Javuló üzleti és lakossági várakozások

Pénzcentrum
2004. július 12. 08:15

Másfél éve nem volt ilyen magas a GKI-Wallis konjunktúraindex értéke, mint most júniusban. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - végzett felmérés szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak.

Az iparban és az építőiparban jelentősen nőtt, a kereskedelem és a szolgáltatások területén csökkent az optimizmus. Az ipari cégeknél főleg a termelési kilátások és a saját termelésű készletek megítélése javult, az exportrendelések és az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése viszont romlott. Az építőiparban az elmúlt negyedévi termelés színvonaláról, a rendelésállományról, a foglalkoztatott létszám várható alakulásáról alkotott kép egyaránt kedvezőbb lett. A kereskedelemben viszont gyengébb üzletmenetről, a májusinál kevésbé aktív megrendelési politikáról számoltak be. A szolgáltatók is a korábbinál rosszabbnak érezték üzletmenetüket, s kissé foglalkoztatási várakozásaik is romlottak. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése viszont minden ágazatban érezhetően javult.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusinál valamivel jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban szintén javulásra számítottak. Júniusban az ország gazdasági helyzetét ismét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben ugyancsak jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik érezhetően mérséklődtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén lényegesen mérsékeltebbek voltak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik tovább csökkentek. A lakosság vásárlási kedve számottevően emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24