Javuló üzleti és lakossági várakozások

Pénzcentrum
2004. július 12. 08:15

Másfél éve nem volt ilyen magas a GKI-Wallis konjunktúraindex értéke, mint most júniusban. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - végzett felmérés szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az iparban és az építőiparban jelentősen nőtt, a kereskedelem és a szolgáltatások területén csökkent az optimizmus. Az ipari cégeknél főleg a termelési kilátások és a saját termelésű készletek megítélése javult, az exportrendelések és az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése viszont romlott. Az építőiparban az elmúlt negyedévi termelés színvonaláról, a rendelésállományról, a foglalkoztatott létszám várható alakulásáról alkotott kép egyaránt kedvezőbb lett. A kereskedelemben viszont gyengébb üzletmenetről, a májusinál kevésbé aktív megrendelési politikáról számoltak be. A szolgáltatók is a korábbinál rosszabbnak érezték üzletmenetüket, s kissé foglalkoztatási várakozásaik is romlottak. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése viszont minden ágazatban érezhetően javult.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusinál valamivel jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban szintén javulásra számítottak. Júniusban az ország gazdasági helyzetét ismét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben ugyancsak jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik érezhetően mérséklődtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén lényegesen mérsékeltebbek voltak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik tovább csökkentek. A lakosság vásárlási kedve számottevően emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem