1 °C Budapest

Draskovics: max. 5.8% az uniós módszertan szerinti hiány

Pénzcentrum
2004. február 6. 10:20

Külföldi újságírók előtt tartott ma tájékoztatót Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A pénzügyi tárca leendő vezetője szerint a tavalyi államháztartási hiány az uniós módszertan szerint (ESA-95) nem lesz magasabb mint a GDP 5.8%-a. A tavalyi deficit az idei célok teljesítését nem veszélyezteti. A folyó mérleg hiánya 2004-ben várhatóan alacsonyabb lesz mint tavaly volt. Draskovics szerint minél hamarabb be kell lépni az ERM-II rendszerbe, ugyanis ennek az árfolyamra stabilizáló hatása lehet.

Az államháztartás tavalyi hiánya az önkormányzati rendszer nélkül a GDP 5.6%-a volt pénzforgalmi szemléletben. A kijelölt pénzügyminiszter szerint az alapvetően eredményszemléletre épülő uniós módszertan szerint a deficit ennél némileg magasabb, de maximum 5.8%. Az idei 4.6%-os célt Draskovics tarthatónak véli, ezt a tavalyi hiány mértéke nem veszélyezteti. A leendő miniszter kitart véleménye mellett, miszerint nem halogathatóak tovább a szerkezeti reformok az államháztartásban. Ez kiterjed többek között az adóbehajtás hatékonyságának növekedésétől a gyógyszertámogatási rendszer felülvizsgálatáig (a tavalyi túlköltés a gyógyszerkasszában nem ismétlődhet meg).

A folyó mérleg egyenlege a tavalyinál várhatóan valamivel kisebb lesz, emellett a hiány finanszírozásának szerkezete is nagymértékben javul a nem adóssággeneráló tételek növekedésén keresztül - véli Draskovics.

Magyarországnak érdeke minél hamarabb csatlakozni az ERM-II rendszerhez illetve az euró-zónához. Az eurót bevezetni ugyanakkor csak versenyképes gazdasággal lehet. Az ERM-II rendszer stabilizáló szerepet játszhat a forintárfolyam ingadozásában. Az euró bevezetésének hivatalos céldátuma továbbra is 2008, de ez az időpont felülvizsgálat alatt van.

Draskovics az idei évben a bérnövekedés jelentős lassulására számít, a reálkeresetek 0-1% között nőhetnek. Bár a fogyasztás ennél gyorsabban nőhet, a gazdasági növekedésben egyre fontosabb a beruházás és az export.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem