Ismét kormányválság Lengyelországban - leszavazták a kijelölt miniszterelnököt

Pénzcentrum
2004. május 17. 09:28

Nem adott bizalmat a lengyel parlament a kijelölt miniszterelnöknek, így Marek Belka elbukott. A kormányválságok sorozata ezzel folytatódik, mely igen negatívan veszi ki magát az Európai Unióhoz frissen csatlakozott ország esetében. Mint ismert a korábbi lengyel kormányfő - Leszek Miller - a csatlakozás másnapján, május 2-án adta fel hivatalát. Az elhúzódó belpolitikai válság árt a gazdaságnak, a nemzeti valutának és félő, hogy az ország nem tudja megfelelően kihasználni a friss EU-tagság nyújtotta előnyöket.

A lengyel 460 tagú parlament pénteken esti szavazásán - amelyen a kijelölt miniszterelnök kormányának felállására kellett volna rábólintaniuk a képviselőknek - 260:188 arányban leszavazták Marek Belka kormányfői kinevezését.

A Világgazdaság a Bank of America Londonban működő feltörekvő piaci kutatócsoportjának vezetőjét idézve kiemeli, hogy a varsói kormány "fiskális politikai káoszával tönkreteszi az ígéretes lengyel gazdaságot, s emiatt a zloty rekordmélységekbe zuhanhat az euróval szemben". A lengyel gazdasági növekedés az első negyedévben 5%- körüli ütemben bővült az előrejelzések szerint és az év egészére is hasonló ütemű GDP-növekedést jósoltak eddig a szakértők.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság kialakulása mögötti tényezőket vizsgálva elmondható, hogy a varsói kormánypárt, a Demokratikus Baloldal (SLD) továbbra is kitart a költségvetési hiány és az államadósság 13 milliárd dolláros csökkentésének programja mellett, de ehhez nem talál partnereket az SLD a politikai palettán. Miután Belka kormányalakítási elképzelései múlt pénteken kudarcba fulladtak, ismét azzal a Parasztpárttal kezdte el a koalíciós tárgyalásokat, amely az elmúlt hét évben már két sikertelen koalícióban is részt vett. Belpolitikai káoszt és elhúzódó bizonytalanságot vetít előre, hogy a Parasztpárt képviselői is egyöntetűen Belka ellen szavaztak, illetve a megszorítások helyett épp költségvetési költekezést követlenek.

Az események után a zloty mérsékelt, 0.6%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kormányválság, a gazdaságpolitikai programok sikertelensége az euró bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtésének késlekedését is okozhatják. A legutóbbi nyilatkozatok szerint Lengyelország 2009-10-ben kívánná bevezetni az eurót.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06