25 °C Budapest

KSH jelentés: élénk gazdasági növekedés az export hátán

Pénzcentrum
2004. július 27. 09:00

Májusban folytatódott az élénk gazdasági növekedés, amely összhangban állt a világgazdasági tendenciákkal - állapítja meg a KSH jelentése. A nagy súlyt képviselő ipar továbbra is dinamikusan fejlődött. Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. A kiskereskedelmi forgalom viszonylag jelentősen bővült. Az árukivitel és -behozatal alakulását kedvező tendenciák jellemezték. A költségvetési egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott. A fogyasztói árak az I. félévben az egy évvel korábbinál gyorsabban nőttek, júniusban kissé mérséklődött a havi áremelkedés üteme. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után idén az első öt hónapban csekély mértékben lett nagyobb.

A májusi adatok szerint a reálgazdaságban folytatódott a múlt év közepén kezdődő élénk növekedés, amely összhangban áll a világgazdasági tendenciákkal. A holtpontról történő elmozdulást jelzi, hogy az EU-15 tagállamaiban a májusi ipari termelés a korábbiakhoz képest kiugróan magas ütemben (3.6%-kal) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 országban a gazdasági növekedés eddig is gyorsabb volt, mint az unió gazdaságilag fejlettebb országaiban, és ez a tendencia májusban - az ipar adatai alapján - tovább folytatódott. Az újonnan csatlakozottak közül a lengyel és a cseh ipar fejlődött a legdinamikusabban (15%-os volt a növekedés), az élmezőny 3. tagja Magyarország (10.4%-kal).

Magyarországon a gazdasági növekedésben viszonylag nagy súlyt képviselő ipar dinamikus fejlődését már tartós folyamatnak tekinthetjük. Az év első öt hónapjában 10%-os növekedés következett be. Az élénkülés folyamatában kezdettől fogva az export játszotta a meghatározó szerepet. Az ipar új rendelései a dinamikus exportnövekedés folytatódására utalnak. Az ipari konjunktúra az ország valamennyi régiójára jellemző.

Az építőipar termelése január-májusban 11%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya, valamint az új (májusban kötött) szerződések az építőipari konjunktúra várható erősödésére utalnak.

Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban 13%-kal kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. Csökkenés mutatkozott élő állatokból és állati termékekből egyaránt.

Kiskereskedelem: 6.4%-os növekedés

A kiskereskedelmi forgalom a múlt évinél kissé mérsékeltebben, de még mindig jelentősen, öt hónap alatt 6.4%-kal bővült.

A gazdaság reálfolyamatai közül az árukivitel és -behozatal alakulását is kedvező tendenciák jellemezték. Az első becslések szerint májusban a kivitel euróban kifejezett értéke 11%-kal nőtt tavaly májushoz képest, a behozatal növekedése 7%-os volt. A kivitel javára mutatkozó ütemkülönbség következtében kisebb lett a külkereskedelem negatív egyenlege.

Egyenlegromlás a szolgáltatásoknál

A pénzügyi egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A folyó fizetési mérleg I. negyedévi hiánya 1.7 milliárd eurót tett ki, amelyet a 2003. I. negyedévi adattal összevetve 0.2 milliárd euró összegű romlás mutatkozik. A passzívum növekményének meghatározó tényezője a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában tapasztalható egyenlegromlás. A hiány finanszírozási feltételei javultak, az idei hiány mintegy felére nyújtanak fedezetet a nem adóssággeneráló források, tavaly - ugyanebben az időszakban - alig harmadát fedezték. A nemzetgazdaság nettó külföldi adósságállománya a negyedév végén 20.1 milliárd eurót tett ki, 3 milliárddal többet, mint egy évvel azelőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Államháztartás: elszaladt hiány

Az államháztartás konszolidált hiánya az I. félévben 1,040 milliárd forint volt. Az államháztartás hiányának több mint 80%-a a központi költségvetésben keletkezett, a központi költségvetés féléves hiánya az előirányzat éves összegének felel meg.

Árak: erősödő infláció

A fogyasztói árak az I. félévben 7.1%-kal (egy évvel korábban 4.3%-kal) nőttek az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (16.7%-kal). Az élelmiszerárak az átlagnál valamivel kisebb mértékben (6.5%-kal) emelkedtek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig gyakorlatilag változatlanok.

Munkaerőpiac: változatlan helyzet

A munkaerőpiacon a fő tendenciákban továbbra sem következett be változás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott, illetve a változások mértéke nem haladta meg a hibahatárt. A munkanélküliségi ráta március-májusban kissé (6%-ról 5.8%-ra) csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Kiemelkedően magas volt a munkanélküliség aránya Lengyelországban (19%) és Szlovákiában (16%). Csehországban is magasabb a munkanélküliségi ráta (8%), mint nálunk, Szlovéniában pedig a miénkhez hasonló a mértéke.

Keresetek: 0.4%-os reálnövekedés

A nettó átlagkereset január-májusi értéke 91,300 Ft volt. A reálkereset a tavaly ilyenkori 13%-os növekedés után az idén az első öt hónapban mindössze 0.4%-kal lett nagyobb.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem