14 °C Budapest
Sale of real estate Purchase and sale agreement. Money. Real estate agent.A real estate specialist discusses the deal.

Ezekre a határidőkre kell most nagyon figyelni: emiatt ugorhat a lakáshitel és a babaváró

2022. december 6. 16:34

2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. A szakértők szerint ezt a lakásvásárlás és hiteligénylés előtt állóknak érdemes szem előtt tartaniuk.

A földhivatalok bezárása mindenképpen lényeges lehet a lakásvásárlást tervezők számára, az ügyfélfogadás szüneteltetésével ugyanis az adásvételi szerződésekkel, hiteligénylésekkel kapcsolatos ügyintézési idő is elhúzódhat. (Az adásvételi és a lakáshitel szerződést egyaránt be kell nyújtani a területileg illetékes földhivatalba annak érdekében, hogy a változások rákerüljenek az ingatlan tulajdoni lapjára. Enélkül a kölcsönt nem folyósítja a bank.) Személyes ügyintézésre a szünet alatt nincs lehetőség a földhivatalnál, ugyanakkor a kérelmeket be lehet adni postán, vagy elektronikus úton – íjra közleményében a Bankmonitor.

A földhivataloknál még 2023. január 9. is szünnap lesz, aznap vezetik fel az ingatlanok tulajdoni lapjaira a korábban beérkezett kérelmeket. Vagyis személyes ügyintézésre legkorábban január 10-én lesz lehetőség. A földhivatalok esetében speciális szabály, hogy az igazgatási szünet alatt elektronikusan vagy postán érkező beadványokat az ingatlanügyi hatóság 2023. január 9-én dolgozza fel, így ezeket a tulajdoni lapon is január 9-i dátummal széljegyzi.

Jelenleg érdemes 2 hónapos határidővel adásvételi szerződést kötni, hogy a szünnapokat is figyelembe véve a fizetésre elég idő legyen. Fokozottan kell figyelni azoknak, akik korábban kötöttek adásvételi szerződéseket és a fizetési határidő az igazgatási szünet idejére esik.

A lakástámogatásoknál is figyelni kell a határidőre

Számos lakástámogatási lehetőség esetében szükség lehet olyan dokumentumra, amelyet alapesetben a kormányhivataltól lehet kikérni. Itt annyi könnyebbség van, hogy 60 kormányhivatal az igazgatási szünet alatt is tartja majd a frontot, így ezekben személyes ügyintézésre is lesz lehetőség. Ezen támogatásoknál az igazgatási szünetet mindenképpen be kell kalkulálni a dokumentumok beszerzési idejébe. A szünet miatt a kérelmek benyújtása is csúszhat, ami egyes kedvezmények esetében komoly gondot okozhat.

A Babaváró hitel esetében a pár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, melyről igazolást is kell kérni. Ezen igazolás szükséges a banki kérelem beadásához. Fontos kihangsúlyozni, hogy a hitelszerződést – a jelenleg érvényes jogszabály alapján – 2022. december végéig meg kell kötni. Vagyis a teljes banki bírálatnak le kell zárulnia év végéig. Ehhez  legkésőbb december közepéig be kell adni a kérelmet, vagyis addigra a Tb-igazolást is be kell szerezni. Ezek alapján tényleg nagyon kell sietnie mindazoknak, akik a kölcsönt a jelenlegi feltételek mellett fel szeretnék venni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének feltétele, hogy legalább fél éves – speciális esetben 2 éves – Tb-jogviszonnyal rendelkezzen az igénylő, melyet igazolni szükséges. Jelen esetben a falusi CSOK-ot választók kerülhetnek nehéz helyzetben, ezt a konstrukciót ugyanis a jelenlegi érvényben lévő szabályok alapján december végéig lehet megigényelni. Ezen időpontig be kell nyújtani a hiánytalan kérelmet a bank felé.

Felújítási támogatás esetén szerencsére alapesetben nincs szükség kérelemre – a Tb-jogviszonyról elég nyilatkozni -, ugyanakkor a nyugdíj mellett dolgozóknak a kérelemhez csatolniuk kell a megfelelő tartalmú igazolást. Jelen ismereteink szerint ezt a támogatást is 2022. év végéig lehet igényelni. Ráadásul a támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni, éppen ezért érdemes nyomon követni a kincstár év végi ügyfélfogadási rendjét is. A támogatásokhoz 30 napnál nem régebbi igazolás szükséges a társadalombiztosítási jogviszonyról. Vagyis egy régebben kiállított dokumentummal a támogatást nem lehet megigényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem