19 °C Budapest

Csökkentette magyar inflációs előrejelzését a DrKW

Pénzcentrum
2004. április 15. 14:11

7.0 százalékról 6.5%-ra csökkentette idei magyarországi inflációs előrejelzését az egyik vezető londoni befektetési ház a vártnál jóval kedvezőbb márciusi adat után - tudósított az MTI. A cég elemzői a változatlanul gyenge folyómérleg- és költségvetési folyamatok miatt továbbra is csak mérsékelt jegybanki kamatcsökkentésre számítanak.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (Dresdner Kleinwort Wasserstein) - a kelet-európai gazdaságokat szorosan figyelő londoni házak közül az egyik legnagyobb - csütörtökön kiadott napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentésének Magyarországgal foglalkozó részében azt írta: az átfogó márciusi inflációnak főleg a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékos árcsökkenése és az élelmiszerek enyhe, 0,2 százalékos havi drágulása tett jót, emellett a szolgáltatások áremelkedése az utóbbi három hónapban folyamatosan lassul.

Mindez azonban nem jelent lényegi változást az inflációs alapfolyamatokban, amit jelez, hogy a 12 havi maginfláció nem változott az előző havi 6,1 százalékról - áll a DrKW csütörtöki jelentésében.

Elemzők szerint óvatosságra ad okot az a tény a maginfláció stabilan magas szintje miatt, amelyek várhatóan csak az óvatos, fokozatos kamatcsökkentés politikáját fogják eredményezni. Az MIT által megkérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők a drágulási ütem további - igaz, átmeneti és mérsékelt - gyorsulását vetítik előre, az infláció 6,8-7,5 százalék közötti második negyedévi tetőzését jósolva.

A Dresdner csütörtöki londoni helyzetértékelése szerint mindazonáltal a cég saját 7,2 százalékos márciusi 12 havi jóslatánál fél százalékponttal alacsonyabb tényleges adat "erőteljes hatást gyakorol" a további előrejelzésekre.

A DrKW a márciusi adat alapján az eddigi 7,0 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az idei év végi 12 havi magyarországi inflációra adott előrejelzését, és 6,0 százalékról 5,7 százalékra a 2005 végi jóslatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A márciusi alacsonyabb inflációs adat bizonyára erősíti az alacsonyabb kamatszint melletti érveket, azonban a csalódást keltő folyómérleg-adatok "és a makacsul laza költségvetési politika" még számos bizonytalansági tényezőt hordoz magában, ezért a DrKW az év végéig már csak 0,75 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár, amely 11,25 százalékos év végi kamatszintet jelentene.

A Dresdner londoni részlege - a csökkentett előrejelzés ellenére - mind az infláció, mind a jegybanki kamatszint kérdésében a legborúlátóbbak között van a nagy londoni házak közül. A márciusi inflációs adatsor előző napi közlés után kérdezett londoni elemzők az MTI-nek 5,2-5,5 százalékos idei év végi inflációt és 7,50-10,50 százalék közötti év végi jegybanki kamatszintet jósoltak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM