25 °C Budapest

Stiglitz: Magyarország a globalizáció haszonélvezője

Pénzcentrum
2004. február 2. 09:14

A globalizációról, a haladó kormányzásról tartott előadást pénteken Joseph Stiglitz, a Columbia Egyetem közgazdász professzora Budapesten. A Nobel-díjas szaktekintéllyel a Népszabadás közölt kisebb riportot. Stiglitz szerint az euró-zóna intézményi válságban van, a csatlakozóknak jobb kivárniuk, amíg a helyzet megoldódik.

Stiglitz szerint a haladó kormányzás célja az esélyteremtés és a demokratikus vezetés. Míg korábban a termelőeszközök tulajdona volt a viták fókuszában, addig mára a lehetőségek kerültek oda.

Az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatosan a közgazdász kifejtette, hogy az ikerdeficit problémának súlyos következményei lehetnek. A Bush-kormányzat az adócsökkentéseken keresztül látszólag igyekezett lökést adni az amerikai gazdaságnak, ugyanakkor ennek valódi következménye inkább az egyre tartósabbnak tűnő egyensúlytalanság lett.

A globalizáció Stiglitz szerint egyszerre siker és kudarc. Ázsiában inkább sikeres volt, itt az IMF ajánlásai kevésbé érvényesültek, míg Latin-Amerikában inkább kudarc, ahol több megszorító csomagot vezettek be jelentős liberalizáció mellett. A közgazdász úgy véli, hogy az unióhoz való csatlakozás a közép-európai országok számára létérdek, ugyanis ez stabil gazdasági környezetet hozhat. Magyarország tehát a globalizáció haszonélvezője.

Az eurózóna intézményi válságban, a stabilitási paktum pedig szétesőben van - hangsúlyozta a professzor. A paktum Stiglitz szerint sosem testesített meg jó gazdaságpolitikát. Úgy tűnik, a nagyobb országoknak nem kell betartaniuk a szabályokat. Jobb tehát várni , amíg a helyzet megoldódik időt hagyva a szükséges kiigazításokra - tanácsolja a Nobel-díjas közgazdász.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?