11 °C Budapest

Javuló üzleti és lakossági várakozások

Pénzcentrum
2004. július 12. 08:15

Másfél éve nem volt ilyen magas a GKI-Wallis konjunktúraindex értéke, mint most júniusban. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - végzett felmérés szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az iparban és az építőiparban jelentősen nőtt, a kereskedelem és a szolgáltatások területén csökkent az optimizmus. Az ipari cégeknél főleg a termelési kilátások és a saját termelésű készletek megítélése javult, az exportrendelések és az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése viszont romlott. Az építőiparban az elmúlt negyedévi termelés színvonaláról, a rendelésállományról, a foglalkoztatott létszám várható alakulásáról alkotott kép egyaránt kedvezőbb lett. A kereskedelemben viszont gyengébb üzletmenetről, a májusinál kevésbé aktív megrendelési politikáról számoltak be. A szolgáltatók is a korábbinál rosszabbnak érezték üzletmenetüket, s kissé foglalkoztatási várakozásaik is romlottak. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése viszont minden ágazatban érezhetően javult.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusinál valamivel jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban szintén javulásra számítottak. Júniusban az ország gazdasági helyzetét ismét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben ugyancsak jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik érezhetően mérséklődtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén lényegesen mérsékeltebbek voltak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik tovább csökkentek. A lakosság vásárlási kedve számottevően emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?