Járai: óvatos kamatcsökkentés, nem kell sietni az ERM II belépéssel

Pénzcentrum
2004. április 7. 09:28

Javul a gazdaságpolitika megítélése a piacon, a bizalmi válság egyre inkább elmúlóban van - nyilatkozta a Világgazdaságnak Járai Zsigmond jegybankelnök. Járai úgy véli, a tavalyi magas államháztartási hiány után a piacon túlságosan pesszimista hangulat alakult ki. A kamatcsökkentéseket illetőn - mértéküket tekintve - voltak viták, a jegybank végül az óvatosság mellet döntött. A kommunikációból a piaci elemzők többsége hiányolta a forintárfolyamra történő utalást, ugyanakkor a jegybank szándékosan nem kíván explicit árfolyamjelzést adni. Járai nem gondolja már, hogy érdemes lenne korán belépni az ERM II rendszerbe.

Az MNB elnöke elmondta, hogy a jegybanki kamatcsökkentést több tényező együttes hatása segítette elő. A piacon a tavalyi költségvetési folyamatokkal kapcsolatosan túlzottan pesszimista vélemény alakult ki, ami a tőke- és pénzpiacon is erőteljesen érezhető volt. Ez a hatás gyengülőben van, mely teret engedett a kamatcsökkentésnek. Az árfolyam erősödése szintén kiemelhető, de nem ez volt az egyetlen tényező, mely a döntést indokolta.

Egyelőre különösebb érdeklődés a rövid papírok iránt mutatkozik, mely a spekulatív tőke nagyobb arányára utal. Járai szerint emellett sem kell majd hirtelen tőkekivonástól, válsághelyzettől tartani egy későbbi időpontban, inkább abban reménykedhetünk, hogy a vételek a hosszabb futamidőknél is erőteljesebben érezhetőek lesznek.

A jegybankelnök úgy véli, hogy a sávszélesítés helyett a tapasztalatok függvényében talán célszerűbb lett volna a szabad lebegtetés mellet dönteni 2001-ben. Ezzel számos spekulációs támadás nem következett volna be. Az akkori megfontolások mögött az ERM II csatlakozás közelisége volt az egyik döntő érv. A jegybank a hátralevő időben már nem nagyon szándékozik az árfolyamrendszeren módosítani.

Korábban a jegybank az inflációs célok teljesülése érdekében explicit árfolyamsávokat is megnevezett, ami hibának bizonyult. Járai szerint erről a gyakorlatról korábban le kellett volna már mondani. A mostani közleményekből az árfolyamra történő utalás szinte teljes mértékben hiányzik. Az elnök nem gondolja, hogy a mostani helyzetben újabb támadás fenyegetné a sáv erős szélét. Az inflációs célok eléréséhez nem kell a mostaninál erősebb árfolyam.

A Pénzügyminisztériummal való kapcsolatot Járai jónak nevezte. A változás nem a személycserének köszönhető, inkább a költségvetési politika terén bekövetkezett váltásnak (elmozdulás az szigorítás felé).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Járai elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány nem jelöl ki céldátumot az euró bevezetésére, ugyanis az eddigi gyakorlat során is megfigyelhető volt, hogy a gazdaságpolitika nem az időpontokhoz igazodott, hanem az időpontot igazította az aktuális gazdaságpolitikához . Az elnök szerint a 2008-a bevezetés reálgazdasági költségei igen magasak lennének, ezért ennek az időpontnak nincs realitása . A távolabbi euró bevezetés miatt az ERM II-be történő belépést sem kell siettetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem