37 °C Budapest

Járai: óvatos kamatcsökkentés, nem kell sietni az ERM II belépéssel

Pénzcentrum
2004. április 7. 09:28

Javul a gazdaságpolitika megítélése a piacon, a bizalmi válság egyre inkább elmúlóban van - nyilatkozta a Világgazdaságnak Járai Zsigmond jegybankelnök. Járai úgy véli, a tavalyi magas államháztartási hiány után a piacon túlságosan pesszimista hangulat alakult ki. A kamatcsökkentéseket illetőn - mértéküket tekintve - voltak viták, a jegybank végül az óvatosság mellet döntött. A kommunikációból a piaci elemzők többsége hiányolta a forintárfolyamra történő utalást, ugyanakkor a jegybank szándékosan nem kíván explicit árfolyamjelzést adni. Járai nem gondolja már, hogy érdemes lenne korán belépni az ERM II rendszerbe.

Az MNB elnöke elmondta, hogy a jegybanki kamatcsökkentést több tényező együttes hatása segítette elő. A piacon a tavalyi költségvetési folyamatokkal kapcsolatosan túlzottan pesszimista vélemény alakult ki, ami a tőke- és pénzpiacon is erőteljesen érezhető volt. Ez a hatás gyengülőben van, mely teret engedett a kamatcsökkentésnek. Az árfolyam erősödése szintén kiemelhető, de nem ez volt az egyetlen tényező, mely a döntést indokolta.

Egyelőre különösebb érdeklődés a rövid papírok iránt mutatkozik, mely a spekulatív tőke nagyobb arányára utal. Járai szerint emellett sem kell majd hirtelen tőkekivonástól, válsághelyzettől tartani egy későbbi időpontban, inkább abban reménykedhetünk, hogy a vételek a hosszabb futamidőknél is erőteljesebben érezhetőek lesznek.

A jegybankelnök úgy véli, hogy a sávszélesítés helyett a tapasztalatok függvényében talán célszerűbb lett volna a szabad lebegtetés mellet dönteni 2001-ben. Ezzel számos spekulációs támadás nem következett volna be. Az akkori megfontolások mögött az ERM II csatlakozás közelisége volt az egyik döntő érv. A jegybank a hátralevő időben már nem nagyon szándékozik az árfolyamrendszeren módosítani.

Korábban a jegybank az inflációs célok teljesülése érdekében explicit árfolyamsávokat is megnevezett, ami hibának bizonyult. Járai szerint erről a gyakorlatról korábban le kellett volna már mondani. A mostani közleményekből az árfolyamra történő utalás szinte teljes mértékben hiányzik. Az elnök nem gondolja, hogy a mostani helyzetben újabb támadás fenyegetné a sáv erős szélét. Az inflációs célok eléréséhez nem kell a mostaninál erősebb árfolyam.

A Pénzügyminisztériummal való kapcsolatot Járai jónak nevezte. A változás nem a személycserének köszönhető, inkább a költségvetési politika terén bekövetkezett váltásnak (elmozdulás az szigorítás felé).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány nem jelöl ki céldátumot az euró bevezetésére, ugyanis az eddigi gyakorlat során is megfigyelhető volt, hogy a gazdaságpolitika nem az időpontokhoz igazodott, hanem az időpontot igazította az aktuális gazdaságpolitikához . Az elnök szerint a 2008-a bevezetés reálgazdasági költségei igen magasak lennének, ezért ennek az időpontnak nincs realitása . A távolabbi euró bevezetés miatt az ERM II-be történő belépést sem kell siettetni.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?