16 °C Budapest

A magyar adósok 15 napos késéssel fizetnek

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:28

A magyarok számláikat átlagosan 15 napos késedelemmel fizetik ki, és ezáltal gyakran szorongatott helyzetbe hozzák a vállalatokat, akik jövedelemveszteségekkel, járulékos kamatterhekkel, fizetőképességük csökkenésével vagy akár egzisztenciális fenyegetettséggel is kénytelenek szembesülni emiatt. A lejárt esedékességű számlák behajtása egyre több vállalat számára válik központi tényezővé. Ez derült ki az Intrum Justitia, a Credit Management Szolgáltatások vezető európai szolgáltatójának magyarországi székhelyű vállalatok körében végzett felméréséből.


A vállalatok 60 százaléka küzd fizetési zavarokkal

Az átlagosan biztosított fizetési határidő 29 nap. Az átlagos magyar adós azonban - legyen szó akár magánszemélyről, akár vállalkozásról - számláit átlagosan kereken 44 nap után, tehát 15 napos késéssel egyenlíti ki. A szerződésben rögzített fizetési határidő letelte után a számláknak kereken 40 százaléka még nincs kifizetve.

E hiányzó fizetési morál kihatásai magukért beszélnek: a megkérdezett vállalatok 60 százaléka ismerte be, hogy közepes vagy komoly fizetési nehézségei vannak, miközben minden ötödik vállalat közepes vagy komoly egzisztenciális félelmekkel küzd.

A késedelmes fizetés okai: gazdasági nehézségek és szándékos késlekedés.

A késedelmes fizetés okairól kérdezve a vállalatok 78 százaléka ismerte be, hogy ügyfelei is hasonló fizetési nehézségekkel küzdenek. Az esetek 56 százalékában a fizetéseket szándékosan késedelmesen indítják el. Csupán az esetek 10 százalékánál képezi a szállítással, illetve a teljesítéssel szemben emelt minőségi kifogás a késedelem okát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kitekintés: fény és árnyék

A magyarországi vállalkozások mérsékelten pozitívan szemlélik a jövőt. 13 százalékuk a gazdasági keretfeltételek pozitív hatásaival számol. Minden negyedik vállalkozó az ez évi üzletmenet pozitív kihatásaiban bízik a konjunktúra alapján. A vállalkozók megközelítőleg 90 százaléka tovább növekvő, de legjobb esetben is állandósuló kockázatalakulást prognosztizál a közeljövőre.

A "2000/35. számú Európai Uniós Szabályozás a késedelmes fizetések kiküszöbölésére" mintájára bevezetett rendelkezések a vállalatokból többségében pozitív vagy semleges várakozásokat váltanak ki. A Szabályozás fő intézkedései között van a 30 napos fizetési határidő kikötése, amennyiben a felek a szerződésben nem állapodnak meg ettől eltérően, valamint a késedelmi kamatok és felszólítási költségek felszámításának lehetősége. A vállalatok többsége ettől pozitív hatást remél a fizetés időbeni alakulására nézve, 25 százalék nem számol kihatásokkal, és csupán 15 százalékuk tart a fizetési magatartás még további romlásától.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?