12 °C Budapest

Sorban állnak a lapostévéért, pedig ha ezt tudnák...

Pénzcentrum
2012. december 18. 05:27

Hitelből karácsony? Ha boldogságot nem is, a család közös ajándékát meg lehet kölcsönből vásárolni. De még a 0 százalékos hiteleknek is vannak veszélyei, amelyekre érdemes odafigyelni a vásárlás megtervezésekor. Mit jelent a 0 százalékos THM, és mikor éri meg áruhitelre vásárolni?

Tele vannak a szórólapok és a reklámújságok az akciós hitelkínálatokkal. Az emberek jelentős része ezzel szemben azt mondja, hogy hallani sem akar kölcsön felvételéről. Akkor sem, ha a kiválasztott terméket akár ingyen hitelre is haza lehetne vinni. Pedig lehet, hogy épp ezzel járunk rosszabbul. A 0 százalékos THM-es hitelek nekünk ingyenesek, de minden más szereplő magára vállalhat egy részt a költségekből, a bank is és a kiskereskedelmi partner is.

Miért ingyenhitel?
A hitelek költsége a kamat, amit minden törlesztőrészletben meg kell fizetni a pénz használatáért cserébe. Tehát nem az a kölcsön lesz ingyenes, melyet nem kell visszafizetni, hanem amely után semmilyen költséget vagy kamatot nem számol fel a bank.

A 0 százalékos THM egy akció az áruházak részéről. 10-20 százalékos leértékelések helyett így próbálhatják meg kisöpörni a polcaikat. Valószínűleg ez kisebb bevételkiesést okozhat, mint egy jól reklámozható és a vevők számára is vonzó leárazás. Épp ezért az akciós hitelek a különböző szezonális események előtt tűnnek fel leginkább, amikor nagy forgalomra lehet számítani az adott termékből és a raktárkészletek is óriásiak. Ilyen volt idén a foci Eb, amikor tévét lehetett kedvezményes hitelből vásárolni, vagy a nyári hűtő- és légkondi akciók, de a karácsony is a vonzó THM-ek időszaka.

Az ingyenhitelek költségébe a boltok is beszállnak a saját árrésük terhére. Közvetve mi is fizetünk a kölcsönért, de nem csak azok, akik felveszik, hanem mindenki más, még a készpénzes vásárlók is, a hitel ára ugyanis a legtöbb esetben benne van a termékben.


Keressük meg, hol a legolcsóbb

Ha nem akarjuk ezt a költséget kifizetni, akkor keressünk egy másik kereskedőt, ahol olcsóbban megkaphatjuk ugyanazt a terméket hasonló feltételekkel. Az internet segítségével könnyedén össze tudjuk hasonlítani az árakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Általános tanács, hogy akkor merjünk belevágni a vásárlásba hitelből, ha a törlesztőrészletekkel azonos mértékű megtakarítást félre tudnánk tenni, és azt az adott célra is költenénk, vagyis ha 10 hónap után is ugyanazt az árut vennénk meg a megtakarításunkból, mint amit a hitelfelvételkor kiszemeltünk. Akár nem ingyenes kölcsönökbe is belevághatunk, ha hajlandók vagyunk fizetni azért, hogy ne hónapok múltán, hanem most azonnal élvezhessük a kiszemelt terméket. Például, ha már a karácsonyfa alatt akarjuk tudni a család új tévéjét.

A karácsonyi vásárlási csúcs az áruhitelek esetében is főszezont jelent: több hazai áruházlánc szezonális kampányában is találkozhatunk 0%-os THM-mel. Piaci tapasztalatok szerint sok vevő az év végi ünnepre időzíti a nagyobb háztartási gépek, drágább műszaki cikkek vásárlását, így sokan ki is használják a kedvező hitellehetőségeket. A családok jelentős része számára szinte kizárólag ezek az akciók adják meg a lehetőséget egy új televízió, vagy mosógép megvásárlására, a kereskedőknek pedig komoly értékesítési potenciált jelent (nem véletlen, hogy a kedvezményes hitel hangsúlyosan szerepel a hirdetésekben, a reklámújságokban).

Magyarország piacvezető áruházlánca, a Tesco karácsonyig kínál kedvező hitelt, minden 50 ezer forint feletti termékre, 10 hónapos futamidőre. A 0% THM akció 69 hipermarketben érhető el. Az Auchannál minden termékre igénybevehető a 6 hónapos futamidejű, 0%-os THM-mel kínált hitel, 21 ezer forinttól 2 millió forintig. A televízióknál és laptopoknál - amik hagyományosan karácsonyi slágercikknek számítanak- 6, 10, vagy 15 hónapra vehetjük fel az áruhitelt. A műszaki piac legnagyobb szereplője, a Media Markt (amely már a korábbi Saturn üzletek szerepét is betölti) idei akciójában 10 hónapra kínál 0%-os THM-et; a hitelösszeg 25 ezer forinttól 2 millió forintig terjed.

Mi a haszna a banknak az ingyen hitelen?

Míg a bolt a látványos akciókat tudja megúszni a 0 százalékos THM-ekkel, úgy tűnik, mintha a hitelnyújtó bank nem kapna semmit. Ez azonban korántsincs így. A hitelintézetek az áruhitelezést ügyfélszerzési lehetőségnek tartják, a többi terméküket is megpróbálják értékesíteni, legyen szó hitelkártyáról vagy személyi kölcsönről. Ezért később akár több telefonhívásra vagy más jellegű megkeresésre is számíthatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem