24 °C Budapest

Enyhe forinterősödés, újra 1.21 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 16. 10:29

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél kissé erősebb szinten nyitott az euróval szemben, a kötések ugyanakkor a szokásosnál jóval szélesebb sávban ingadoznak. Az állampapírok másodpiacán kismértékű vegyes hozamelmozdulás következett be. Az elmúlt három hét legnagyobb zuhanását könyvelhették el a dollárbefektetők mind az euróval, mind a jennel szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz ma reggel a tegnapi záróértékénél néhány fillérrel erősebben, a 252-252.50 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések a megszokottnál jóval szélesebb sávban (251.80-253.80 Ft/euró) születtek. A kurzus az elmúlt percekben jellemzően a 252.10-252.60 közötti sávban ingadozott, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.4%-os eltérést jelent.

A forint kurzusa tegnap délután a Pénzügyminisztérium államháztartási hiányra vonatkozó bejelentéseit követően is jelentős volatilitást mutatott. A piac kétkedve fogadja a Pénzügyminisztérium prognózisát, mely szerint a 4.6%-os ESA szerinti hiányterv tartható az első félévre prognosztizált jelentős deficit mellett is.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában kismértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A hozamok jelemzően 3-5 bázisponttal mozdultak el a tegnapi záróértékekhez képest.

Az ÁKK ma 6 hónapos futamidejű papírok aukcióit tartja, a tegnapi jelentős érdeklődés, és érdembeli hozamemelkedést eredményező aukciót követően ma hasonló folymatokra lehet számítani. A kibocsátásra felkínált mennyiség 35 milliárd forint.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi amerikai makrogazdasági adatokat, illetve Alan Greenspan beszédét követően általános gyengülést mutatott. A zöldhasú kurzusa ismét az 1.21 feletti szintekre került az euróval szemben. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2130-1.2150 USD/EUR közöti sávban születtek.

Ma az új lakásépítések számára, a kapacitáskihasználtságra, illetve az ipari termelés májusi alakulására vonatkozó adatok látnak napvilágot, melyek közül feltehetően az ipari termelés változására vonatkozó adatok kaphatnak nagyobb piaci figyelmet. Közép-európai idő szerint este 8 órakor jelenik meg az ún. Beige Book, mely az Egyesült Államokban zajló gazdasági folyamatokat összegzi. A kurzust várhatóan csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a ma délelőtt megjelenő euró-zóna májusi inflációjára vonatkozó végleges adat, mely a várakozások szerint változatlanul 2.5%-os éves alapú fogyasztói ránövekedést mutat majd a 12 tagú euró-zónában.

Érdemes felhívni a figyelmet a Merill Lynch globális alapkezelők körében végzett felmérésének arra a részére, melyben a szakemberek a főbb devizák elkövetkezendő 12 hónapbeli alakulásával kapcsolatban fejtik ki véleményüket. A felmérében számottevő mértékben nőtt a dollár-besszt valószínűsítő alapkezelők arány az előző felmérésbeli arányhoz képest (5%-ról 24%-ra nőtt). Az euró árfolyamának esését 10 százalék tartotta valószínűnek a múlt havi felmérés 19 százalékos aránya után.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is jelentős gyengülést mutatott, a jen árfolyama rövid idő alatt a 111.40 közeli szintről a 109.50-es szintre jutott. A legutóbbi kötések jellemzően a 109.50-109.60 JPY/USD közötti sávban születtek. A japán fizetőeszköz jelenleg már közel jár a technikai szempontból jelentős ellenállási pontoknak tűnő 109.25, illetve 109-es szintekhez, melyek áttörése után - fundamentumok szempontjából is megtámogatva - akár jelentősebb erősödés is bekövetkezhet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM