25 °C Budapest

Gyengülő forint, kiváró piacok

Pénzcentrum
2004. június 29. 10:40

A forint/euró kurzus reggel a tegnapi záróértéke közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában kisebb gyengülésnek lehettünk tanúi. Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg. Az euró/dollár, illetve a jen/dollár relációkat ma és holnap alapvetően befolyásolja a kivárás a FED ma kezdődő ülése miatt.eurhufcomp
eurhufcomp
A forint/euró kurzus a tegnapi záróértéke (253.30-253.50) közelében nyitott, majd a hazai fizetőeszköz kismértékben gyengült, a legutóbbi kötések jellemzően a 253.60-253.90 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.1%-os eltérést jelent. A forint kurzusát tegnap hazai hírek hiányában főként külföldi események (cseh kormányválság, lengyel pénzügyminiszter lemondása körüli bizonytalanság, illetve a szerdára várt lengyel kamatemelés zloty-t erősítő hatása)is befolyásolták.

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusát a holnapi fizetési mérleg adatok, illetve termelői árindex adatok érdemben befolyásolhatják, a kurzus a következő napokban feltehetően jellemzően a 253-255 Ft/euró közötti sávban ingadozik majd.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt (5-7 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg a tegnapi kisebb hozamemelkedést követően. Szakértők szerint a ma sorra kerülő 3 hónapos futamidejű D041006 sorozatú diszkont-kincstárjegy aukción (melynek lejárata néhány nappal hosszabb mint a referenciakötvényé) kiemelt érdeklődés várható a felkínált 35 milliárd forintnyi papírra, ami a másodpiacon is nagyobb forgalmat generálhat.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró keresztárfolyamban érdemi dollárgyengülést tapasztalhattunk a tegnapi amerikai makroadatok (lakossági fogyasztás és személyes jövedelem) közzétételét követően, a kurzus egészen az 1.2230 USD/EUR szintig emelkedett. A legutóbbi kötések dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg az 1.2131-1.2150 USD/EUR sávban ingadozik.

A FED ma kezdi meg kétnapos ülését, melynek második napján a piac szinte egyöntetű véleménye szerint 25 bázispontos kamatemelésről határoz majd a Nyílt Piaci Bizottság, amelyet a befektetők gyakorlatilag már be is áraztak, így elemzők szerint önmagában a kamatemelés bejelentése nem valószínű, hogy jelentős elmozdulásokat generálna a főbb devizák kurzusaiban. Nagyobb elmozdulásokat sokkal inkább a FED közleménye indukálhat, mivel a befektetők ebből próbálják majd meg kiolvasni az elkövetkezendő időszak kamatpályáját.

Ma a kurzusra az említett okok miatt feltehetően csak korlátozott hatással lehet a Michigan Egyetem által számolt júniusi fogyasztói bizalmi indexet, mely az előrejelzések szerint emelkedni fog a májusi értékhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár/jen relációban egyértelmű változás következett be az elmúlt napok jenerősödéséhez képest. A kurzus néhány napja még a 107-es szintet ostromolta, mostanra azonban már korrigált a kurzus, a legutóbbi kötések jellemzően a 108-60-108.80 JPY/USD sávban születtek. Elemzők szerint a jen gyengülésének irányába hatott a japán jegybank egyik illetékesének kijelentése, aki szerint a mostani gazdasági fellendülés bár kétségtelenül elmozdulást jelez a "holtpontról", ugyanakkor továbbra is számolni kell a deflációs veszéllyel.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem