Ismét kormányválság Lengyelországban - leszavazták a kijelölt miniszterelnököt

Pénzcentrum
2004. május 17. 09:28

Nem adott bizalmat a lengyel parlament a kijelölt miniszterelnöknek, így Marek Belka elbukott. A kormányválságok sorozata ezzel folytatódik, mely igen negatívan veszi ki magát az Európai Unióhoz frissen csatlakozott ország esetében. Mint ismert a korábbi lengyel kormányfő - Leszek Miller - a csatlakozás másnapján, május 2-án adta fel hivatalát. Az elhúzódó belpolitikai válság árt a gazdaságnak, a nemzeti valutának és félő, hogy az ország nem tudja megfelelően kihasználni a friss EU-tagság nyújtotta előnyöket.

A lengyel 460 tagú parlament pénteken esti szavazásán - amelyen a kijelölt miniszterelnök kormányának felállására kellett volna rábólintaniuk a képviselőknek - 260:188 arányban leszavazták Marek Belka kormányfői kinevezését.

A Világgazdaság a Bank of America Londonban működő feltörekvő piaci kutatócsoportjának vezetőjét idézve kiemeli, hogy a varsói kormány "fiskális politikai káoszával tönkreteszi az ígéretes lengyel gazdaságot, s emiatt a zloty rekordmélységekbe zuhanhat az euróval szemben". A lengyel gazdasági növekedés az első negyedévben 5%- körüli ütemben bővült az előrejelzések szerint és az év egészére is hasonló ütemű GDP-növekedést jósoltak eddig a szakértők.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság kialakulása mögötti tényezőket vizsgálva elmondható, hogy a varsói kormánypárt, a Demokratikus Baloldal (SLD) továbbra is kitart a költségvetési hiány és az államadósság 13 milliárd dolláros csökkentésének programja mellett, de ehhez nem talál partnereket az SLD a politikai palettán. Miután Belka kormányalakítási elképzelései múlt pénteken kudarcba fulladtak, ismét azzal a Parasztpárttal kezdte el a koalíciós tárgyalásokat, amely az elmúlt hét évben már két sikertelen koalícióban is részt vett. Belpolitikai káoszt és elhúzódó bizonytalanságot vetít előre, hogy a Parasztpárt képviselői is egyöntetűen Belka ellen szavaztak, illetve a megszorítások helyett épp költségvetési költekezést követlenek.

Az események után a zloty mérsékelt, 0.6%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kormányválság, a gazdaságpolitikai programok sikertelensége az euró bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtésének késlekedését is okozhatják. A legutóbbi nyilatkozatok szerint Lengyelország 2009-10-ben kívánná bevezetni az eurót.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?