2018. február 22. csütörtök Gerzson

Te is itt bankolsz? Így rövidítettek meg észrevétlenül

Az MNB kötelezte az Oberbank fióktelepét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki az ügyfelekkel szembeni pénzkövetelések végrehajtásához kötődő átutalási végzések, hatósági átutalások (inkasszó) kezelésére. Különös tekintettel a sorba állításra és végrehajtói követelések elsődleges teljesítésére vonatkozó szabályok, a végrehajtói adatszolgáltatások teljesítése és a végrehajtás alól kivont számlák elkülönítése kapcsán. A jegybank a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki a fióktelepre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepénél (Oberbank fióktelepe). A jegybank a vizsgálat során áttekintette, hogy az intézmény betartja-e a hatósági átutalások (inkasszó) és átutalási végzések kezelésére vonatkozó pénzforgalmi jogszabályokat, illetve - az egyik ügyfelével kapcsolatos végrehajtási eljárással összefüggő gyakorlata kapcsán - a bírósági végrehajtásról szóló törvény előírásait.

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az Oberbank fióktelepe

a hatósági átutalásokban, és átutalási végzésben foglaltak teljesítése (a végrehajtó felé történő kifizetés) előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, noha az érintett számlákon lévő összegekből a végrehajtáson kívüli egyéb követeléseket nem lehetett volna a végrehajtói követelés kiegyenlítése előtt kielégíteni.

A fióktelep nem minden esetben teljesítette határidőben a végrehajtó által kért adatszolgáltatásokat, és nem a jogszabálynak megfelelően tartott vissza, majd állított sorba egyes, a hatósági átutalások alapján zárolandó összegeket. A fióktelep emellett olyan általa elkülönítettként nyilvántartott számlát is kivont az átutalási végzésben foglaltak teljesítése alól, amelyet valójában pénzforgalmi (fizetési) számlaként működtetett, így a jogszabályi előírások szerint azt nem lehetett volna kivonni a végrehajtási eljárás alól.

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett határozatában kötelezte az Oberbank fióktelepét arra, hogy legkésőbb 2018. január 31-ig a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében, a teljes körű végrehajtás ellenőrzéséről szóló jelentését pedig 2018. február 28-ig küldje meg a jegybanknak.

A jogsértések miatt az MNB 20 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a fióktelepre. A bírságösszeg meghatározásánál súlyosító tényezőnek minősült, hogy

az Oberbank fióktelepének magatartása negatívan hat az ügyfelek érdekére, illetve a pénzügyi intézményrendszer megítélésére. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a fióktelep a vizsgálat során mindvégig együttműködött a jegybank munkatársaival.

A feltártak kapcsán az MNB jelenleg is vizsgálatot folytat az ügy esetleges további lehetséges érintettjeinél.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kutyának sem kellenek az ajándéktelkek: így fuccsolt be a vidékmentés
CSOK ide, ingyentelkek oda, lehúzhatják a rolót az önkormányzatok.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

02.22-02.28
Országos

Lidl

02.22-02.28
Országos

Interspar

02.22-02.28
Országos

Spar

02.22-02.28
Országos

Diego

02.01-02.28
Országos