37 °C Budapest

A magyar adósok 15 napos késéssel fizetnek

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:28

A magyarok számláikat átlagosan 15 napos késedelemmel fizetik ki, és ezáltal gyakran szorongatott helyzetbe hozzák a vállalatokat, akik jövedelemveszteségekkel, járulékos kamatterhekkel, fizetőképességük csökkenésével vagy akár egzisztenciális fenyegetettséggel is kénytelenek szembesülni emiatt. A lejárt esedékességű számlák behajtása egyre több vállalat számára válik központi tényezővé. Ez derült ki az Intrum Justitia, a Credit Management Szolgáltatások vezető európai szolgáltatójának magyarországi székhelyű vállalatok körében végzett felméréséből.


A vállalatok 60 százaléka küzd fizetési zavarokkal

Az átlagosan biztosított fizetési határidő 29 nap. Az átlagos magyar adós azonban - legyen szó akár magánszemélyről, akár vállalkozásról - számláit átlagosan kereken 44 nap után, tehát 15 napos késéssel egyenlíti ki. A szerződésben rögzített fizetési határidő letelte után a számláknak kereken 40 százaléka még nincs kifizetve.

E hiányzó fizetési morál kihatásai magukért beszélnek: a megkérdezett vállalatok 60 százaléka ismerte be, hogy közepes vagy komoly fizetési nehézségei vannak, miközben minden ötödik vállalat közepes vagy komoly egzisztenciális félelmekkel küzd.

A késedelmes fizetés okai: gazdasági nehézségek és szándékos késlekedés.

A késedelmes fizetés okairól kérdezve a vállalatok 78 százaléka ismerte be, hogy ügyfelei is hasonló fizetési nehézségekkel küzdenek. Az esetek 56 százalékában a fizetéseket szándékosan késedelmesen indítják el. Csupán az esetek 10 százalékánál képezi a szállítással, illetve a teljesítéssel szemben emelt minőségi kifogás a késedelem okát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kitekintés: fény és árnyék

A magyarországi vállalkozások mérsékelten pozitívan szemlélik a jövőt. 13 százalékuk a gazdasági keretfeltételek pozitív hatásaival számol. Minden negyedik vállalkozó az ez évi üzletmenet pozitív kihatásaiban bízik a konjunktúra alapján. A vállalkozók megközelítőleg 90 százaléka tovább növekvő, de legjobb esetben is állandósuló kockázatalakulást prognosztizál a közeljövőre.

A "2000/35. számú Európai Uniós Szabályozás a késedelmes fizetések kiküszöbölésére" mintájára bevezetett rendelkezések a vállalatokból többségében pozitív vagy semleges várakozásokat váltanak ki. A Szabályozás fő intézkedései között van a 30 napos fizetési határidő kikötése, amennyiben a felek a szerződésben nem állapodnak meg ettől eltérően, valamint a késedelmi kamatok és felszólítási költségek felszámításának lehetősége. A vállalatok többsége ettől pozitív hatást remél a fizetés időbeni alakulására nézve, 25 százalék nem számol kihatásokkal, és csupán 15 százalékuk tart a fizetési magatartás még további romlásától.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00