31 °C Budapest

Ismét kormányválság Lengyelországban - leszavazták a kijelölt miniszterelnököt

Pénzcentrum
2004. május 17. 09:28

Nem adott bizalmat a lengyel parlament a kijelölt miniszterelnöknek, így Marek Belka elbukott. A kormányválságok sorozata ezzel folytatódik, mely igen negatívan veszi ki magát az Európai Unióhoz frissen csatlakozott ország esetében. Mint ismert a korábbi lengyel kormányfő - Leszek Miller - a csatlakozás másnapján, május 2-án adta fel hivatalát. Az elhúzódó belpolitikai válság árt a gazdaságnak, a nemzeti valutának és félő, hogy az ország nem tudja megfelelően kihasználni a friss EU-tagság nyújtotta előnyöket.

A lengyel 460 tagú parlament pénteken esti szavazásán - amelyen a kijelölt miniszterelnök kormányának felállására kellett volna rábólintaniuk a képviselőknek - 260:188 arányban leszavazták Marek Belka kormányfői kinevezését.

A Világgazdaság a Bank of America Londonban működő feltörekvő piaci kutatócsoportjának vezetőjét idézve kiemeli, hogy a varsói kormány "fiskális politikai káoszával tönkreteszi az ígéretes lengyel gazdaságot, s emiatt a zloty rekordmélységekbe zuhanhat az euróval szemben". A lengyel gazdasági növekedés az első negyedévben 5%- körüli ütemben bővült az előrejelzések szerint és az év egészére is hasonló ütemű GDP-növekedést jósoltak eddig a szakértők.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság kialakulása mögötti tényezőket vizsgálva elmondható, hogy a varsói kormánypárt, a Demokratikus Baloldal (SLD) továbbra is kitart a költségvetési hiány és az államadósság 13 milliárd dolláros csökkentésének programja mellett, de ehhez nem talál partnereket az SLD a politikai palettán. Miután Belka kormányalakítási elképzelései múlt pénteken kudarcba fulladtak, ismét azzal a Parasztpárttal kezdte el a koalíciós tárgyalásokat, amely az elmúlt hét évben már két sikertelen koalícióban is részt vett. Belpolitikai káoszt és elhúzódó bizonytalanságot vetít előre, hogy a Parasztpárt képviselői is egyöntetűen Belka ellen szavaztak, illetve a megszorítások helyett épp költségvetési költekezést követlenek.

Az események után a zloty mérsékelt, 0.6%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kormányválság, a gazdaságpolitikai programok sikertelensége az euró bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtésének késlekedését is okozhatják. A legutóbbi nyilatkozatok szerint Lengyelország 2009-10-ben kívánná bevezetni az eurót.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?