33 °C Budapest

A magyar adósok 15 napos késéssel fizetnek

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:28

A magyarok számláikat átlagosan 15 napos késedelemmel fizetik ki, és ezáltal gyakran szorongatott helyzetbe hozzák a vállalatokat, akik jövedelemveszteségekkel, járulékos kamatterhekkel, fizetőképességük csökkenésével vagy akár egzisztenciális fenyegetettséggel is kénytelenek szembesülni emiatt. A lejárt esedékességű számlák behajtása egyre több vállalat számára válik központi tényezővé. Ez derült ki az Intrum Justitia, a Credit Management Szolgáltatások vezető európai szolgáltatójának magyarországi székhelyű vállalatok körében végzett felméréséből.


A vállalatok 60 százaléka küzd fizetési zavarokkal

Az átlagosan biztosított fizetési határidő 29 nap. Az átlagos magyar adós azonban - legyen szó akár magánszemélyről, akár vállalkozásról - számláit átlagosan kereken 44 nap után, tehát 15 napos késéssel egyenlíti ki. A szerződésben rögzített fizetési határidő letelte után a számláknak kereken 40 százaléka még nincs kifizetve.

E hiányzó fizetési morál kihatásai magukért beszélnek: a megkérdezett vállalatok 60 százaléka ismerte be, hogy közepes vagy komoly fizetési nehézségei vannak, miközben minden ötödik vállalat közepes vagy komoly egzisztenciális félelmekkel küzd.

A késedelmes fizetés okai: gazdasági nehézségek és szándékos késlekedés.

A késedelmes fizetés okairól kérdezve a vállalatok 78 százaléka ismerte be, hogy ügyfelei is hasonló fizetési nehézségekkel küzdenek. Az esetek 56 százalékában a fizetéseket szándékosan késedelmesen indítják el. Csupán az esetek 10 százalékánál képezi a szállítással, illetve a teljesítéssel szemben emelt minőségi kifogás a késedelem okát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kitekintés: fény és árnyék

A magyarországi vállalkozások mérsékelten pozitívan szemlélik a jövőt. 13 százalékuk a gazdasági keretfeltételek pozitív hatásaival számol. Minden negyedik vállalkozó az ez évi üzletmenet pozitív kihatásaiban bízik a konjunktúra alapján. A vállalkozók megközelítőleg 90 százaléka tovább növekvő, de legjobb esetben is állandósuló kockázatalakulást prognosztizál a közeljövőre.

A "2000/35. számú Európai Uniós Szabályozás a késedelmes fizetések kiküszöbölésére" mintájára bevezetett rendelkezések a vállalatokból többségében pozitív vagy semleges várakozásokat váltanak ki. A Szabályozás fő intézkedései között van a 30 napos fizetési határidő kikötése, amennyiben a felek a szerződésben nem állapodnak meg ettől eltérően, valamint a késedelmi kamatok és felszólítási költségek felszámításának lehetősége. A vállalatok többsége ettől pozitív hatást remél a fizetés időbeni alakulására nézve, 25 százalék nem számol kihatásokkal, és csupán 15 százalékuk tart a fizetési magatartás még további romlásától.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm