23 °C Budapest

Portugál miniszterelnök az Európai Bizottság élén

Pénzcentrum
2004. június 28. 08:33

A portugál miniszterelnököt Jose Manuel Durao Barrosot választották meg tegnap este az EU vezetőinek hétvégi csúcstalálkozóján az Európai Bizottság elnökének, így a Romano Prodi utóda körül kibontakozott több hetes huzavona véget ért.

Vasárnap este - a Washington határozott támogatását élvező - portugál miniszterelnököt választotta meg az EU végrehajtó szervének élére. Az ír kormányfő - aki az EU soros elnöki tisztét is betölti - javasolta a Bizottsági elnöki tisztségre Barrosot még kedden. Bertie Ahern az elmúlt napokban intenzív tárgyalásokat folytatott az európai vezetőkkel a Brüsszeli csúcstalálkozó keretében, melynek során mind Tony Balir brit miniszterelnök, mind Gerhard Schröder német kancellár támogatásáról biztosította a jelöltet, illetve az olasz fél is egyetértését fejezte ki Barroso jelölését illetően.

Barroso jó kapcsolatokat tud felmutatni Washingtonnal, mivel többek között támogatta az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett iraki megszállást. A 48 éves többnyelven beszélő jogász miniszterelnök megválasztása több hetes, elszánt vitáknak vetett véget a főbb európai nagyhatalmak (Németország, Franciaország, és Nagy-Britannia) között (is), melyben az iraki szerepvállalás kérdése is újból vitatémává lépett elő.

Mint ismeretes, az EU vezetőinek egy héttel ezelőtt megtartott brüsszeli csúcstalálkozón - amelyen az új európai alkotmány kérdésében sikerült közös nevezőre jutniuk - nem sikerült megállapodniuk Romano Prodi (volt olasz miniszterelnök) utódáról. Akkor még több jelölt is jelentős támogatottságot élvezett, így félő volt, hogy ennek a fontos posztnak a betöltése kérdésében elhúzódó, és tovább éleződő vitára kerül sor.

Az ír kormányfő az által javasolt Barroso konszenzusos megválasztása jelentős diplomáciai sikerként könyvelhető el. Az Európai Bizottságnak október végéig van mandátuma Prodi vezetésével, és november elsejétől veszi át Barroso a stafétabotot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem