2020. augusztus 8. szombat László

Ezt te sem fogod elhinni: erre költik a magyarok ezt a sok hitelt


Az új lakáshitelek iránti kereslet enyhén megcsappant, ez pedig minden bizonnyal a babavárónak tudható be. A használt lakás vásárlására felvett hitelek még mindig jelentősen dominálnak az új lakásokra felvett hitelekkel szemben, de míg az előző iránti keresletben volt visszaesés a korábbi hónaphoz képest, az utóbbinál ez nem mondható el. A különböző hitelcélra felvett lakáshitelek átlagos kamatai között nincs számottevő különbség (a konkrét banki hitelek ajánlatainak megismeréséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!).

A múlt héten megírtuk, hogy a lakáshitelek iránti kereslet elég erősen megérezte a babaváró bevezetést, az előző hónapokhoz képest is tízmilliárdos visszaesésről beszélhetünk, az egy évvel azelőtti kihelyezésekhez képest pedig közel 13 milliárdos volt a csökkenés. Ez korántsem meglepő, ha azt nézzük, hogy a babaváróból körülbelül 120 milliárd forintot vettek fel, és ennek nagy részét is vélhetően lakáscélokra költik a magyarok.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019. augusztusában 68,2 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok, ez pedig jelentősen elmarad az előző havi 77 milliárdtól is. Az adatokat látva kijelenthető, hogy a lakáshitelek iránti kereslet jelentősen csökken a késő tavaszi, kora nyári tetőzés után.

Érdemes azonban a számok mögé nézni: mire vesznek fel a magyarok ennyi hitelt? Már múlt hónapban is bemutattuk, hogy a használt lakások iránti kereslet sokkal jelentősebb, mint az új lakások iránti, érdemes azonban megnézni, hogy a visszaesés melyik kategóriát érintette a legerőteljesebben. Ha csak az arányokat nézzük, egyértelműen látszik, hogy új lakásra több hitelt vettek fel a magyarok, mint az előző hómnapban, a használt lakások vásárlására felvett lakáshitelek iránti kereslet azonban jelentősen csökkent.

Tehát relatíve nőtt a súlya az új lakások vásárlására felvett lakáshiteleknek. Míg előző hónapban 7,15 milliárdot vettek fel a magyarok ilyen célra, 2019. augusztusában ez 7,30 milliárd volt. A használt lakásokra felvett lakáshitelek 51,75 milliárdról 47,10 milliárdra csökkentek. Nagyot csökkent az építésre és bővítésre felvett lakáshitelek iránti kereslet is: az előző hónapban ez 10,08 milliárd volt, augusztusban pedig 7,38. De hogy most is mennyire dominálnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek, az alábbi ábra mutatja be a legszemléletesebben:

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Természetesen érdemes a fenti adatokat fenntartásokkal kezelnünk: nem tudjuk, hogy a babaváróban felvett 120 milliárdból mennyit költöttek használt vagy új lakás vásárlására, és mennyit felújításra. Azt feltételezhetjük, hogy mivel az új lakások ára rendkívül magas, ezért arra kevésbé lehet elkerülni a lakáshitel felvételét, míg egy használt lakásra sokkal kisebb piaci lakáshitel-forrásra van szükség. Ez kiemelten igaz a bővítésre - ezzel magyarázható a jelentős visszaesés.

És van-e különbség a lakáshitelek kamatai között aszerint, hogy milyen célra veszik fel őket? Igen, még ha nem is számottevő. A használt lakás vásárlására felvet hitelek például enyhén olcsóbbak csak, mint az új lakásra: az előbbi átlagosan 4,69 százalékba kerül, míg a másik 4,61-be. Nem nagy a különbség az építésre (4,72 százalék) és a felújításokra felvett hitelek kamatai (4,93 százalék) sem. Kijelenthető tehát, hogy az eltérés a különféle hitelcélra felvett hitelek kamatai között olyan alacsony, hogy annak nincs statisztikai jelentősége.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.