25 °C Budapest

A magyar adósok 15 napos késéssel fizetnek

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:28

A magyarok számláikat átlagosan 15 napos késedelemmel fizetik ki, és ezáltal gyakran szorongatott helyzetbe hozzák a vállalatokat, akik jövedelemveszteségekkel, járulékos kamatterhekkel, fizetőképességük csökkenésével vagy akár egzisztenciális fenyegetettséggel is kénytelenek szembesülni emiatt. A lejárt esedékességű számlák behajtása egyre több vállalat számára válik központi tényezővé. Ez derült ki az Intrum Justitia, a Credit Management Szolgáltatások vezető európai szolgáltatójának magyarországi székhelyű vállalatok körében végzett felméréséből.


A vállalatok 60 százaléka küzd fizetési zavarokkal

Az átlagosan biztosított fizetési határidő 29 nap. Az átlagos magyar adós azonban - legyen szó akár magánszemélyről, akár vállalkozásról - számláit átlagosan kereken 44 nap után, tehát 15 napos késéssel egyenlíti ki. A szerződésben rögzített fizetési határidő letelte után a számláknak kereken 40 százaléka még nincs kifizetve.

E hiányzó fizetési morál kihatásai magukért beszélnek: a megkérdezett vállalatok 60 százaléka ismerte be, hogy közepes vagy komoly fizetési nehézségei vannak, miközben minden ötödik vállalat közepes vagy komoly egzisztenciális félelmekkel küzd.

A késedelmes fizetés okai: gazdasági nehézségek és szándékos késlekedés.

A késedelmes fizetés okairól kérdezve a vállalatok 78 százaléka ismerte be, hogy ügyfelei is hasonló fizetési nehézségekkel küzdenek. Az esetek 56 százalékában a fizetéseket szándékosan késedelmesen indítják el. Csupán az esetek 10 százalékánál képezi a szállítással, illetve a teljesítéssel szemben emelt minőségi kifogás a késedelem okát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kitekintés: fény és árnyék

A magyarországi vállalkozások mérsékelten pozitívan szemlélik a jövőt. 13 százalékuk a gazdasági keretfeltételek pozitív hatásaival számol. Minden negyedik vállalkozó az ez évi üzletmenet pozitív kihatásaiban bízik a konjunktúra alapján. A vállalkozók megközelítőleg 90 százaléka tovább növekvő, de legjobb esetben is állandósuló kockázatalakulást prognosztizál a közeljövőre.

A "2000/35. számú Európai Uniós Szabályozás a késedelmes fizetések kiküszöbölésére" mintájára bevezetett rendelkezések a vállalatokból többségében pozitív vagy semleges várakozásokat váltanak ki. A Szabályozás fő intézkedései között van a 30 napos fizetési határidő kikötése, amennyiben a felek a szerződésben nem állapodnak meg ettől eltérően, valamint a késedelmi kamatok és felszólítási költségek felszámításának lehetősége. A vállalatok többsége ettől pozitív hatást remél a fizetés időbeni alakulására nézve, 25 százalék nem számol kihatásokkal, és csupán 15 százalékuk tart a fizetési magatartás még további romlásától.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?