20 °C Budapest
Hungarian money, forints, sticking out of a wallet, financial and economic concept,, close up

Kemény változások jönnek a családtámogatásokban, milliókat bukhatnak a figyelmetlenek

2023. október 17. 14:14

Jövő évtől megszűnik jelenlegi formájában a csok támogatás, a babaváró hitel pedig kevesebbek számára lesz csak elérhető. Vagyis szűk három hónapja van azoknak, akik jövőre már nem lesznek jogosultak ezekre, ezért még idén szeretnék kihasználni a lehetőségeket. A Bankmonitor szakértői szerint ez nem minden esetben lesz már elegendő.

Jelenlegi formájában megszűnik a csok – családi otthonteremtési támogatás – jövőre, és egyelőre csak az biztos, hogy az úgynevezett preferált kistelepüléseken a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető a falusi csok. A többi település sem marad várhatóan támogatás nélkül, ám ennek feltételeiről egyelőre nem tudni konkrétumokat. Valószínű azonban, hogy 2024-től az újonnan megszületett gyerekek után járhat majd támogatás, így jó eséllyel kizárólag fiatal házaspárok számára lesz elérhető – írja a Bankmonitor.

Érdemes várni az új falusi csok-ra

Mivel a falusi csok összege jövőre jelentősen nő, aki ezt venné igénybe, annak a Bankmonitor szakértői szerint érdemes várnia. Például használt lakás vásárlására – amennyiben ezzel egyidejűleg korszerűsítés és/vagy bővítés is történik, gyerekszámtól függően 1-15 millió forint kapható 2024-ben, szemben a jelenlegi 0,6-10 millió forinttal. A meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető összeg is jelentősen nő: a jelenlegi 0,3-5 millió forint helyett 2024-től 0,6-7,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás. Fontos, hogy a falusi csok mellé jövőre is igényelhető lesz a szuperolcsó, maximum 3%-os kamatú csok hitel, aminek az összege gyerekszámtól függően 10-15 millió forint lehet.

A csok-hoz kapcsolódó támogatások miatt is érdemes sietni

A kormányrendeletben nem szereplő településeken jelenlegi formájában megszűnik a csok támogatás, mégpedig a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményekkel együtt: a lakásvásárlás illetékmentessége (ez alapesetben a vételár 4%-a), az új építésű lakások 5%-os áfájának és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége. Ezek együttesen egy 50 millió forintos használt lakás esetében akár 4,75 millió forint (2,75 millió forint csok, 2 millió forint illetékelengedés) pénzügyi előnyt is jelenthetnek, míg egy 80 millió forintos újépítésű ingatlannál (10 millió forint csok, 3,2 millió forint illetékelengedés, 3,81 millió forint áfa-visszaigénylés) akár 17,01 millió forint is lehet a tét. És akkor még nem beszéltünk a csok hitelről, aminek jövője a városokban egyelőre bizonytalan.

Tízből akár hét érdeklődő is elbukhatja 2024-től a babavárót

A babaváró hitel 2024-ben is megmarad, ám míg jelenleg a feleség nem töltheti igényléskor a 41. életévét, jövőre 30 év lesz a felső korhatár, ami komoly szigorítást jelent. Egyedi hitelszerződés-adatok alapján ugyanis az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben. Budapesten azonban alacsonyabb a 30 év alatti, babaváró hitelt igénylő nők aránya (30%), mint vidéken (41,8%), így itt nagyobb csökkenés valószínűsíthető. (Annyi könnyítés azért van, hogy amennyiben a feleség várandós, akkor 2024-ben még a jelenlegi feltételekkel igényelhető a konstrukció.)

Mennyire szorít az idő?

A babaváró hitel esetében viszonylag jobb helyzetben vannak azok, akik még 2023-ban, a jelenlegi feltételekkel igényelnék azt, hiszen a bankoknak jogszabály szerint 10 napjuk van a bírálatra, ám ez az esetleges hiánypótlások miatt kitolódhat. Persze ez csak akkor igaz, ha a pár megfelel a babaváró személyi és banki feltételeinek, ugyanis a Bankmonitor saját számításai szerint az érdeklődők körülbelül 45%-a az adott pillanatban egy vagy több jogosultsági feltételt nem teljesít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A babaváró igénylést ellehetetlenítő okok közül a legtöbb rövid időn belül orvosolható, ám nem minden esetben ilyen egyszerű a helyzet. Egy házasságkötés például viszonylag rövid idő alatt lebonyolítható, mint ahogy egy fennálló NAV tartozás is gyorsan rendezhető, ám például a KHR adatbázisból kikerülni legkorábban a fennálló adósság kifizetését követően 1 évvel lehet. (Ezért első körben mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy nem vagyunk-e esetleg negatív státusszal a KHR adatbázisban, ami szerencsére díjmentesen megtehető.) A folyamatos TB jogviszonyt illetően pedig az a kulcskérdés, hogy mennyi idő van még hátra a minimálisan elvárt 3 évből, hiszen nagyon nem mindegy, hogy hetekről, hónapokról, esetleg évekről van-e szó.

Azok számára, akik a jelenlegi feltételekkel igényelnének csok támogatást, azonban mindenképpen érdemes sietniük! Bár szűk 3 hónap van még hátra az évből, a lakásvásárlás és a hiteligénylés meglehetősen hosszadalmas procedúra, egy lakáshitel átlagos átfutási ideje például 1-1,5 hónap, legalábbis, ha minden zökkenőmentesen megy. Még hosszadalmasabb a dolog akkor, ha lakást is el kell még addig adni, különösen akkor, ha csok-kal vették, és az új ingatlanra szeretnék azt átvinni. A megfelelő ingatlan megkeresését és az esetlegesen szükséges hitelfinanszírozást ebben az esetben célszerű azonnal elindítani, amiben segíthet egy hitelszakértő, hiszen ő tisztában van az ügymenettel és az esetleges buktatókkal, amelyek miatt esetleg időt veszíthetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem