A magyar adósok 15 napos késéssel fizetnek

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:28

A magyarok számláikat átlagosan 15 napos késedelemmel fizetik ki, és ezáltal gyakran szorongatott helyzetbe hozzák a vállalatokat, akik jövedelemveszteségekkel, járulékos kamatterhekkel, fizetőképességük csökkenésével vagy akár egzisztenciális fenyegetettséggel is kénytelenek szembesülni emiatt. A lejárt esedékességű számlák behajtása egyre több vállalat számára válik központi tényezővé. Ez derült ki az Intrum Justitia, a Credit Management Szolgáltatások vezető európai szolgáltatójának magyarországi székhelyű vállalatok körében végzett felméréséből.


A vállalatok 60 százaléka küzd fizetési zavarokkal

Az átlagosan biztosított fizetési határidő 29 nap. Az átlagos magyar adós azonban - legyen szó akár magánszemélyről, akár vállalkozásról - számláit átlagosan kereken 44 nap után, tehát 15 napos késéssel egyenlíti ki. A szerződésben rögzített fizetési határidő letelte után a számláknak kereken 40 százaléka még nincs kifizetve.

E hiányzó fizetési morál kihatásai magukért beszélnek: a megkérdezett vállalatok 60 százaléka ismerte be, hogy közepes vagy komoly fizetési nehézségei vannak, miközben minden ötödik vállalat közepes vagy komoly egzisztenciális félelmekkel küzd.

A késedelmes fizetés okai: gazdasági nehézségek és szándékos késlekedés.

A késedelmes fizetés okairól kérdezve a vállalatok 78 százaléka ismerte be, hogy ügyfelei is hasonló fizetési nehézségekkel küzdenek. Az esetek 56 százalékában a fizetéseket szándékosan késedelmesen indítják el. Csupán az esetek 10 százalékánál képezi a szállítással, illetve a teljesítéssel szemben emelt minőségi kifogás a késedelem okát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kitekintés: fény és árnyék

A magyarországi vállalkozások mérsékelten pozitívan szemlélik a jövőt. 13 százalékuk a gazdasági keretfeltételek pozitív hatásaival számol. Minden negyedik vállalkozó az ez évi üzletmenet pozitív kihatásaiban bízik a konjunktúra alapján. A vállalkozók megközelítőleg 90 százaléka tovább növekvő, de legjobb esetben is állandósuló kockázatalakulást prognosztizál a közeljövőre.

A "2000/35. számú Európai Uniós Szabályozás a késedelmes fizetések kiküszöbölésére" mintájára bevezetett rendelkezések a vállalatokból többségében pozitív vagy semleges várakozásokat váltanak ki. A Szabályozás fő intézkedései között van a 30 napos fizetési határidő kikötése, amennyiben a felek a szerződésben nem állapodnak meg ettől eltérően, valamint a késedelmi kamatok és felszólítási költségek felszámításának lehetősége. A vállalatok többsége ettől pozitív hatást remél a fizetés időbeni alakulására nézve, 25 százalék nem számol kihatásokkal, és csupán 15 százalékuk tart a fizetési magatartás még további romlásától.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem