Csökkentette magyar inflációs előrejelzését a DrKW

Pénzcentrum
2004. április 15. 14:11

7.0 százalékról 6.5%-ra csökkentette idei magyarországi inflációs előrejelzését az egyik vezető londoni befektetési ház a vártnál jóval kedvezőbb márciusi adat után - tudósított az MTI. A cég elemzői a változatlanul gyenge folyómérleg- és költségvetési folyamatok miatt továbbra is csak mérsékelt jegybanki kamatcsökkentésre számítanak.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (Dresdner Kleinwort Wasserstein) - a kelet-európai gazdaságokat szorosan figyelő londoni házak közül az egyik legnagyobb - csütörtökön kiadott napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentésének Magyarországgal foglalkozó részében azt írta: az átfogó márciusi inflációnak főleg a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékos árcsökkenése és az élelmiszerek enyhe, 0,2 százalékos havi drágulása tett jót, emellett a szolgáltatások áremelkedése az utóbbi három hónapban folyamatosan lassul.

Mindez azonban nem jelent lényegi változást az inflációs alapfolyamatokban, amit jelez, hogy a 12 havi maginfláció nem változott az előző havi 6,1 százalékról - áll a DrKW csütörtöki jelentésében.

Elemzők szerint óvatosságra ad okot az a tény a maginfláció stabilan magas szintje miatt, amelyek várhatóan csak az óvatos, fokozatos kamatcsökkentés politikáját fogják eredményezni. Az MIT által megkérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők a drágulási ütem további - igaz, átmeneti és mérsékelt - gyorsulását vetítik előre, az infláció 6,8-7,5 százalék közötti második negyedévi tetőzését jósolva.

A Dresdner csütörtöki londoni helyzetértékelése szerint mindazonáltal a cég saját 7,2 százalékos márciusi 12 havi jóslatánál fél százalékponttal alacsonyabb tényleges adat "erőteljes hatást gyakorol" a további előrejelzésekre.

A DrKW a márciusi adat alapján az eddigi 7,0 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az idei év végi 12 havi magyarországi inflációra adott előrejelzését, és 6,0 százalékról 5,7 százalékra a 2005 végi jóslatot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A márciusi alacsonyabb inflációs adat bizonyára erősíti az alacsonyabb kamatszint melletti érveket, azonban a csalódást keltő folyómérleg-adatok "és a makacsul laza költségvetési politika" még számos bizonytalansági tényezőt hordoz magában, ezért a DrKW az év végéig már csak 0,75 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár, amely 11,25 százalékos év végi kamatszintet jelentene.

A Dresdner londoni részlege - a csökkentett előrejelzés ellenére - mind az infláció, mind a jegybanki kamatszint kérdésében a legborúlátóbbak között van a nagy londoni házak közül. A márciusi inflációs adatsor előző napi közlés után kérdezett londoni elemzők az MTI-nek 5,2-5,5 százalékos idei év végi inflációt és 7,50-10,50 százalék közötti év végi jegybanki kamatszintet jósoltak.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?