26 °C Budapest

Indul az M5-Panama - Felháborító ár, vállalhatatlan feltételek

Pénzcentrum
2004. február 4. 08:38

Nagyon vissza kell fogni az embernek magát, amikor az M5-ös autópálya kivásárlásának részletes feltételeinek tervezetéről ír. Az eső 6-8 gondolatot nem szabad a virtuális papírra vetni, az mindenki gondolja hozzá.

A story röviden annyi, hogy az AKA Rt. csak az eddig elhangzott összegek közel duplájáért adnál el többségi részesedésüket. A Világgazdaság szerint a Bau Holding és a Bouygues akkora összeget kér többségi részesedésükért, hogy az M5-ös autópálya (vagy csak a többségi tulajdonrész?) az AKA hiteleinek átvállalásával együtt 215-220 milliárd forintba kerülne az államnak. A magas vételár miatt állítólag le is került a naprendről, hogy a kormány teljesen kivásárolja az AKA-t. Külön-külön nem lehet megvásárolni a Bau Holding és a Bouygues részesedését a két cég közötti megállapodás miatt. Így az állam az MFB segítségével csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnének, amellett, hogy az AKA építhetné tovább az autópályát Szegedig.

Az AKA Rt egyre inkább azt szorgalmazza, hogy az állam vegye bérbe tőlük az autópályát éves bérleti díj ellenében. Erről már a Magyar Nemzet értekezik, amelynek információ szerint az AKA 70 millió euróért (17 milliárd forint) adná bérbe az autópályát. A szerződéstervezet állítólag rendelkezik arról is, hogy késedelmes fizetés esetén az állam köteles lenne 17.7% (gondoljuk éves) megtérülés mellett megvásárolni az AKA-t jelenlegi tulajdonosatól. A még hiányzó 46 kilométeres szakasz megépítése esetén a bérleti díj évente 102 millió euróra fog emelkedni.

A kormány kényszerhelyzetben van, a bejelentés már megtörtént, s az MSZP szegedi kongresszusára már matricával kell leutazni (ehhez kötődik a március 12-i dátum). Mikor január elsején bejelentették, hogy megveszi az állam az autópályát, senki sem hitte, hogy nincs előszerződés, vagy esetleg konkrét megállapodás az üzletről. Nem volt. Ezek után természetes, hogy az AKA tulajdonosai a lehető legmagasabb összeget próbálják kisajtolni az államtól. Ők racionálisan viselkednek, sajnos az állam nem.

A mai kormányülés után okosabbak leszünk. Talán...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM