Járai: óvatos kamatcsökkentés, nem kell sietni az ERM II belépéssel

Pénzcentrum
2004. április 7. 09:28

Javul a gazdaságpolitika megítélése a piacon, a bizalmi válság egyre inkább elmúlóban van - nyilatkozta a Világgazdaságnak Járai Zsigmond jegybankelnök. Járai úgy véli, a tavalyi magas államháztartási hiány után a piacon túlságosan pesszimista hangulat alakult ki. A kamatcsökkentéseket illetőn - mértéküket tekintve - voltak viták, a jegybank végül az óvatosság mellet döntött. A kommunikációból a piaci elemzők többsége hiányolta a forintárfolyamra történő utalást, ugyanakkor a jegybank szándékosan nem kíván explicit árfolyamjelzést adni. Járai nem gondolja már, hogy érdemes lenne korán belépni az ERM II rendszerbe.

Az MNB elnöke elmondta, hogy a jegybanki kamatcsökkentést több tényező együttes hatása segítette elő. A piacon a tavalyi költségvetési folyamatokkal kapcsolatosan túlzottan pesszimista vélemény alakult ki, ami a tőke- és pénzpiacon is erőteljesen érezhető volt. Ez a hatás gyengülőben van, mely teret engedett a kamatcsökkentésnek. Az árfolyam erősödése szintén kiemelhető, de nem ez volt az egyetlen tényező, mely a döntést indokolta.

Egyelőre különösebb érdeklődés a rövid papírok iránt mutatkozik, mely a spekulatív tőke nagyobb arányára utal. Járai szerint emellett sem kell majd hirtelen tőkekivonástól, válsághelyzettől tartani egy későbbi időpontban, inkább abban reménykedhetünk, hogy a vételek a hosszabb futamidőknél is erőteljesebben érezhetőek lesznek.

A jegybankelnök úgy véli, hogy a sávszélesítés helyett a tapasztalatok függvényében talán célszerűbb lett volna a szabad lebegtetés mellet dönteni 2001-ben. Ezzel számos spekulációs támadás nem következett volna be. Az akkori megfontolások mögött az ERM II csatlakozás közelisége volt az egyik döntő érv. A jegybank a hátralevő időben már nem nagyon szándékozik az árfolyamrendszeren módosítani.

Korábban a jegybank az inflációs célok teljesülése érdekében explicit árfolyamsávokat is megnevezett, ami hibának bizonyult. Járai szerint erről a gyakorlatról korábban le kellett volna már mondani. A mostani közleményekből az árfolyamra történő utalás szinte teljes mértékben hiányzik. Az elnök nem gondolja, hogy a mostani helyzetben újabb támadás fenyegetné a sáv erős szélét. Az inflációs célok eléréséhez nem kell a mostaninál erősebb árfolyam.

A Pénzügyminisztériummal való kapcsolatot Járai jónak nevezte. A változás nem a személycserének köszönhető, inkább a költségvetési politika terén bekövetkezett váltásnak (elmozdulás az szigorítás felé).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Járai elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány nem jelöl ki céldátumot az euró bevezetésére, ugyanis az eddigi gyakorlat során is megfigyelhető volt, hogy a gazdaságpolitika nem az időpontokhoz igazodott, hanem az időpontot igazította az aktuális gazdaságpolitikához . Az elnök szerint a 2008-a bevezetés reálgazdasági költségei igen magasak lennének, ezért ennek az időpontnak nincs realitása . A távolabbi euró bevezetés miatt az ERM II-be történő belépést sem kell siettetni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43