Greenspan meghallgatás: oda kell-e figyelni az eszközárakra?

Pénzcentrum
2004. július 22. 09:30

A FED elnökének két napos meghallgatása szerdán folytatódott, melynek keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő bank első embere ismét hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés kedvező ütemű, és az inflációs környezet egyelőre nem ad okot arra, hogy a mérsékeltnél gyorsabb ütemű kamatemelések következzenek az elkövetkezendő időszakban. A dollár az újabb meghallgatás hatására három hetes csúcsra (1.2212) emelkedett az euróval szemben. Jelen írásunkban csak az "újdonságnak" számító kijelentéseket és gondolatokat közöljük.


Greenspan a szerdai meghallgatáson visszautasította azokat a vádakat, melyet azt célozták, hogy a FED elmúlt 15 évben alkalmazott politikája - mely többször is az alacsony kamatokat részesítette előnyben - fenntarthatatlan és ellenőrizhetetlen "buborékokat" eredményezett volna a részvény, a kötvény, vagy az ingatlanpiacon.
Néhány nappal ezelőtti kommentárjában a Morgan Stanley vezető közgazdásza Stephen Roach úgy fogalmazott, hogy a FED a világ legnagyobb hedge fund-ja. Állítását azzal indokolta, hogy a FED monetáris politikájának alakítása során “csak" a hagyományos inflációs folyamatokra figyel, és nem veszi figyelembe az eszközárak inflációját. Az alacsony kamatkörnyezet nagymértékben hozzájárult az ún. “buborékok" kialakulásához az olcsó finanszírozási lehetőségeken keresztül. Roach komoly problémának nevezte az ikerdeficit jelenség kialakulását is, melyet nehéz lesz fenntartható szintre mérsékelni. A FED vezetője a költségvetési deficit miatt nem aggódik, mert véleménye szerint a gazdasági fellendülés az emelkedő adóbevételeken keresztül mérsékli majd a hiányt.
Greenspan beszédében a mesterségesen alacsonyan tartott kamatszintre vonatkozó vádakra úgy reagált, hogy a FED tisztában van azzal, hogy milyen jelentős torzulásokhoz vezethet a gazdaságban az, ha a kamatlábak tartósan alacsony szinten mozognak, ugyanakkor hozzátette, hogy az általa vezetett intézmény az elmúlt években folyamatosan azon volt, hogy az alacsony kamatlábak káros következményeit a lehető legkisebb mértékűre csökkentse.
A FED-elnök kijelentette, hogy a carry trade folyamat - mind a nemzetközi befektetők, mind a háztartások részéről - normális és jogos lépés. Greenspan szerint az ilyen jellegű befektetők jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a "carry trade állomány"-ukat az emelkedő piaci kamatlábak miatt. A vezető figyelmeztetett: az egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik, hogy néhány hitelező és befektető veszteségeket szenvedjen el az imént említett befektetésein.
Greenspan problémaként említette, hogy az USA gazdasági fellendülése ellenére a vállalkozásoknak még mindig csak igen rövidtávra szóló tőkekiadásai vannak, ami nagyfokú óvatosságra vall a részvénypiaci “lufi" és a vállalati könyvelési botrányok elmúltát követően is. A FED-elnök szerint az üzleti bizalom visszatérése és a tőkejellegű kiadások fokozatos növekedése jó alapot szolgáltathat a 2005-ös gazdasági növekedésnek. Greenspan szerint az üzleti szereplők felkészültnek tűnnek a kamatemelési periódus megfelelő “kezelésére", a kamatemelések mértéke fokozatos lesz.
Az elmúlt időszak vártnál alacsonyabb gazdasági növekedést előrevetítő makrogazdasági adatai alapján csökkentek a piac kamatemelésre vonatkozó várakozásai - a dollár ennek következtében kúszott egészen az 1.2450-es szint közelébe az euróval szemben - de Greenspan két beszéde jelentősen felerősítette az 1.25 %-on álló ráta emelésére vonatkozó várakozásokat. Az év hátralévő részében még négy FED Nyíltpiaci Bizottság-i ülés lesz, melyből legalább hármon a piac egyaránt 25-25 bázispontos emelésre számít.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?