27 °C Budapest

MSZP: road to 2006... - programtervezet Hiller István tollából

Pénzcentrum
2004. július 7. 10:05

Elkészült az MSZP programjának tervezete: Az új magyar szociáldemokrácia című vitairat a baloldal megújulásának programja, amelyet Hiller István fogalmazott fel részben felhasználva Gyurcsány Ferenc gondolatait. A program ideológiai vetületeivel nem kívánunk foglalkozni, de nem tartjuk lényegtelennek, hogy a vezető kormánypárt hogyan képzeli el saját jövőjét. Ez képezheti alapját a 2006-os választási programnak és az ahhoz vezető kormányzati útnak. Hiller a világon végigvonult baloldali ideológiai megújulást szeretné a MSZP-re átültetni. A programtervezet segíthet átállítani az eddigi gazdasági preferenciákat.Hiller programjának államfelfogása kisebb államról szól, ami azonban nem visszavonulást, hanem hatékonyabb, szolgáltató államként való működést és aktív, racionális szerepvállalást jelent. Hilller szerint az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a szabályok betartásának biztosítása, gazdasági prioritásai az infrastruktúra fejlesztése és a munkahely teremtés. A program ismételten kiáll a jóléti állam mellett, Hiller szerint "új jóléti államra van szükség, ez az új jóléti állam a társadalmi békét úgy tartja fenn, hogy szolidáris a legszegényebbekkel, lehetőséget ad felemelkedésre a középen állóknak és nyugalmat biztosít a tehetőseknek".

Hiller kiáll a nemzeti érdekek képviselete mellett az Európai Unióban, s definiálja az MSZP hozzáállását a globalizáció fogalmához is. Az MSZP "minden erővel támogatja pozitív tendenciáit, de vissza kívánja szorítani káros, negatív mellékhatásait. Az új magyar szociáldemokrácia pozitívan viszonyul a globalizációhoz addig, amíg az a jólét kiterjesztését és a szabadságjogok erősítését jelenti a világ számára. Magyarországnak érdekében áll, hogy élni tudjon a technikai és információs forradalom lehetőségeivel. A gazdasági globalizáció azonban nem jelentheti az államok vagy nemzetközi közösségek vereségét a multinacionális vállalatokkal szemben. "

Az MSZP új ideológiája szerint az új magyar szociáldemokrácia kisebb államot akar, de ez a csökkentés nem lehet öncélú. Az államnak nem visszavonulni kell, hanem hatékonyabban kell működnie. Önkorlátozónak kell lennie, de ez nem passzivitást, ellenkezőleg: aktív szerepvállalást jelent.

Hiller szerint az állam alapvető funkciója, hogy jogalkotással, törvényhozással keretet és lehetőséget teremtsen állampolgárai számára, továbbá szavatolja a polgárok biztonságát és betartassa a törvényeket. Szervezze és magas színvonalon végezze a közügyek intézését, s rendelkezzék az állampolgárok által befizetett adók újraelosztásáról.


Az MSZP megújúlt gazdaságfilozófiájának középpontjában az aktív, cselekvőképes állam áll, amely partnernek tekinti a magánszférát. Az állam csak olyan mértékben avatkozik bele a magángazdaság folyamataiba, amely biztosítja a szabályok betartását, a folyamatos jólét emelkedését, a munkavállalói jogok érvényesülését és a növekedés feltételeinek megteremtését. Az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, nem pedig a fékezése.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM