Enyhe forinterősödés, újra 1.21 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 16. 10:29

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél kissé erősebb szinten nyitott az euróval szemben, a kötések ugyanakkor a szokásosnál jóval szélesebb sávban ingadoznak. Az állampapírok másodpiacán kismértékű vegyes hozamelmozdulás következett be. Az elmúlt három hét legnagyobb zuhanását könyvelhették el a dollárbefektetők mind az euróval, mind a jennel szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz ma reggel a tegnapi záróértékénél néhány fillérrel erősebben, a 252-252.50 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések a megszokottnál jóval szélesebb sávban (251.80-253.80 Ft/euró) születtek. A kurzus az elmúlt percekben jellemzően a 252.10-252.60 közötti sávban ingadozott, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.4%-os eltérést jelent.

A forint kurzusa tegnap délután a Pénzügyminisztérium államháztartási hiányra vonatkozó bejelentéseit követően is jelentős volatilitást mutatott. A piac kétkedve fogadja a Pénzügyminisztérium prognózisát, mely szerint a 4.6%-os ESA szerinti hiányterv tartható az első félévre prognosztizált jelentős deficit mellett is.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában kismértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A hozamok jelemzően 3-5 bázisponttal mozdultak el a tegnapi záróértékekhez képest.

Az ÁKK ma 6 hónapos futamidejű papírok aukcióit tartja, a tegnapi jelentős érdeklődés, és érdembeli hozamemelkedést eredményező aukciót követően ma hasonló folymatokra lehet számítani. A kibocsátásra felkínált mennyiség 35 milliárd forint.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi amerikai makrogazdasági adatokat, illetve Alan Greenspan beszédét követően általános gyengülést mutatott. A zöldhasú kurzusa ismét az 1.21 feletti szintekre került az euróval szemben. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2130-1.2150 USD/EUR közöti sávban születtek.

Ma az új lakásépítések számára, a kapacitáskihasználtságra, illetve az ipari termelés májusi alakulására vonatkozó adatok látnak napvilágot, melyek közül feltehetően az ipari termelés változására vonatkozó adatok kaphatnak nagyobb piaci figyelmet. Közép-európai idő szerint este 8 órakor jelenik meg az ún. Beige Book, mely az Egyesült Államokban zajló gazdasági folyamatokat összegzi. A kurzust várhatóan csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a ma délelőtt megjelenő euró-zóna májusi inflációjára vonatkozó végleges adat, mely a várakozások szerint változatlanul 2.5%-os éves alapú fogyasztói ránövekedést mutat majd a 12 tagú euró-zónában.

Érdemes felhívni a figyelmet a Merill Lynch globális alapkezelők körében végzett felmérésének arra a részére, melyben a szakemberek a főbb devizák elkövetkezendő 12 hónapbeli alakulásával kapcsolatban fejtik ki véleményüket. A felmérében számottevő mértékben nőtt a dollár-besszt valószínűsítő alapkezelők arány az előző felmérésbeli arányhoz képest (5%-ról 24%-ra nőtt). Az euró árfolyamának esését 10 százalék tartotta valószínűnek a múlt havi felmérés 19 százalékos aránya után.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is jelentős gyengülést mutatott, a jen árfolyama rövid idő alatt a 111.40 közeli szintről a 109.50-es szintre jutott. A legutóbbi kötések jellemzően a 109.50-109.60 JPY/USD közötti sávban születtek. A japán fizetőeszköz jelenleg már közel jár a technikai szempontból jelentős ellenállási pontoknak tűnő 109.25, illetve 109-es szintekhez, melyek áttörése után - fundamentumok szempontjából is megtámogatva - akár jelentősebb erősödés is bekövetkezhet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?