37 °C Budapest

Csökkentette magyar inflációs előrejelzését a DrKW

Pénzcentrum
2004. április 15. 14:11

7.0 százalékról 6.5%-ra csökkentette idei magyarországi inflációs előrejelzését az egyik vezető londoni befektetési ház a vártnál jóval kedvezőbb márciusi adat után - tudósított az MTI. A cég elemzői a változatlanul gyenge folyómérleg- és költségvetési folyamatok miatt továbbra is csak mérsékelt jegybanki kamatcsökkentésre számítanak.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (Dresdner Kleinwort Wasserstein) - a kelet-európai gazdaságokat szorosan figyelő londoni házak közül az egyik legnagyobb - csütörtökön kiadott napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentésének Magyarországgal foglalkozó részében azt írta: az átfogó márciusi inflációnak főleg a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékos árcsökkenése és az élelmiszerek enyhe, 0,2 százalékos havi drágulása tett jót, emellett a szolgáltatások áremelkedése az utóbbi három hónapban folyamatosan lassul.

Mindez azonban nem jelent lényegi változást az inflációs alapfolyamatokban, amit jelez, hogy a 12 havi maginfláció nem változott az előző havi 6,1 százalékról - áll a DrKW csütörtöki jelentésében.

Elemzők szerint óvatosságra ad okot az a tény a maginfláció stabilan magas szintje miatt, amelyek várhatóan csak az óvatos, fokozatos kamatcsökkentés politikáját fogják eredményezni. Az MIT által megkérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők a drágulási ütem további - igaz, átmeneti és mérsékelt - gyorsulását vetítik előre, az infláció 6,8-7,5 százalék közötti második negyedévi tetőzését jósolva.

A Dresdner csütörtöki londoni helyzetértékelése szerint mindazonáltal a cég saját 7,2 százalékos márciusi 12 havi jóslatánál fél százalékponttal alacsonyabb tényleges adat "erőteljes hatást gyakorol" a további előrejelzésekre.

A DrKW a márciusi adat alapján az eddigi 7,0 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az idei év végi 12 havi magyarországi inflációra adott előrejelzését, és 6,0 százalékról 5,7 százalékra a 2005 végi jóslatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A márciusi alacsonyabb inflációs adat bizonyára erősíti az alacsonyabb kamatszint melletti érveket, azonban a csalódást keltő folyómérleg-adatok "és a makacsul laza költségvetési politika" még számos bizonytalansági tényezőt hordoz magában, ezért a DrKW az év végéig már csak 0,75 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár, amely 11,25 százalékos év végi kamatszintet jelentene.

A Dresdner londoni részlege - a csökkentett előrejelzés ellenére - mind az infláció, mind a jegybanki kamatszint kérdésében a legborúlátóbbak között van a nagy londoni házak közül. A márciusi inflációs adatsor előző napi közlés után kérdezett londoni elemzők az MTI-nek 5,2-5,5 százalékos idei év végi inflációt és 7,50-10,50 százalék közötti év végi jegybanki kamatszintet jósoltak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?