Morgan Stanley: júniusban még maradhat a jelenlegi kamatszint

Pénzcentrum
2004. június 7. 12:21

Kissé részletesebben foglalkozik heti jelentésében a Morgan Stanley a magyar gazdasággal, a kamatpolitikával. A befektetési bank elemzői idei növekedési prognózisukat a magyar gazdaságra vonatkozóan az első negyedéves GDP adat (4.2%) tükrében 3.2%-ról 3.8%-ra emelték. Az infláció a Morgan Stanley szerint júniusban tetőzhet (7.3%). A kamatszint júniusban még a mostani szinten maradhat, a kamatpolitikára érdemi hatással lehet a költségvetési hiány alakulása, illetve a folyó mérleg deficit növekedése.

Az első negyedéves gyors növekedés mögött a keresleti oldalról fontos szerepet játszott a beruházások - elsősorban az építőipari beruházások (21.9%) - növekedése. A beruházási ciklus élénkülése már a tavalyi év második felében megindult. A Morgan Stanley szerint az általánosan élénkülő kereslet mellett egy helyettesítési hatás is felfedezhető a folyamatok mögött, a dráguló élőmunka miatt a tőkeberuházások súlya növekedhet.

A bankház óvatos a fogyasztási kereslet növekedésével kapcsolatban. Itt a dinamika a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb lehet, mely a költségvetési bevételek alakulását is nagyban befolyásolhatja. Ezt a Morgan Stanley már korábban figyelembe vette, ehhez képest a vártnál gyorsabb növekedés valamelyest javíthatja a büdzsé kilátásait is.

A mai költségvetési adat várhatóan nem lesz meglepetsésszerűn jó, az import ÁFA bevételek csökkenése a "hiány"-t gyakorlatilag növeli. A 4.6%-os GDP arányos deficit elérése az év egészére nem reális újabb intézkedések nélkül, ehhez azonban jelentős politikai kockázat is kapcsolódik.

A vártnál valamivel jobb költségvetési pozíció valamelyest a kamatpálya alakulására is pozitívan hathat (jelentősebb kamatcsökkentések). A kamatszint azonban inkább pénzpiaci - és árfolyamra gyakorolt - hatásain keresztül érekes, nem a reálgazdaság kamatérzékenysége folytán. A Morgan Stanley szerint az infláció júniusban 7.3%-kal tetőzik, a dezinfláció ezután folytatódik, mely kamatcsökkentésre is lehetőséget teremt. A növekvő folyó mérleg hiány miatt ugyanakkor maradhat az óvatos kamatpolitika, júniusban változatlan kamatszint mellett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43