26 °C Budapest
Hungarian forint banknotes in UV light

Jó hírt kaptak a lakásvásárlás előtt állók: végre többet érhet az önerő az ingatlanpiacon?

2023. január 20. 15:28

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, ez odavezetett, hogy a vásárlásra szánt megtakarítás, az önerő elértéktelenedett. Az elkövetkező időszakban ez a trend megfordulhat. Azokat viszont kellemetlen meglepetés érheti, akik hatalmas fordulatra számítanak - írja a Bankmonitor.

Ha 2015-höz viszonyítjuk, akkor a hazai ingatlanárak 2021-re több, mint a duplájára nőttek. (A KSH adatai alapján a 2015-ös árhoz képest 6 év alatt 208 százalékra emelkedtek.) Ez azt jelenti, hogy egy 40 millió forint értékű ingatlan ára 83,2 millió forintra növekedett.

Ez azt is jelenti, hogy a lakásvásárlás előtt állók saját megtakarítása is elértéktelenedett: 20 millió forint a korábban említett ingatlan értékének a felét tette ki 2015-ben, míg hat évvel később már csak a lakásár negyedét tette ki.

Itt a lakáshitel kalkulátor! Találd meg a legkedvezőbb konstrukciót!

Joggal merülhet fel, hogy miért nem számolunk a megtakarítások befektetésével. Figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években a kockázatmentes befektetések hozama igen alacsony volt. (A betétek, állampapírok kamata sem ütötte meg sok ember ingerküszöbét.) Három százalékos éves kamat már jónak számított ebben az időszakban, ilyen éves hozam mellett a 20 millió forint 23,8 millió forintot érne. Ez az emelkedés azonban messze elmaradna az ingatlanárak változásától.

Úgy tűnik fordulóponthoz érkeztünk, a megtakarításunk lakásra számított vásárlóereje, ugyanis emelkedő pályára kerülhet.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ingatlanárak előreláthatóan érdemben csökkenni fognak. Inkább a lakásárak stagnálására lehet számítani az elkövetkező időszakban. (Egyes túlárazott területeken az ingatlanok ára még csökkenhet is, de más alulértékelt régiókban még minimálisan emelkedhetnek is az árak.) Ettől függetlenül a ingatlanok drasztikus felértékelődésének időszaka – bizonytalan időre – véget ért.

Ugyanakkor a saját megtakarításunk értéke számottevően emelkedhet. Már az alacsony kockázatú befektetések között is találhatunk érdemi hozamajánlatokat. A hosszabb futamidejű inflációkövető Prémium Magyar Állampapír induló éves kamata 16 százalék. Ha pedig az MNB inflációs várakozásai helytállóak, akkor a második időszakban az éves kamata 18,8 százalékra növekedhet. 20 millió forint befektetésével két év alatt – 2025 február 20-ra – 27,6 millió forintunk lehet. (A számolás során az első éves hozam újrabefektetésével kalkuláltunk.)

Egy 40 millió forint értékű lakás esetében a 20 millió forint a vételár felét, míg a 27,6 millió forint a 69 százalékát teszi ki. A jelenlegi nagy bizonytalanság mellett két év ingatlanár stagnálására fogadni bátor dolog. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a megtakarításunk hozamának “elnyeléséhez” mekkora ingatlanáremelkedésre lenne szükség:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 2024. februárjára a 20 millió forint befektetésünk 23,2 millió forintot érne. A 40 millió forintos lakás esetében ez évi 8 százalékos áremelkedést jelentene.
  • 2025. februárjában érné el a 27,6 millió forintot a befektetésünk. Ez az ingatlan oldalon újabb 10,1 százalékos áremelkedésnek felelne meg.

Azért ilyen ingatlanáremelkedéseket láthattunk az elmúlt években: a 2020-as COVID évet leszámítva 2015 óta minden évben meghaladta az ingatlanok drágulása ezt a szintet. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzet nagyon más, mint amit a korábbi időszakban láttunk.

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy 8-10 százalékos áremelkedés tudná a megtakarítások hozamát kompenzálni. Ezek az értékek pedig még békeidőben is szépek, nemhogy egy bizonytalan, nehéz gazdasági helyzetben

- hívták fel a figyelmet a Bankmonitor elemzői.

Vagyis a meglévő megtakarítások okos befektetésével előreláthatóan tényleg emelkedhet a lakásvásárlás előtt állók önerejenék értéke. Ez azonban nem jár feltétlenül együtt az ingatlanok árcsökkenésével. Illetve ez a hatás nem fogja érdemben megváltoztatni a közeljövőben az ingatlanpiacot.

Természetesen a hatás nagy mértékben függ attól, hogy mekkora megtakarításunk van és milyen értékű lakást szeretnénk vásárolni. Minél nagyobb az önerőnk aránya annál kedvezőbb lehet számunkra az elkövetkező időszak

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 09:39
A hétvégén újra közvetített Hajdú B. István sportriporter. Korábban még úgy fogalmazott, hogy egy mű...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm