2020. április 7. kedd Herman

Maguk alá temettek a hiteleid? Így mászhatsz ki a legegyszerűbben


Közvetlenül az ünnepek előtt többen és bátrabban vesznek fel hitelt, mint az év egyéb időszakaiban, ám ennek megvan a böjtje: általában a január a legnehezebb hónap pénzügyi szempontból. Ha te is úgy érzed, hogy maguk alá temetnek a befizetetlen számlák, és a könnyelműen felvett hitelek törlesztői, feltétlenül olvasd el a szakember tanácsait.

A vásárlás és a hitelfelvétel kitüntetett időszaka a black friday és karácsony közé eső időszak lett, ezért figyelmeztet minden évben a MNB, hogy kétszer is gondoljuk át, hogy az ajándékok mellett hitelt is akarunk-e a karácsonyfa alá.

Negyedéves bontásban a lakosság hitelfelvétele - a személyi hitelnél, a szabad felhasználású hitelnél és az áruvásárlási hiteleknél - az utolsó negyedében megnövekeszik - mondta Merényi Zsuzsanna, a a Pénziránytű Alapítvány Oktatási Igazgatója. A karácsonyi nagy költekezések után sokak számára anyagilag a január a legnehezebb hónap, már külön neve is van a mostani állapotnak: poszt-karácsonyi pénzügyi lehangoltság.

Aki valamelyik hitelintézet segítségét is igénybe vette az ünnepek alatt, az most kezdheti visszafizetni a kölcsönt - Angliában például már ingyenesen hívható adósságvonalat is felállítottak, ahová ezekben a napokban több száz hívás fut be.

A beszámolok szerint az érdeklődők egy jelentős hányada, nagyjából a kétharmaduk ara kíváncsi, hogy tudja a lehető legrövidebb idő alatt a minimálisra csökkenteni, illetve teljes mértékben visszafizetni az adósságát. Szakértők szerint minél előbb cselekszik valaki, annál könnyebb visszafizetni az olykor könnyelműen felvett kölcsönöket.

A Pénzcentrum Hitelkiváltó Kalkulátorának segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb konstrukciót. 3,5 millió forint össztartozás esetében például 5 évig már havi 60 431 forintos részlettel megszabadulhatsz a tartozásaidtól a Raiffeisen ajánlatában. A CIB Banknál ugyanez havi 61 158 forintba kerül, az Erste-nél 63 944 forintba kerül. További kedvező konstrukciókért látogasd meg a Pénzcentrum kalkulátorát

Íme a leghasznosabb tippek, azok számára, akik úgy érzik, összecsapnak fejük felett a hullámok:

  • Nyílj meg valakinek! Bár nehéz a pénzügyi problémák megfogalmazása, a róluk való diskurzus az első lépés a megoldás felé vezető úton. Kutatások szerint azok, akik nyíltabban beszélnek a pénzről, kevésbé stresszesek, mint azok, akik bezárkóznak és magukra maradnak a problémáikkal.
  • Nézz szembe a hiteleiddel: talán furcsán hangzik elsőre, de sokat segíthet, ha leírod, pontosan hova, mennyi pénzzel tartozol.
  • Próbáld meg a helyes sorrendben rendezni a hiteleidet: legfontosabb azokat kifizetni, melyek elmaradása súlyos következményekkel járhat. Ezek nem minden esetben a legnagyobb összegű tartozások.
  • Készíts költségvetést! A havi visszafizetés megértésének jó módja, ha leírod, mennyi a jövedelmed, és felsorolod az összes kiadásodat. A különböző költségvetéstervezők, vagy applikációk segíthet ennek kiszámításában.
  • Amennyiben nem boldogulsz egyedül, fordulj szakemberhez: a Magyar Nemzeti Bank oldalán számos segédanyagot találsz. Ha még így sem boldogulsz, keress fel egy szakembert.
(via Mirror.co.uk)

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk