6 °C Budapest

Gyengülő forint, kiváró piacok

Pénzcentrum
2004. június 29. 10:40

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértéke közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában kisebb gyengülésnek lehettünk tanúi. Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg. Az euró/dollár, illetve a jen/dollár relációkat ma és holnap alapvetően befolyásolja a kivárás a FED ma kezdődő ülése miatt.



eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi záróértéke (253.30-253.50) közelében nyitott, majd a hazai fizetőeszköz kismértékben gyengült, a legutóbbi kötések jellemzően a 253.60-253.90 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.1%-os eltérést jelent. A forint kurzusát tegnap hazai hírek hiányában főként külföldi események (cseh kormányválság, lengyel pénzügyminiszter lemondása körüli bizonytalanság, illetve a szerdára várt lengyel kamatemelés zloty-t erősítő hatása)is befolyásolták.

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusát a holnapi fizetési mérleg adatok, illetve termelői árindex adatok érdemben befolyásolhatják, a kurzus a következő napokban feltehetően jellemzően a 253-255 Ft/euró közötti sávban ingadozik majd.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt (5-7 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg a tegnapi kisebb hozamemelkedést követően. Szakértők szerint a ma sorra kerülő 3 hónapos futamidejű D041006 sorozatú diszkont-kincstárjegy aukción (melynek lejárata néhány nappal hosszabb mint a referenciakötvényé) kiemelt érdeklődés várható a felkínált 35 milliárd forintnyi papírra, ami a másodpiacon is nagyobb forgalmat generálhat.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró keresztárfolyamban érdemi dollárgyengülést tapasztalhattunk a tegnapi amerikai makroadatok (lakossági fogyasztás és személyes jövedelem) közzétételét követően, a kurzus egészen az 1.2230 USD/EUR szintig emelkedett. A legutóbbi kötések dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg az 1.2131-1.2150 USD/EUR sávban ingadozik.

A FED ma kezdi meg kétnapos ülését, melynek második napján a piac szinte egyöntetű véleménye szerint 25 bázispontos kamatemelésről határoz majd a Nyílt Piaci Bizottság, amelyet a befektetők gyakorlatilag már be is áraztak, így elemzők szerint önmagában a kamatemelés bejelentése nem valószínű, hogy jelentős elmozdulásokat generálna a főbb devizák kurzusaiban. Nagyobb elmozdulásokat sokkal inkább a FED közleménye indukálhat, mivel a befektetők ebből próbálják majd meg kiolvasni az elkövetkezendő időszak kamatpályáját.

Ma a kurzusra az említett okok miatt feltehetően csak korlátozott hatással lehet a Michigan Egyetem által számolt júniusi fogyasztói bizalmi indexet, mely az előrejelzések szerint emelkedni fog a májusi értékhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár/jen relációban egyértelmű változás következett be az elmúlt napok jenerősödéséhez képest. A kurzus néhány napja még a 107-es szintet ostromolta, mostanra azonban már korrigált a kurzus, a legutóbbi kötések jellemzően a 108-60-108.80 JPY/USD sávban születtek. Elemzők szerint a jen gyengülésének irányába hatott a japán jegybank egyik illetékesének kijelentése, aki szerint a mostani gazdasági fellendülés bár kétségtelenül elmozdulást jelez a "holtpontról", ugyanakkor továbbra is számolni kell a deflációs veszéllyel.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm