23 °C Budapest

7.5%-os infláció júniusban (vártnak megfelelő)

Pénzcentrum
2004. július 13. 09:00

Júniusban a fogyasztói árszínvonal 7.5%-kal haladta meg a tavaly júniusi szintet a KSH számíztásai szerint. A tényadat a piaci várakozásoknak megfelelt. Az egyhavi fogyasztói árnövekedés 0.1%-ot tett ki. Legjelentősebben a szolgáltatások drágultak (0.3%), az élelmiszerek ára 0.1%-kal növekedett.

2004. első félévében (tavaly decemberhez képest) 5.2%-os volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.
Idén az első félévben átlagosan 7.1%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. júniusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. júniushoz viszonyítva 6.1% volt (májusban 6.5%).


Az élelmiszerek közül az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett a cukor (4.4%), a sertéshús (4.2%), az étolaj és a rizs (1.5-1.5%) ára. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek és a liszt (2.8-2.8%), valamint a tej (2.2%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0.4%-kal emelkedtek.

A szeszes italok, dohányáruk (+0.2%) és a szolgáltatások (+0.3%) árai az átlagot meghaladóan növekedtek. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatások árai 2.3%-kal nőttek. A háztartási energia esetében az árak összességükben nem változtak a megelőző hónaphoz viszonyítva. A tartós fogyasztási cikkek (-0.2%), a ruházkodási termékek (-0.2%)és az egyéb cikkek, üzemanyagok körében (-0.4%) árcsökkenés történt. A járműüzemanyag-árak átlagosan 1.2%-kal mérséklődtek egy hónap alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti ábrán látható, hogy a maginflációs index termékkörének árnövekedése 1.4%ponttal marad el a teljes kosárétól. Ez azt mutatja, hogy az infláció korábbi növekedésében számos szezonális, egyszeri hatás is szerepet játszott. Ezek közül a legfontosabb a jövedéki adó emelése, illetve az energia drágulása. A szolgáltatások árufőcsoport árindexe 7.6% volt (egy éve még 5.4%), mely számottevő keresleti nyomásra is utal.

Az infláció májusban 7.6%-ot tett ki, melynél a júniusi adat nem lett magasabb. Az év további részében érezhető dezinflációs időszak várható, az év végére (decemberre) a fogyasztói árindex 6% közelébe csökkenhet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm