2020. április 9. csütörtök Erhard

Súlyos ingatlanárak Budapesten: 57 millióért kelt el a panellakás


Hihetetlen, de valakinek sikerült megvásárolnia egy 700 négyzetméteres kúriát mindösszesen 24 millió forintért, tehát négyzetméterenként kb. 33 ezer forintba került az ingatlan. Az Otthon Centrumnál tavaly millió feletti négyzetméteráron kelt el egy VIII. kerületi, 6 négyzetméteres lakás is.

Mindenre van kereslet, csak össze kell fésülni a vevő és az eladó érdekeit, ezt példázza az Otthon Centrum által értékesített legkisebb ingatlan mérete is. A Budapest VIII. kerületében lévő, mindössze 6 négyzetméteres ingatlanért 6,8 millió forintot fizetett a vásárló. Ez volt az előző év legkisebb alapterületű értékesített lakása az OC praxisában. A galériás ingatlan egy 1920-ban épült társasház földszintjén található, és négyzetméterenként egymillió forintnál is drágábban kelt el, ami azt mutatja, hogy a belváros közelsége továbbra is az egyik legjelentősebb árfelhajtó erő a vásárláskor.

A legnagyobb alapterületű ingatlant Baranya megyében, egy Pécs közeli településen értékesítette az Otthon Centrum. A 700 négyzetmétert meghaladó kúriáért mindössze 23,9 millió forintot fizettek, vagyis az ingatlan négyzetméterenként nagyjából 33 ezer forintot ért a vevőnek. Az árat nagyban befolyásolta, hogy az apró zsákfalut csak egy keskeny, rossz minőségű úton lehet megközelíteni.

Az elmúlt évben a használt kertesházak piacán egy Art Deco stílusban, 2001-ben épült rózsadombi családi ház kelt el a legdrágábban. A kiváló állapotú, garázzsal, úszómedencével, tárolóval felszerelt II. kerületi ingatlan értékét növelte a hozzá tartozó 1300 négyzetméteres, gyönyörű kert is.

Az 550 négyzetméteres házért 750 millió forintot fizettek, míg a használt lakások piacán egy belvárosi ingatlan az árrekorder. A lakás vevője 238 millió forintot fizetett azért, hogy az V. kerületi, 1990-ban épült, azóta teljeskörűen felújított 101 négyzetméteres lakásban élhessen

- összegezte a 2019-es adatokat Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az ingatlan árát nagy mértékben meghatározta az, hogy kiváló helyen, a Szent-István Bazilika szomszédságában, egy csendes utcában található - mondta az elemzési vezető.

A panellakások felfutását mutatja egy XIII. kerületi ingatlan ára, a Vizafogó városrészben 56,5 millió forintért értékesítettek egy Duna-part közelében lévő 80 négyzetméteres, erkélyes lakást. Ugyancsak a környéken kelt el a tavalyi esztendő fajlagosan legdrágább lakása.  A 2007-ben épült angyalföldi ingatlan lett a csúcstartó ebben a kategóriában a maga 2,5 millió forintos négyzetméterárával. A magas árhoz a lokáción túl a zárószinti fekvés és a panorámás, hatalmas terasz is hozzájárult.

Az inga másik vége ugyancsak tanulságos: a legalacsonyabb áron egy ózdi téglalakást értékesítettek mindössze 415 ezer forintért. Ez az ár egy másik szegmensben is csúcstartó lett, ugyanis ez az 51 négyzetméteres, kétszobás lakás volt az OC tavalyi statisztikái szerint a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan a maga 8100 forintos négyzetméter árával. A felújításra szoruló lakás olcsósága ellenére bő fél év alatt talált gazdára.

A legolcsóbb panellakást Komlón értékesítették. A 24 négyzetméter 2,9 millió forintért kelt el. A legolcsóbb családi ház Cegléden cserélt gazdát. A városhatár közeli vegyesfalazatú, 100 éves családi ház a vásárláskor konkrétan lakhatatlan állapotban volt, sem a gáz, sem pedig a csatorna nem volt bekövetve és a vizet is csak az udvarra vezették be. Nem csoda, hogy telekáron, csupán fél milliót ért vevőjének.

A trend tavaly sem változott meg, az ingatlan egyedi paraméterei mellett az elhelyezkedés a döntő szempont az ár kialakulásakor

- összegezte a használt lakások tavalyi értékesítési adatait Soóki-Tóth Gábor, aki arra is rámutatott, hogy minden ingatlantípus esetében Budapest vezeti az árlistát, míg a fővárostól távol eső településeken lehet a legolcsóbban hozzájutni lakóingatlanhoz.

A tavalyi rekordok:

  • a legdrágább családi ház: 750 millió forint
  • a legdrágább lakás: 238 forint
  • a legdrágább panel: 56,5 millió forint
  • a legdrágább négyzetméter: 2,5 millió forint
  • legolcsóbb négyzetméter: 8100 forint
  • legolcsóbb lakás: 415 ezer forint
  • legolcsóbb panel: 2,9 millió forint
  • a legkisebb alapterület: 6 négyzetméter

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk