26 °C Budapest

Draskovics: max. 5.8% az uniós módszertan szerinti hiány

Pénzcentrum
2004. február 6. 10:20

Külföldi újságírók előtt tartott ma tájékoztatót Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A pénzügyi tárca leendő vezetője szerint a tavalyi államháztartási hiány az uniós módszertan szerint (ESA-95) nem lesz magasabb mint a GDP 5.8%-a. A tavalyi deficit az idei célok teljesítését nem veszélyezteti. A folyó mérleg hiánya 2004-ben várhatóan alacsonyabb lesz mint tavaly volt. Draskovics szerint minél hamarabb be kell lépni az ERM-II rendszerbe, ugyanis ennek az árfolyamra stabilizáló hatása lehet.

Az államháztartás tavalyi hiánya az önkormányzati rendszer nélkül a GDP 5.6%-a volt pénzforgalmi szemléletben. A kijelölt pénzügyminiszter szerint az alapvetően eredményszemléletre épülő uniós módszertan szerint a deficit ennél némileg magasabb, de maximum 5.8%. Az idei 4.6%-os célt Draskovics tarthatónak véli, ezt a tavalyi hiány mértéke nem veszélyezteti. A leendő miniszter kitart véleménye mellett, miszerint nem halogathatóak tovább a szerkezeti reformok az államháztartásban. Ez kiterjed többek között az adóbehajtás hatékonyságának növekedésétől a gyógyszertámogatási rendszer felülvizsgálatáig (a tavalyi túlköltés a gyógyszerkasszában nem ismétlődhet meg).

A folyó mérleg egyenlege a tavalyinál várhatóan valamivel kisebb lesz, emellett a hiány finanszírozásának szerkezete is nagymértékben javul a nem adóssággeneráló tételek növekedésén keresztül - véli Draskovics.

Magyarországnak érdeke minél hamarabb csatlakozni az ERM-II rendszerhez illetve az euró-zónához. Az eurót bevezetni ugyanakkor csak versenyképes gazdasággal lehet. Az ERM-II rendszer stabilizáló szerepet játszhat a forintárfolyam ingadozásában. Az euró bevezetésének hivatalos céldátuma továbbra is 2008, de ez az időpont felülvizsgálat alatt van.

Draskovics az idei évben a bérnövekedés jelentős lassulására számít, a reálkeresetek 0-1% között nőhetnek. Bár a fogyasztás ennél gyorsabban nőhet, a gazdasági növekedésben egyre fontosabb a beruházás és az export.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?