MSZP: road to 2006... - programtervezet Hiller István tollából

Pénzcentrum
2004. július 7. 10:05

Elkészült az MSZP programjának tervezete: Az új magyar szociáldemokrácia című vitairat a baloldal megújulásának programja, amelyet Hiller István fogalmazott fel részben felhasználva Gyurcsány Ferenc gondolatait. A program ideológiai vetületeivel nem kívánunk foglalkozni, de nem tartjuk lényegtelennek, hogy a vezető kormánypárt hogyan képzeli el saját jövőjét. Ez képezheti alapját a 2006-os választási programnak és az ahhoz vezető kormányzati útnak. Hiller a világon végigvonult baloldali ideológiai megújulást szeretné a MSZP-re átültetni. A programtervezet segíthet átállítani az eddigi gazdasági preferenciákat.Hiller programjának államfelfogása kisebb államról szól, ami azonban nem visszavonulást, hanem hatékonyabb, szolgáltató államként való működést és aktív, racionális szerepvállalást jelent. Hilller szerint az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a szabályok betartásának biztosítása, gazdasági prioritásai az infrastruktúra fejlesztése és a munkahely teremtés. A program ismételten kiáll a jóléti állam mellett, Hiller szerint "új jóléti államra van szükség, ez az új jóléti állam a társadalmi békét úgy tartja fenn, hogy szolidáris a legszegényebbekkel, lehetőséget ad felemelkedésre a középen állóknak és nyugalmat biztosít a tehetőseknek".

Hiller kiáll a nemzeti érdekek képviselete mellett az Európai Unióban, s definiálja az MSZP hozzáállását a globalizáció fogalmához is. Az MSZP "minden erővel támogatja pozitív tendenciáit, de vissza kívánja szorítani káros, negatív mellékhatásait. Az új magyar szociáldemokrácia pozitívan viszonyul a globalizációhoz addig, amíg az a jólét kiterjesztését és a szabadságjogok erősítését jelenti a világ számára. Magyarországnak érdekében áll, hogy élni tudjon a technikai és információs forradalom lehetőségeivel. A gazdasági globalizáció azonban nem jelentheti az államok vagy nemzetközi közösségek vereségét a multinacionális vállalatokkal szemben. "

Az MSZP új ideológiája szerint az új magyar szociáldemokrácia kisebb államot akar, de ez a csökkentés nem lehet öncélú. Az államnak nem visszavonulni kell, hanem hatékonyabban kell működnie. Önkorlátozónak kell lennie, de ez nem passzivitást, ellenkezőleg: aktív szerepvállalást jelent.

Hiller szerint az állam alapvető funkciója, hogy jogalkotással, törvényhozással keretet és lehetőséget teremtsen állampolgárai számára, továbbá szavatolja a polgárok biztonságát és betartassa a törvényeket. Szervezze és magas színvonalon végezze a közügyek intézését, s rendelkezzék az állampolgárok által befizetett adók újraelosztásáról.


Az MSZP megújúlt gazdaságfilozófiájának középpontjában az aktív, cselekvőképes állam áll, amely partnernek tekinti a magánszférát. Az állam csak olyan mértékben avatkozik bele a magángazdaság folyamataiba, amely biztosítja a szabályok betartását, a folyamatos jólét emelkedését, a munkavállalói jogok érvényesülését és a növekedés feltételeinek megteremtését. Az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, nem pedig a fékezése.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?