Greenspan meghallgatás: oda kell-e figyelni az eszközárakra?

Pénzcentrum
2004. július 22. 09:30

A FED elnökének két napos meghallgatása szerdán folytatódott, melynek keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő bank első embere ismét hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés kedvező ütemű, és az inflációs környezet egyelőre nem ad okot arra, hogy a mérsékeltnél gyorsabb ütemű kamatemelések következzenek az elkövetkezendő időszakban. A dollár az újabb meghallgatás hatására három hetes csúcsra (1.2212) emelkedett az euróval szemben. Jelen írásunkban csak az "újdonságnak" számító kijelentéseket és gondolatokat közöljük.


Greenspan a szerdai meghallgatáson visszautasította azokat a vádakat, melyet azt célozták, hogy a FED elmúlt 15 évben alkalmazott politikája - mely többször is az alacsony kamatokat részesítette előnyben - fenntarthatatlan és ellenőrizhetetlen "buborékokat" eredményezett volna a részvény, a kötvény, vagy az ingatlanpiacon.
Néhány nappal ezelőtti kommentárjában a Morgan Stanley vezető közgazdásza Stephen Roach úgy fogalmazott, hogy a FED a világ legnagyobb hedge fund-ja. Állítását azzal indokolta, hogy a FED monetáris politikájának alakítása során “csak" a hagyományos inflációs folyamatokra figyel, és nem veszi figyelembe az eszközárak inflációját. Az alacsony kamatkörnyezet nagymértékben hozzájárult az ún. “buborékok" kialakulásához az olcsó finanszírozási lehetőségeken keresztül. Roach komoly problémának nevezte az ikerdeficit jelenség kialakulását is, melyet nehéz lesz fenntartható szintre mérsékelni. A FED vezetője a költségvetési deficit miatt nem aggódik, mert véleménye szerint a gazdasági fellendülés az emelkedő adóbevételeken keresztül mérsékli majd a hiányt.
Greenspan beszédében a mesterségesen alacsonyan tartott kamatszintre vonatkozó vádakra úgy reagált, hogy a FED tisztában van azzal, hogy milyen jelentős torzulásokhoz vezethet a gazdaságban az, ha a kamatlábak tartósan alacsony szinten mozognak, ugyanakkor hozzátette, hogy az általa vezetett intézmény az elmúlt években folyamatosan azon volt, hogy az alacsony kamatlábak káros következményeit a lehető legkisebb mértékűre csökkentse.
A FED-elnök kijelentette, hogy a carry trade folyamat - mind a nemzetközi befektetők, mind a háztartások részéről - normális és jogos lépés. Greenspan szerint az ilyen jellegű befektetők jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a "carry trade állomány"-ukat az emelkedő piaci kamatlábak miatt. A vezető figyelmeztetett: az egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik, hogy néhány hitelező és befektető veszteségeket szenvedjen el az imént említett befektetésein.
Greenspan problémaként említette, hogy az USA gazdasági fellendülése ellenére a vállalkozásoknak még mindig csak igen rövidtávra szóló tőkekiadásai vannak, ami nagyfokú óvatosságra vall a részvénypiaci “lufi" és a vállalati könyvelési botrányok elmúltát követően is. A FED-elnök szerint az üzleti bizalom visszatérése és a tőkejellegű kiadások fokozatos növekedése jó alapot szolgáltathat a 2005-ös gazdasági növekedésnek. Greenspan szerint az üzleti szereplők felkészültnek tűnnek a kamatemelési periódus megfelelő “kezelésére", a kamatemelések mértéke fokozatos lesz.
Az elmúlt időszak vártnál alacsonyabb gazdasági növekedést előrevetítő makrogazdasági adatai alapján csökkentek a piac kamatemelésre vonatkozó várakozásai - a dollár ennek következtében kúszott egészen az 1.2450-es szint közelébe az euróval szemben - de Greenspan két beszéde jelentősen felerősítette az 1.25 %-on álló ráta emelésére vonatkozó várakozásokat. Az év hátralévő részében még négy FED Nyíltpiaci Bizottság-i ülés lesz, melyből legalább hármon a piac egyaránt 25-25 bázispontos emelésre számít.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?