32 °C Budapest

Gyengülő forint, kiváró piacok

Pénzcentrum
2004. június 29. 10:40

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértéke közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában kisebb gyengülésnek lehettünk tanúi. Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg. Az euró/dollár, illetve a jen/dollár relációkat ma és holnap alapvetően befolyásolja a kivárás a FED ma kezdődő ülése miatt.eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi záróértéke (253.30-253.50) közelében nyitott, majd a hazai fizetőeszköz kismértékben gyengült, a legutóbbi kötések jellemzően a 253.60-253.90 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.1%-os eltérést jelent. A forint kurzusát tegnap hazai hírek hiányában főként külföldi események (cseh kormányválság, lengyel pénzügyminiszter lemondása körüli bizonytalanság, illetve a szerdára várt lengyel kamatemelés zloty-t erősítő hatása)is befolyásolták.

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusát a holnapi fizetési mérleg adatok, illetve termelői árindex adatok érdemben befolyásolhatják, a kurzus a következő napokban feltehetően jellemzően a 253-255 Ft/euró közötti sávban ingadozik majd.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt (5-7 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg a tegnapi kisebb hozamemelkedést követően. Szakértők szerint a ma sorra kerülő 3 hónapos futamidejű D041006 sorozatú diszkont-kincstárjegy aukción (melynek lejárata néhány nappal hosszabb mint a referenciakötvényé) kiemelt érdeklődés várható a felkínált 35 milliárd forintnyi papírra, ami a másodpiacon is nagyobb forgalmat generálhat.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró keresztárfolyamban érdemi dollárgyengülést tapasztalhattunk a tegnapi amerikai makroadatok (lakossági fogyasztás és személyes jövedelem) közzétételét követően, a kurzus egészen az 1.2230 USD/EUR szintig emelkedett. A legutóbbi kötések dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg az 1.2131-1.2150 USD/EUR sávban ingadozik.

A FED ma kezdi meg kétnapos ülését, melynek második napján a piac szinte egyöntetű véleménye szerint 25 bázispontos kamatemelésről határoz majd a Nyílt Piaci Bizottság, amelyet a befektetők gyakorlatilag már be is áraztak, így elemzők szerint önmagában a kamatemelés bejelentése nem valószínű, hogy jelentős elmozdulásokat generálna a főbb devizák kurzusaiban. Nagyobb elmozdulásokat sokkal inkább a FED közleménye indukálhat, mivel a befektetők ebből próbálják majd meg kiolvasni az elkövetkezendő időszak kamatpályáját.

Ma a kurzusra az említett okok miatt feltehetően csak korlátozott hatással lehet a Michigan Egyetem által számolt júniusi fogyasztói bizalmi indexet, mely az előrejelzések szerint emelkedni fog a májusi értékhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár/jen relációban egyértelmű változás következett be az elmúlt napok jenerősödéséhez képest. A kurzus néhány napja még a 107-es szintet ostromolta, mostanra azonban már korrigált a kurzus, a legutóbbi kötések jellemzően a 108-60-108.80 JPY/USD sávban születtek. Elemzők szerint a jen gyengülésének irányába hatott a japán jegybank egyik illetékesének kijelentése, aki szerint a mostani gazdasági fellendülés bár kétségtelenül elmozdulást jelez a "holtpontról", ugyanakkor továbbra is számolni kell a deflációs veszéllyel.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?