Enyhe forinterősödés, újra 1.21 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 16. 10:29

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél kissé erősebb szinten nyitott az euróval szemben, a kötések ugyanakkor a szokásosnál jóval szélesebb sávban ingadoznak. Az állampapírok másodpiacán kismértékű vegyes hozamelmozdulás következett be. Az elmúlt három hét legnagyobb zuhanását könyvelhették el a dollárbefektetők mind az euróval, mind a jennel szemben.




eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz ma reggel a tegnapi záróértékénél néhány fillérrel erősebben, a 252-252.50 Ft/euró közötti sávban nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kötések a megszokottnál jóval szélesebb sávban (251.80-253.80 Ft/euró) születtek. A kurzus az elmúlt percekben jellemzően a 252.10-252.60 közötti sávban ingadozott, mely az intervenciós sávközéptől mintegy 10.4%-os eltérést jelent.

A forint kurzusa tegnap délután a Pénzügyminisztérium államháztartási hiányra vonatkozó bejelentéseit követően is jelentős volatilitást mutatott. A piac kétkedve fogadja a Pénzügyminisztérium prognózisát, mely szerint a 4.6%-os ESA szerinti hiányterv tartható az első félévre prognosztizált jelentős deficit mellett is.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában kismértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A hozamok jelemzően 3-5 bázisponttal mozdultak el a tegnapi záróértékekhez képest.

Az ÁKK ma 6 hónapos futamidejű papírok aukcióit tartja, a tegnapi jelentős érdeklődés, és érdembeli hozamemelkedést eredményező aukciót követően ma hasonló folymatokra lehet számítani. A kibocsátásra felkínált mennyiség 35 milliárd forint.



eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi amerikai makrogazdasági adatokat, illetve Alan Greenspan beszédét követően általános gyengülést mutatott. A zöldhasú kurzusa ismét az 1.21 feletti szintekre került az euróval szemben. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2130-1.2150 USD/EUR közöti sávban születtek.

Ma az új lakásépítések számára, a kapacitáskihasználtságra, illetve az ipari termelés májusi alakulására vonatkozó adatok látnak napvilágot, melyek közül feltehetően az ipari termelés változására vonatkozó adatok kaphatnak nagyobb piaci figyelmet. Közép-európai idő szerint este 8 órakor jelenik meg az ún. Beige Book, mely az Egyesült Államokban zajló gazdasági folyamatokat összegzi. A kurzust várhatóan csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a ma délelőtt megjelenő euró-zóna májusi inflációjára vonatkozó végleges adat, mely a várakozások szerint változatlanul 2.5%-os éves alapú fogyasztói ránövekedést mutat majd a 12 tagú euró-zónában.

Érdemes felhívni a figyelmet a Merill Lynch globális alapkezelők körében végzett felmérésének arra a részére, melyben a szakemberek a főbb devizák elkövetkezendő 12 hónapbeli alakulásával kapcsolatban fejtik ki véleményüket. A felmérében számottevő mértékben nőtt a dollár-besszt valószínűsítő alapkezelők arány az előző felmérésbeli arányhoz képest (5%-ról 24%-ra nőtt). Az euró árfolyamának esését 10 százalék tartotta valószínűnek a múlt havi felmérés 19 százalékos aránya után.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is jelentős gyengülést mutatott, a jen árfolyama rövid idő alatt a 111.40 közeli szintről a 109.50-es szintre jutott. A legutóbbi kötések jellemzően a 109.50-109.60 JPY/USD közötti sávban születtek. A japán fizetőeszköz jelenleg már közel jár a technikai szempontból jelentős ellenállási pontoknak tűnő 109.25, illetve 109-es szintekhez, melyek áttörése után - fundamentumok szempontjából is megtámogatva - akár jelentősebb erősödés is bekövetkezhet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem