9 °C Budapest

KSH jelentés: élénk gazdasági növekedés az export hátán

Pénzcentrum
2004. július 27. 09:00

Májusban folytatódott az élénk gazdasági növekedés, amely összhangban állt a világgazdasági tendenciákkal - állapítja meg a KSH jelentése. A nagy súlyt képviselő ipar továbbra is dinamikusan fejlődött. Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. A kiskereskedelmi forgalom viszonylag jelentősen bővült. Az árukivitel és -behozatal alakulását kedvező tendenciák jellemezték. A költségvetési egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott. A fogyasztói árak az I. félévben az egy évvel korábbinál gyorsabban nőttek, júniusban kissé mérséklődött a havi áremelkedés üteme. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után idén az első öt hónapban csekély mértékben lett nagyobb.

A májusi adatok szerint a reálgazdaságban folytatódott a múlt év közepén kezdődő élénk növekedés, amely összhangban áll a világgazdasági tendenciákkal. A holtpontról történő elmozdulást jelzi, hogy az EU-15 tagállamaiban a májusi ipari termelés a korábbiakhoz képest kiugróan magas ütemben (3.6%-kal) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 országban a gazdasági növekedés eddig is gyorsabb volt, mint az unió gazdaságilag fejlettebb országaiban, és ez a tendencia májusban - az ipar adatai alapján - tovább folytatódott. Az újonnan csatlakozottak közül a lengyel és a cseh ipar fejlődött a legdinamikusabban (15%-os volt a növekedés), az élmezőny 3. tagja Magyarország (10.4%-kal).

Magyarországon a gazdasági növekedésben viszonylag nagy súlyt képviselő ipar dinamikus fejlődését már tartós folyamatnak tekinthetjük. Az év első öt hónapjában 10%-os növekedés következett be. Az élénkülés folyamatában kezdettől fogva az export játszotta a meghatározó szerepet. Az ipar új rendelései a dinamikus exportnövekedés folytatódására utalnak. Az ipari konjunktúra az ország valamennyi régiójára jellemző.

Az építőipar termelése január-májusban 11%-kal emelkedett. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya, valamint az új (májusban kötött) szerződések az építőipari konjunktúra várható erősödésére utalnak.

Mezőgazdasági termékekből az első öt hónapban 13%-kal kevesebbet vásároltak fel, mint tavaly. Csökkenés mutatkozott élő állatokból és állati termékekből egyaránt.

Kiskereskedelem: 6.4%-os növekedés

A kiskereskedelmi forgalom a múlt évinél kissé mérsékeltebben, de még mindig jelentősen, öt hónap alatt 6.4%-kal bővült.

A gazdaság reálfolyamatai közül az árukivitel és -behozatal alakulását is kedvező tendenciák jellemezték. Az első becslések szerint májusban a kivitel euróban kifejezett értéke 11%-kal nőtt tavaly májushoz képest, a behozatal növekedése 7%-os volt. A kivitel javára mutatkozó ütemkülönbség következtében kisebb lett a külkereskedelem negatív egyenlege.

Egyenlegromlás a szolgáltatásoknál

A pénzügyi egyensúly mutatóiban továbbra sem tapasztalható javulás. A folyó fizetési mérleg I. negyedévi hiánya 1.7 milliárd eurót tett ki, amelyet a 2003. I. negyedévi adattal összevetve 0.2 milliárd euró összegű romlás mutatkozik. A passzívum növekményének meghatározó tényezője a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában tapasztalható egyenlegromlás. A hiány finanszírozási feltételei javultak, az idei hiány mintegy felére nyújtanak fedezetet a nem adóssággeneráló források, tavaly - ugyanebben az időszakban - alig harmadát fedezték. A nemzetgazdaság nettó külföldi adósságállománya a negyedév végén 20.1 milliárd eurót tett ki, 3 milliárddal többet, mint egy évvel azelőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Államháztartás: elszaladt hiány

Az államháztartás konszolidált hiánya az I. félévben 1,040 milliárd forint volt. Az államháztartás hiányának több mint 80%-a a központi költségvetésben keletkezett, a központi költségvetés féléves hiánya az előirányzat éves összegének felel meg.

Árak: erősödő infláció

A fogyasztói árak az I. félévben 7.1%-kal (egy évvel korábban 4.3%-kal) nőttek az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (16.7%-kal). Az élelmiszerárak az átlagnál valamivel kisebb mértékben (6.5%-kal) emelkedtek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig gyakorlatilag változatlanok.

Munkaerőpiac: változatlan helyzet

A munkaerőpiacon a fő tendenciákban továbbra sem következett be változás. A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma érdemben nem változott, illetve a változások mértéke nem haladta meg a hibahatárt. A munkanélküliségi ráta március-májusban kissé (6%-ról 5.8%-ra) csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Kiemelkedően magas volt a munkanélküliség aránya Lengyelországban (19%) és Szlovákiában (16%). Csehországban is magasabb a munkanélküliségi ráta (8%), mint nálunk, Szlovéniában pedig a miénkhez hasonló a mértéke.

Keresetek: 0.4%-os reálnövekedés

A nettó átlagkereset január-májusi értéke 91,300 Ft volt. A reálkereset a tavaly ilyenkori 13%-os növekedés után az idén az első öt hónapban mindössze 0.4%-kal lett nagyobb.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem