Élénkülő nemzetközi szállítmányozás, 2.8 millió autó az utakon

Pénzcentrum
2004. február 25. 09:00

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások 2%-kal nagyobb árutömeget szállítottak, mint egy évvel korábban, az árutonna-kilométerben számított teljesítmény 3.5%-kal nőtt - közölte a KSH. Az adatok 2002-höz képest enyhe gyorsulást tükröznek a növekedési dinamikában.

A távolsági személyszállítás utasszáma 2%-kal mérséklődött, utaskilométer-teljesítménye kismértékben emelkedett. Budapest-Ferihegy repülőtér utasforgalma 5 millió fő volt, 12%-kal nagyobb, mint az előző évben. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 15%-kal bővült, az ország személygépkocsi-parkja megközelítette a 2.8 milliót.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások 2003-ban 199 millió tonna árut szállítottak. Közúton és a csővezetékes szállításban 3-3%-os volt a növekedés, vasúton 1%-os a csökkenés.

A szállítási teljesítmény 27 milliárd árutonna-kilométer volt. A mindössze 4%-os súllyal bíró vízi szállítás kivételével nőttek az egyes szállítási módozatok teljesítményei, vasúton 3, közúton 4, csővezetékes szállításban 5%-kal. 2003-ban az árutonna-kilométerben mért részesedésük nem változott számottevően: a közúti áru-szállítás részaránya 47, a vasúté 30%.

Belföldön sem a szállított árutömeg, sem a teljesítmény árutonna-kilométerben mért értéke nem módosult jelentős mértékben. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége és az árutonna-kilométer-teljesítmény mértéke egyaránt 5%-kal nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapest-Ferihegy repülőtérre összesen 88.5 ezer járat érkezett, illetve indult, mely 13.5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A repülőtér utasforgalma 2003-ban 5 millió fő volt (ebből 2.8 millió MALÉV-utas), 12%-kal több, mint a bázisidőszakban. A menetrend szerinti járatok által érintett légikikötők sorrendjében 2003. I-III. negyedévéhez képest változás nem történt, a legkedveltebb desztinációk: Frankfurt, Lon-don/Heathrow, Párizs/Charles-de-Gaulle, Amszterdam, München. A charterjáratok légikikötőit illetően a legforgalmasabb viszonylat Monastir, Tel-Aviv, Aqaba, Hurghada, Antalya, Korfu és Tenerife Sur volt.

2003. december 31-én a közútigépjármű-állomány meghaladta a 3.3 millió darabot, ebből a személy-gépkocsik száma közel 2.8 millió. A személygépkocsik átlagéletkora (11.4 év) kismértékben csökkent. A leggyakrabban előforduló gyártmány továbbra is az Opel, a Lada és a Suzuki. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 275 ezer db volt, 15%-kal több, mint 2003-ban.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM