15 °C Budapest

Ismét kormányválság Lengyelországban - leszavazták a kijelölt miniszterelnököt

Pénzcentrum
2004. május 17. 09:28

Nem adott bizalmat a lengyel parlament a kijelölt miniszterelnöknek, így Marek Belka elbukott. A kormányválságok sorozata ezzel folytatódik, mely igen negatívan veszi ki magát az Európai Unióhoz frissen csatlakozott ország esetében. Mint ismert a korábbi lengyel kormányfő - Leszek Miller - a csatlakozás másnapján, május 2-án adta fel hivatalát. Az elhúzódó belpolitikai válság árt a gazdaságnak, a nemzeti valutának és félő, hogy az ország nem tudja megfelelően kihasználni a friss EU-tagság nyújtotta előnyöket.

A lengyel 460 tagú parlament pénteken esti szavazásán - amelyen a kijelölt miniszterelnök kormányának felállására kellett volna rábólintaniuk a képviselőknek - 260:188 arányban leszavazták Marek Belka kormányfői kinevezését.

A Világgazdaság a Bank of America Londonban működő feltörekvő piaci kutatócsoportjának vezetőjét idézve kiemeli, hogy a varsói kormány "fiskális politikai káoszával tönkreteszi az ígéretes lengyel gazdaságot, s emiatt a zloty rekordmélységekbe zuhanhat az euróval szemben". A lengyel gazdasági növekedés az első negyedévben 5%- körüli ütemben bővült az előrejelzések szerint és az év egészére is hasonló ütemű GDP-növekedést jósoltak eddig a szakértők.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság kialakulása mögötti tényezőket vizsgálva elmondható, hogy a varsói kormánypárt, a Demokratikus Baloldal (SLD) továbbra is kitart a költségvetési hiány és az államadósság 13 milliárd dolláros csökkentésének programja mellett, de ehhez nem talál partnereket az SLD a politikai palettán. Miután Belka kormányalakítási elképzelései múlt pénteken kudarcba fulladtak, ismét azzal a Parasztpárttal kezdte el a koalíciós tárgyalásokat, amely az elmúlt hét évben már két sikertelen koalícióban is részt vett. Belpolitikai káoszt és elhúzódó bizonytalanságot vetít előre, hogy a Parasztpárt képviselői is egyöntetűen Belka ellen szavaztak, illetve a megszorítások helyett épp költségvetési költekezést követlenek.

Az események után a zloty mérsékelt, 0.6%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kormányválság, a gazdaságpolitikai programok sikertelensége az euró bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtésének késlekedését is okozhatják. A legutóbbi nyilatkozatok szerint Lengyelország 2009-10-ben kívánná bevezetni az eurót.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm