30 °C Budapest

Enyhe forinterősödés, újra 1.21 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 16. 10:29

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél kissé erősebb szinten nyitott az euróval szemben, a kötések ugyanakkor a szokásosnál jóval szélesebb sávban ingadoznak. Az állampapírok másodpiacán kismértékű vegyes hozamelmozdulás következett be. Az elmúlt három hét legnagyobb zuhanását könyvelhették el a dollárbefektetők mind az euróval, mind a jennel szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz ma reggel a tegnapi záróértékénél néhány fillérrel erősebben, a 252-252.50 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések a megszokottnál jóval szélesebb sávban (251.80-253.80 Ft/euró) születtek. A kurzus az elmúlt percekben jellemzően a 252.10-252.60 közötti sávban ingadozott, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.4%-os eltérést jelent.

A forint kurzusa tegnap délután a Pénzügyminisztérium államháztartási hiányra vonatkozó bejelentéseit követően is jelentős volatilitást mutatott. A piac kétkedve fogadja a Pénzügyminisztérium prognózisát, mely szerint a 4.6%-os ESA szerinti hiányterv tartható az első félévre prognosztizált jelentős deficit mellett is.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában kismértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A hozamok jelemzően 3-5 bázisponttal mozdultak el a tegnapi záróértékekhez képest.

Az ÁKK ma 6 hónapos futamidejű papírok aukcióit tartja, a tegnapi jelentős érdeklődés, és érdembeli hozamemelkedést eredményező aukciót követően ma hasonló folymatokra lehet számítani. A kibocsátásra felkínált mennyiség 35 milliárd forint.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi amerikai makrogazdasági adatokat, illetve Alan Greenspan beszédét követően általános gyengülést mutatott. A zöldhasú kurzusa ismét az 1.21 feletti szintekre került az euróval szemben. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2130-1.2150 USD/EUR közöti sávban születtek.

Ma az új lakásépítések számára, a kapacitáskihasználtságra, illetve az ipari termelés májusi alakulására vonatkozó adatok látnak napvilágot, melyek közül feltehetően az ipari termelés változására vonatkozó adatok kaphatnak nagyobb piaci figyelmet. Közép-európai idő szerint este 8 órakor jelenik meg az ún. Beige Book, mely az Egyesült Államokban zajló gazdasági folyamatokat összegzi. A kurzust várhatóan csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a ma délelőtt megjelenő euró-zóna májusi inflációjára vonatkozó végleges adat, mely a várakozások szerint változatlanul 2.5%-os éves alapú fogyasztói ránövekedést mutat majd a 12 tagú euró-zónában.

Érdemes felhívni a figyelmet a Merill Lynch globális alapkezelők körében végzett felmérésének arra a részére, melyben a szakemberek a főbb devizák elkövetkezendő 12 hónapbeli alakulásával kapcsolatban fejtik ki véleményüket. A felmérében számottevő mértékben nőtt a dollár-besszt valószínűsítő alapkezelők arány az előző felmérésbeli arányhoz képest (5%-ról 24%-ra nőtt). Az euró árfolyamának esését 10 százalék tartotta valószínűnek a múlt havi felmérés 19 százalékos aránya után.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is jelentős gyengülést mutatott, a jen árfolyama rövid idő alatt a 111.40 közeli szintről a 109.50-es szintre jutott. A legutóbbi kötések jellemzően a 109.50-109.60 JPY/USD közötti sávban születtek. A japán fizetőeszköz jelenleg már közel jár a technikai szempontból jelentős ellenállási pontoknak tűnő 109.25, illetve 109-es szintekhez, melyek áttörése után - fundamentumok szempontjából is megtámogatva - akár jelentősebb erősödés is bekövetkezhet.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?