Indul az M5-Panama - Felháborító ár, vállalhatatlan feltételek

Pénzcentrum
2004. február 4. 08:38

Nagyon vissza kell fogni az embernek magát, amikor az M5-ös autópálya kivásárlásának részletes feltételeinek tervezetéről ír. Az eső 6-8 gondolatot nem szabad a virtuális papírra vetni, az mindenki gondolja hozzá.

A story röviden annyi, hogy az AKA Rt. csak az eddig elhangzott összegek közel duplájáért adnál el többségi részesedésüket. A Világgazdaság szerint a Bau Holding és a Bouygues akkora összeget kér többségi részesedésükért, hogy az M5-ös autópálya (vagy csak a többségi tulajdonrész?) az AKA hiteleinek átvállalásával együtt 215-220 milliárd forintba kerülne az államnak. A magas vételár miatt állítólag le is került a naprendről, hogy a kormány teljesen kivásárolja az AKA-t. Külön-külön nem lehet megvásárolni a Bau Holding és a Bouygues részesedését a két cég közötti megállapodás miatt. Így az állam az MFB segítségével csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnének, amellett, hogy az AKA építhetné tovább az autópályát Szegedig.

Az AKA Rt egyre inkább azt szorgalmazza, hogy az állam vegye bérbe tőlük az autópályát éves bérleti díj ellenében. Erről már a Magyar Nemzet értekezik, amelynek információ szerint az AKA 70 millió euróért (17 milliárd forint) adná bérbe az autópályát. A szerződéstervezet állítólag rendelkezik arról is, hogy késedelmes fizetés esetén az állam köteles lenne 17.7% (gondoljuk éves) megtérülés mellett megvásárolni az AKA-t jelenlegi tulajdonosatól. A még hiányzó 46 kilométeres szakasz megépítése esetén a bérleti díj évente 102 millió euróra fog emelkedni.

A kormány kényszerhelyzetben van, a bejelentés már megtörtént, s az MSZP szegedi kongresszusára már matricával kell leutazni (ehhez kötődik a március 12-i dátum). Mikor január elsején bejelentették, hogy megveszi az állam az autópályát, senki sem hitte, hogy nincs előszerződés, vagy esetleg konkrét megállapodás az üzletről. Nem volt. Ezek után természetes, hogy az AKA tulajdonosai a lehető legmagasabb összeget próbálják kisajtolni az államtól. Ők racionálisan viselkednek, sajnos az állam nem.

A mai kormányülés után okosabbak leszünk. Talán...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?