32 °C Budapest

Indul az M5-Panama - Felháborító ár, vállalhatatlan feltételek

Pénzcentrum
2004. február 4. 08:38

Nagyon vissza kell fogni az embernek magát, amikor az M5-ös autópálya kivásárlásának részletes feltételeinek tervezetéről ír. Az eső 6-8 gondolatot nem szabad a virtuális papírra vetni, az mindenki gondolja hozzá.

A story röviden annyi, hogy az AKA Rt. csak az eddig elhangzott összegek közel duplájáért adnál el többségi részesedésüket. A Világgazdaság szerint a Bau Holding és a Bouygues akkora összeget kér többségi részesedésükért, hogy az M5-ös autópálya (vagy csak a többségi tulajdonrész?) az AKA hiteleinek átvállalásával együtt 215-220 milliárd forintba kerülne az államnak. A magas vételár miatt állítólag le is került a naprendről, hogy a kormány teljesen kivásárolja az AKA-t. Külön-külön nem lehet megvásárolni a Bau Holding és a Bouygues részesedését a két cég közötti megállapodás miatt. Így az állam az MFB segítségével csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnének, amellett, hogy az AKA építhetné tovább az autópályát Szegedig.

Az AKA Rt egyre inkább azt szorgalmazza, hogy az állam vegye bérbe tőlük az autópályát éves bérleti díj ellenében. Erről már a Magyar Nemzet értekezik, amelynek információ szerint az AKA 70 millió euróért (17 milliárd forint) adná bérbe az autópályát. A szerződéstervezet állítólag rendelkezik arról is, hogy késedelmes fizetés esetén az állam köteles lenne 17.7% (gondoljuk éves) megtérülés mellett megvásárolni az AKA-t jelenlegi tulajdonosatól. A még hiányzó 46 kilométeres szakasz megépítése esetén a bérleti díj évente 102 millió euróra fog emelkedni.

A kormány kényszerhelyzetben van, a bejelentés már megtörtént, s az MSZP szegedi kongresszusára már matricával kell leutazni (ehhez kötődik a március 12-i dátum). Mikor január elsején bejelentették, hogy megveszi az állam az autópályát, senki sem hitte, hogy nincs előszerződés, vagy esetleg konkrét megállapodás az üzletről. Nem volt. Ezek után természetes, hogy az AKA tulajdonosai a lehető legmagasabb összeget próbálják kisajtolni az államtól. Ők racionálisan viselkednek, sajnos az állam nem.

A mai kormányülés után okosabbak leszünk. Talán...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?