NABI: a negyedik profit warning 2003-ra

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:26

"A Társaság 2003. éves konszolidált vesztesége a szigorú US GAAP számviteli elvek szerint képzett céltartalékok miatt várhatóan jelentősen meghaladja az elemzői becslések átlagát, a 12.3 millió USD veszteséget." Mindez 2003-ban a negyedik profit warningot jelenti. Róna Péter, a társaság elnöke január 22-én, három héttel ezelőtt még egy nullszaldó körüli negyedik negyedévet valószínűsített. Meggyőződésünk, hogy nem szándékos félrevezetés áll a háttérben, ugyanakkor a könyvvizsgáló által megkövetelt céltartalék képzés a két évvel ezelőtti fejlemények után nagyobb körültekintéssel talán előre látható lett volna.

A NABI negyedéves gyorsjelentéseit a társaság könyvvizsgálója véleményezésre megkapja. Mindebből az adódik, hogy a céltartalék képzési kötelezettség a negyedik negyedév teljesítményéhez és nem korábbi tételekhez kapcsolható.
Nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy a céltartalék képzés a Chicago részére szállított csuklós buszokhoz köthető. Mint emlékezetes 2003 során ezen széria termelési nehézségeket okozott a NABI számára, s így hozzájárult az eredeti tervtől való elmaradáshoz.

Amennyiben feltételezésünk igaznak bizonyul, úgy 53 buszhoz kapcsolódhat céltartalék képzés (ennyi csuklós buszt adott át a NABI a negyedik negyedévben). Ezen buszok értéke darabonként 400 ezer USD felett van. A céltartalék képzés mértéke a háttér konkrét ismerete nélkül ugyanakkor nem becsülhető, de az előző számok egy tetemes összeget sem zárnak ki.

A mai bejelentés egyértelmű hatása, hogy az 1,200 Ft-os szintről megindult vételek eltűnnek a piacról.

Mint ismeretes a 2000. év könyvvizsgálata során komoly összetűzés történt a NABI és az akkori auditor, a Deloitte között az elismerhető árbevétel vonatkozásában (az átadás-átvételi folyamat különböző szintjén értelmezte a két fél az árbevétel kimutathatóságát).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem