15 °C Budapest

Ezt te sem fogod elhinni: erre költik a magyarok ezt a sok hitelt

2019. október 7. 11:31

Az új lakáshitelek iránti kereslet enyhén megcsappant, ez pedig minden bizonnyal a babavárónak tudható be. A használt lakás vásárlására felvett hitelek még mindig jelentősen dominálnak az új lakásokra felvett hitelekkel szemben, de míg az előző iránti keresletben volt visszaesés a korábbi hónaphoz képest, az utóbbinál ez nem mondható el. A különböző hitelcélra felvett lakáshitelek átlagos kamatai között nincs számottevő különbség (a konkrét banki hitelek ajánlatainak megismeréséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!).

A múlt héten megírtuk, hogy a lakáshitelek iránti kereslet elég erősen megérezte a babaváró bevezetést, az előző hónapokhoz képest is tízmilliárdos visszaesésről beszélhetünk, az egy évvel azelőtti kihelyezésekhez képest pedig közel 13 milliárdos volt a csökkenés. Ez korántsem meglepő, ha azt nézzük, hogy a babaváróból körülbelül 120 milliárd forintot vettek fel, és ennek nagy részét is vélhetően lakáscélokra költik a magyarok.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019. augusztusában 68,2 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok, ez pedig jelentősen elmarad az előző havi 77 milliárdtól is. Az adatokat látva kijelenthető, hogy a lakáshitelek iránti kereslet jelentősen csökken a késő tavaszi, kora nyári tetőzés után.

Érdemes azonban a számok mögé nézni: mire vesznek fel a magyarok ennyi hitelt? Már múlt hónapban is bemutattuk, hogy a használt lakások iránti kereslet sokkal jelentősebb, mint az új lakások iránti, érdemes azonban megnézni, hogy a visszaesés melyik kategóriát érintette a legerőteljesebben. Ha csak az arányokat nézzük, egyértelműen látszik, hogy új lakásra több hitelt vettek fel a magyarok, mint az előző hómnapban, a használt lakások vásárlására felvett lakáshitelek iránti kereslet azonban jelentősen csökkent.

Tehát relatíve nőtt a súlya az új lakások vásárlására felvett lakáshiteleknek. Míg előző hónapban 7,15 milliárdot vettek fel a magyarok ilyen célra, 2019. augusztusában ez 7,30 milliárd volt. A használt lakásokra felvett lakáshitelek 51,75 milliárdról 47,10 milliárdra csökkentek. Nagyot csökkent az építésre és bővítésre felvett lakáshitelek iránti kereslet is: az előző hónapban ez 10,08 milliárd volt, augusztusban pedig 7,38. De hogy most is mennyire dominálnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek, az alábbi ábra mutatja be a legszemléletesebben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Természetesen érdemes a fenti adatokat fenntartásokkal kezelnünk: nem tudjuk, hogy a babaváróban felvett 120 milliárdból mennyit költöttek használt vagy új lakás vásárlására, és mennyit felújításra. Azt feltételezhetjük, hogy mivel az új lakások ára rendkívül magas, ezért arra kevésbé lehet elkerülni a lakáshitel felvételét, míg egy használt lakásra sokkal kisebb piaci lakáshitel-forrásra van szükség. Ez kiemelten igaz a bővítésre - ezzel magyarázható a jelentős visszaesés.

És van-e különbség a lakáshitelek kamatai között aszerint, hogy milyen célra veszik fel őket? Igen, még ha nem is számottevő. A használt lakás vásárlására felvet hitelek például enyhén olcsóbbak csak, mint az új lakásra: az előbbi átlagosan 4,69 százalékba kerül, míg a másik 4,61-be. Nem nagy a különbség az építésre (4,72 százalék) és a felújításokra felvett hitelek kamatai (4,93 százalék) sem. Kijelenthető tehát, hogy az eltérés a különféle hitelcélra felvett hitelek kamatai között olyan alacsony, hogy annak nincs statisztikai jelentősége.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm