közül az árukivitel és -behozatal alakulását is kedvező tendenciák jellemezték. Az első becslések szerint májusban a kivitel euróban kifejezett értéke 11%-kal nőtt tavaly májushoz képest, a behozatal növekedése 7%-os volt. A kivitel javára mutatkozó ütemkülönbség következtében kisebb lett a külkereskedelem negatív egyenlege.

Egyenlegromlás a szolgáltatásoknál

A pénzügyi egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A folyó fizetési mérleg I. negyedévi hiánya 1.7 milliárd eurót tett ki, amelyet a 2003. I. negyedévi adattal összevetve 0.2 milliárd euró összegű romlás mutatkozik. A passzívum növekményének meghatározó tényezője a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában tapasztalható egyenlegromlás. A hiány finanszírozási feltételei javultak, az idei hiány mintegy felére nyújtanak fedezetet a nem adóssággeneráló források, tavaly - ugyanebben az időszakban - alig harmadát fedezték. A nemzetgazdaság nettó külföldi adósságállománya a negyedév végén 20.1 milliárd eurót tett ki, 3 milliárddal többet, mint egy évvel azelőtt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Államháztartás: elszaladt hiány

Az államháztartás konszolidált hiánya az I. félévben 1,040 milliárd forint volt. Az államháztartás hiányának több mint 80%-a a központi költségvetésben keletkezett, a központi költségvetés féléves hiánya az előirányzat éves összegének felel meg.

Árak: erősödő infláció

A fogyasztói árak az I. félévben 7.1%-kal (egy évvel korábban 4.3%-kal) nőttek az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (16.7%-kal). Az élelmiszerárak az átlagnál valamivel kisebb mértékben (6.5%-kal) emelkedtek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig gyakorlatilag változatlanok.

Munkaerőpiac: változatlan helyzet

A munkaerőpiacon a fő tendenciákban továbbra sem következett be változás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott, illetve a változások mértéke nem haladta meg a hibahatárt. A munkanélküliségi ráta március-májusban kissé (6%-ról 5.8%-ra) csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Kiemelkedően magas volt a munkanélküliség aránya Lengyelországban (19%) és Szlovákiában (16%). Csehországban is magasabb a munkanélküliségi ráta (8%), mint nálunk, Szlovéniában pedig a miénkhez hasonló a mértéke.

Keresetek: 0.4%-os reálnövekedés

A nettó átlagkereset január-májusi értéke 91,300 Ft volt. A reálkereset a tavaly ilyenkori 13%-os növekedés után az idén az első öt hónapban mindössze 0.4%-kal lett nagyobb.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?