MSZP: road to 2006... - programtervezet Hiller István tollából

Pénzcentrum
2004. július 7. 10:05

Elkészült az MSZP programjának tervezete: Az új magyar szociáldemokrácia című vitairat a baloldal megújulásának programja, amelyet Hiller István fogalmazott fel részben felhasználva Gyurcsány Ferenc gondolatait. A program ideológiai vetületeivel nem kívánunk foglalkozni, de nem tartjuk lényegtelennek, hogy a vezető kormánypárt hogyan képzeli el saját jövőjét. Ez képezheti alapját a 2006-os választási programnak és az ahhoz vezető kormányzati útnak. Hiller a világon végigvonult baloldali ideológiai megújulást szeretné a MSZP-re átültetni. A programtervezet segíthet átállítani az eddigi gazdasági preferenciákat.Hiller programjának államfelfogása kisebb államról szól, ami azonban nem visszavonulást, hanem hatékonyabb, szolgáltató államként való működést és aktív, racionális szerepvállalást jelent. Hilller szerint az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a szabályok betartásának biztosítása, gazdasági prioritásai az infrastruktúra fejlesztése és a munkahely teremtés. A program ismételten kiáll a jóléti állam mellett, Hiller szerint "új jóléti államra van szükség, ez az új jóléti állam a társadalmi békét úgy tartja fenn, hogy szolidáris a legszegényebbekkel, lehetőséget ad felemelkedésre a középen állóknak és nyugalmat biztosít a tehetőseknek".

Hiller kiáll a nemzeti érdekek képviselete mellett az Európai Unióban, s definiálja az MSZP hozzáállását a globalizáció fogalmához is. Az MSZP "minden erővel támogatja pozitív tendenciáit, de vissza kívánja szorítani káros, negatív mellékhatásait. Az új magyar szociáldemokrácia pozitívan viszonyul a globalizációhoz addig, amíg az a jólét kiterjesztését és a szabadságjogok erősítését jelenti a világ számára. Magyarországnak érdekében áll, hogy élni tudjon a technikai és információs forradalom lehetőségeivel. A gazdasági globalizáció azonban nem jelentheti az államok vagy nemzetközi közösségek vereségét a multinacionális vállalatokkal szemben. "

Az MSZP új ideológiája szerint az új magyar szociáldemokrácia kisebb államot akar, de ez a csökkentés nem lehet öncélú. Az államnak nem visszavonulni kell, hanem hatékonyabban kell működnie. Önkorlátozónak kell lennie, de ez nem passzivitást, ellenkezőleg: aktív szerepvállalást jelent.

Hiller szerint az állam alapvető funkciója, hogy jogalkotással, törvényhozással keretet és lehetőséget teremtsen állampolgárai számára, továbbá szavatolja a polgárok biztonságát és betartassa a törvényeket. Szervezze és magas színvonalon végezze a közügyek intézését, s rendelkezzék az állampolgárok által befizetett adók újraelosztásáról.


Az MSZP megújúlt gazdaságfilozófiájának középpontjában az aktív, cselekvőképes állam áll, amely partnernek tekinti a magánszférát. Az állam csak olyan mértékben avatkozik bele a magángazdaság folyamataiba, amely biztosítja a szabályok betartását, a folyamatos jólét emelkedését, a munkavállalói jogok érvényesülését és a növekedés feltételeinek megteremtését. Az állam feladata a gazdasági növekedés gyorsítása, nem pedig a fékezése.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?