Portugál miniszterelnök az Európai Bizottság élén

Pénzcentrum
2004. június 28. 08:33

A portugál miniszterelnököt Jose Manuel Durao Barrosot választották meg tegnap este az EU vezetőinek hétvégi csúcstalálkozóján az Európai Bizottság elnökének, így a Romano Prodi utóda körül kibontakozott több hetes huzavona véget ért.

Vasárnap este - a Washington határozott támogatását élvező - portugál miniszterelnököt választotta meg az EU végrehajtó szervének élére. Az ír kormányfő - aki az EU soros elnöki tisztét is betölti - javasolta a Bizottsági elnöki tisztségre Barrosot még kedden. Bertie Ahern az elmúlt napokban intenzív tárgyalásokat folytatott az európai vezetőkkel a Brüsszeli csúcstalálkozó keretében, melynek során mind Tony Balir brit miniszterelnök, mind Gerhard Schröder német kancellár támogatásáról biztosította a jelöltet, illetve az olasz fél is egyetértését fejezte ki Barroso jelölését illetően.

Barroso jó kapcsolatokat tud felmutatni Washingtonnal, mivel többek között támogatta az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett iraki megszállást. A 48 éves többnyelven beszélő jogász miniszterelnök megválasztása több hetes, elszánt vitáknak vetett véget a főbb európai nagyhatalmak (Németország, Franciaország, és Nagy-Britannia) között (is), melyben az iraki szerepvállalás kérdése is újból vitatémává lépett elő.

Mint ismeretes, az EU vezetőinek egy héttel ezelőtt megtartott brüsszeli csúcstalálkozón - amelyen az új európai alkotmány kérdésében sikerült közös nevezőre jutniuk - nem sikerült megállapodniuk Romano Prodi (volt olasz miniszterelnök) utódáról. Akkor még több jelölt is jelentős támogatottságot élvezett, így félő volt, hogy ennek a fontos posztnak a betöltése kérdésében elhúzódó, és tovább éleződő vitára kerül sor.

Az ír kormányfő az által javasolt Barroso konszenzusos megválasztása jelentős diplomáciai sikerként könyvelhető el. Az Európai Bizottságnak október végéig van mandátuma Prodi vezetésével, és november elsejétől veszi át Barroso a stafétabotot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?